Slovenská reprezentáciaTASR
StoryEditor

Slováci zvládli drámu v nájazdoch. A zdolali veľkého favorita

05.11.2016, 17:32
Autor:
TASRTASR
Naši hokejisti zvíťazili na Nemeckom pohári nad 4:3 po nájazdoch.

Slovenskí hokejisti zdolali v sobotňajšom dueli Nemeckého pohára Kanadu 4:3 po nájazdoch a na tradičnom turnaji si zahrajú o celkové prvenstvo.

Proti európskemu výberu krajiny "javorového listu" podali obetavý výkon a vďaka vysokej efektivite z prvých dvoch tretín napokon vydreli cenný triumf.

Ten v nájazdovom rozstrele zariadil kapitán Vladimír Dravecký. V bránke Kanady sa predstavil Barry Brust zo Slovana Bratislava a z 18 striel v riadnom hracom čase inkasoval tri góly. 

Na záver 27. ročníka tradičného jesenného turnaja nastúpia zverenci Zdena Cígera v nedeľu o 13.00 hod. proti Švajčiarsku. Ak zápas vyhrajú aspoň za dva body, štvrtýkrát v histórii získajú Nemecký pohár.

Kanada sa o tri a pol hodiny neskôr prestaví proti domácemu Nemecku.

      Nemecký pohár 2016 - 2. deň:
      Slovensko - Kanada 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
      Góly: 11. Gernát (Kudrna), 32. Kudrna (Šedivý), 34. Jánošík (Čerešňák, Hrnka), roz. nájazd Dravecký - 8. Clark (Petersen, Scott), 33. Ellison (Genoway, Szczechura), 48. Scott (Clark). Rozhodovali: Hunnius, Rohatsch - Merten, Schwenk (všetci Nem.), vylúčení: 7:5 na 2 min., navyše Čajkovský (SR) 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0.
      zostavy:
      Slovensko: Janus – Čajkovský, Mikuš, Šedivý, Gernát, Čerešňák, Jánošík, Trška – Dravecký, Cingel, Haščák – Hrnka, Suja, Skokan – Kudrna, Češík, Matoušek – Macík, Bortňák, Mráz
      Kanada: Brust - Robinson, Kinrade, Lee, Genoway, McNeill, Sigalet, Lamb - Kozun, Roy, Talbot - Ellison, Szczechura, Buck - Clark, Scott, Holloway - Gordon, Matsumoto, Petersen - Hamilton
      
Slováci otvorili stretnutie úspešným prehusťovaním stredného pásma vrátane priestoru pred Janusom. Vysoko taktickým prejavom prerušili kanadskú rozohrávku hneď na začiatku, navyše získali viacero pukov, s ktorými zvolili rýchly prechod do ofenzívy.

Napriek sympatickému výkonu z úvodu si v 8. minúte zle rozložili súperových hráčov v obrannom pásme, za Jánošíkov chrbát si nakorčuľoval Clark a poslal do siete Petersonovu prihrávku - 0:1. Cígerovi zverenci našli na vedúci gól súpera rýchlu odpoveď.

Talbotovi nevyšla kľučka v strednom pásme, Kudrna našiel po prevzatí puku na os korčuľujúceho Gernáta a ten ponad Brustove pravé rameno vyrovnal. Ďalšie minúty prvej tretiny patrili kanadskému tlaku, ktorý Slováci s vypätím síl ubránili. Janus si pripísal deväť úspešných zákrokov vrátane niekoľkých dôležitých. 

Druhá tretina priniesla výborný hokej s množstvom príležitostí a napokon aj gólov. Suja počas presilovky v 23. minúte síce prepasíroval puk za Brusta, no rozhodcovia po zhliadnutí videa zásah neuznali pre postavenie Hrnku v bránkovisku.

Kanaďania odpovedali obrovskou aktivitou, z ktorej vyplynuli slovenské fauly, no oslabenia prežili hostia bez ujmy. V jednom z 32. minúty dokonca vyrazili do úniku a Kudrna efektnou strelou zápästím prestrelil Brusta. O 39 sekúnd nato síce vyrovnal z dorážky Ellison, ale na začiatku 34. minúty prinavrátil Slovákom tesný náskok Jánošík po ojedinelom zatlačení súpera v útočnom pásme.

Vysoké tempo "javorových listov" donútilo aj Cígerových zverencov zvýšiť obrátky, no vďaka Janusovi a vychýlenej kanadskej muške si po štyridsiatich minútach udržali tesný náskok.

Tretie dejstvo sa nieslo v jasnej réžii Kanady. Výrazne sa pod to podpísala počiatočná dvojminútová presilovka o dvoch hráčov, v ktorej síce favorit neskóroval, no odštartoval ofenzívnu lavínu obrovských rozmerov. Slováci sa dokázali brániť len do 48. minúty, keď bekhendom z otočky vyrovnal Scott.

Brust pri tlaku svojho tímu nemal žiadnu prácu a prvý zákrok v tretej vytiahol až v 52. minúte. V závere mal po defenzívnej hrúbke obrovskú možnosť na víťazný gól Talbot, ale zoči-voči Janusovi neuspel. Aj preto duel dospel do predĺženia s formátom traja na troch.

Priveľa priestoru na ľade vyhovovalo pohyblivejším Kanaďanom, Matsumoto ale v stopercentnej príležitosti netrafil slovenskú bránku a Kozun namieril z bezprostrednej blízkosti len do hornej žrdky.

O víťazovi tak rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých o dvoch bodoch pre Slovensko rozhodol Dravecký.

 hlas po zápase:
      Zdeno Cíger, tréner SR: "Ťažký zápas proti kvalitnému súperovi. Chalani k tomu pristúpili zodpovedne, a to bolo podstatné. Bavili sme sa o tom, že takýto zápas sa musí hrať s disciplínou a v obrovskom nasadení. Oboje sme splnili."

      Priebežná tabuľka:
      1. SLOVENSKO     2  1  1  0  0  7:4  5
      2. Kanada        2  1  0  1  0  6:4  4
      3. Nemecko       1  0  0  0  1  1:3  0
      4. Švajčiarsko   1  0  0  0  1  0:3  0    

01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-11-09 13:55:48 - Feat.: - Title: Vynikajúci vstup Slovákov do turnaja, Rakúsko prevalcovali vysokým rozdielom 03 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 04 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 05 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 20:24