saganTASR/AP
StoryEditor

Je to víťazný typ. Nový Saganov šéf prehovoril pre HN, čo očakáva od nášho cyklistu

07.11.2016, 23:00
Prvý muž nemeckého tímu Bora-Hansgrohe, manažér stajne Ralph Denk, v exkluzívnom rozhovore pre HN:

Nemecký tím Bora-Hansgrohe urobí z Petra Sagana najlepšie zarábajúceho cyklistu sveta. Čo za to očakáva? „Chceme vyhrať monumentálnu klasiku a zelený dres na Tour de France,“ tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre HN manažér tímu Bora Ralph Denk.

Od budúceho roku si tri sezóny bude dres vášho tímu obliekať dvojnásobný svetový šampión a cyklistická jednotka rebríčka Peter Sagan. Čo to pre vás znamená?
Veľmi veľa pre mňa osobne aj pre tím Bora-Hansgrohe. Obzvlášť preto, že v roku 2017 budeme prvýkrát súťažiť s licenciou profi stajne UCI Pro Tour. Sme veľmi šťastní, že máme Petra v našom tíme.

Náš hviezdny cyklista má päť zelených dresov z Tour de France. Pridá u vás šiesty?
Sme si istí, že Peter je top favoritom na víťazstvo v bodovacej súťaži na Tour de France v budúcom a aj ďalších rokoch. Zameriavame sa najmä na úspešné výsledky na pretekoch Grand Tours a taktiež na jarných klasikách.

Môžete byť pri určení cieľov pre rok 2017 konkrétnejší?
Chceme vyhrať jeden monument – najprestížnejšie jednodňové preteky z jarných klasík. Ďalej mať na Giro d´Italia, Tour de France a Vuelte dvakrát pretekára v najlepšej päťke celkovej klasifikácie. Zelený dres z Tour som spomínal, no a ako tím Bora-Hansgrohe skončiť do šiesteho miesta v rebríčku UCI World Tour.

Cyklistické portály informovali, že polovicu zo šesťmiliónového ročného platu Sagana pokryje sponzor – americký výrobca bicyklov Specialized. Je to tak?
Pravdupovediac, vôbec nerozprávame verejne o žiadnej sponzorskej zmluve, rozpočte či platoch pretekárov. Ale faktom zostáva, že najskôr sme podpísali zmluvu s Petrom a až potom s prestížnou značkou vo svete cyklistiky Specialized.

Schopnosti Sagana sú nespochybniteľné. No aké charakterové vlastnosti si na ňom ceníte najviac?
Že je absolútne dokonalým víťazným typom športovca. A, samozrejme, vyniká aj v zručnostiach mimo cyklistických pretekov. Dokáže dostať partnerov a sponzorov nášho tímu pred klientmi a verejnosťou do perfektného svetla.

Čiže Sagan má vo svete „predať“ spoločnosti, ktoré máte v názve tímu?
Hlavný sponzor Bora, titulný sponzor Hansgrohe a náš bicyklový partner Specialized chcú posilniť pozície svojich najlepších produktov na trhoch a preto sme sa snažili na naplnenie ich ambícií získať najlepších svetových pretekárov.

Manažérom tímu ste už od roku 2010. Prečo ste až po šiestich sezónach získali licenciu UCI Pro Cycling Teamu?
Chceli sme ako stajňa napredovať pomaly, ísť krok za krokom, aby sme sa stali profesionálnym a dobrým cyklistickým tímom. Myslíme si, že päť rokov nie je dlhý čas. A teraz, s dobrými cyklistami a skvelým sponzorom máme príležitosť byť Pro Cycling Team.

Nebude mať váš tím doma problém s popularitou, keďže najlepší cyklisti krajiny ako Kittel, Greipel, Martin či Degenkolb vo vašej nemeckej stajni chýbajú?
Tretinu zo všetkých pretekárov tímu Bora-Hansgrohe tvoria cyklisti z Nemecka. Máme šprintérov Rüdigera Seliga a Michaela Schwarzmanna. Ďalej víťaza etapy na Tour de France a klasiky Gent-Wevelgem Marcusa Burghardta a ďalších niekoľko talentov, na ktorých môžeme stavať.

Kto je Ralph Denk

Bicyklovaniu sa venuje od dvanástich rokov. Pôsobil v poloamatérskom tíme Opel Schüler Berlin a pretekal na podujatiach v rámci Nemecka. Získal titul šampióna Bavorska a dosiahol niekoľko tretích miest na 6-dňových pretekoch Okolo Mníchova. V roku 1996 sa stal technickým zástupcom spoločnosti SRAM obchodujúcej s cyklistickou výbavou. O štyri roky neskôr si otvoril vlastný cyklistický obchod Ralph Denk Bikestore Raubling v Mníchove. Cez tento biznis začal najskôr podporovať horskú a od roku 2007 aj cestnú cyklistiku. Od roku 2010 pôsobí ako zakladateľ a manažér profesionálneho tímu Bora-Argon 18.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 17:37