Reuters
StoryEditor

O majstrovi sveta sa rozhodne až v posledných pretekoch, Hamilton znížil stratu

13.11.2016, 17:57
Autor:
TASRTASR

O majstrovi sveta formuly 1 sa nerozhodlo ani na predposlednej Veľkej cene sezóny v Brazílii. Na okruhu Interlagos v Sao Paule sa v daždivom počasí tešil z triumfu Brit Lewis Hamilton na Mercedese a nedovolil tak tímovému kolegovi Nicovi Rosbergovi v predstihu oslavovať premiérový titul svetového šampióna. Nemecký pretekár skončil druhý a jeho náskok na čele seriálu pred Hamiltonom sa znížil na rozdiel dvanástich bodov. O všetkom sa tak rozhodne až 27. novembra v Abú Zabí v SAE, kde Rosbergovi stačí skončiť do tretieho miesta.

Preteky v Brazílii výrazne ovplyvnilo počasie - dvakrát ich museli prerušiť a na trati sa až päťkrát objavilo safety car. "Bolo to dnes pre mňa celkom jednoduché a som šťastný, že som vyhral," povedal bezprostredne po skončení pretekov Hamilton, ktorý po pole position ani raz nespadol z prvej pozície. Na okruhu Interlagos triumfoval premiérovo v kariére, dokopy má na konte deväť víťazstiev v sezóne a celkovo už 52. V historickej tabuľke tak predstihol Francúza Alaina Prosta, na čele je suverénne Nemec Michael Schumacher (91).

Tretie miesto si v nedeľu skvelou stíhacou jazdou v závere vybojoval Holanďan Max Verstappen na Red Bulle pred Mexičanom Sergiom Perezom (Force India). "Najradšej by som vyhral a titul by som mal vo vrecku, Lewis ale išiel super preteky a tak musím byť s druhým miestom spokojný," reagoval Rosberg.
Organizátori pre vytrvalý dážď posunuli už začiatok o desať minút neskôr. Napriek tomu sa vzhľadom na náročné podmienky štartovalo na mokrej trati za safety carom a už pri nájazde na rošt mal haváriu Francúz Romain Grosjean, ktorý tak ani nezasiahol do boja. Úvodných sedem kôl bolo v réžii "spomaľovacieho" vozidla, až potom sa začalo naplno jazdiť.

Vpredu sa od začiatku držali oba Mercedesy, hneď v prvej "ostrej" zákrute sa na tretie miesto pred Kimiho Räikkönena dostal Max Verstappen na Red Bulle. Potom už nasledovali na mokrej trati kolízie - najskôr dostal v 11. kole šmyk Sebastian Vettel na Ferrari a okamžite zašiel do boxov, o dva okruhy neskôr narazil do bariéry Švéd Marcus Ericsson. Keď svoje Ferrari v 20. kole neovládol Räikkönen a v cieľovom sektore havaroval, organizátori "vyvesili" červené vlajky a preteky na 35 minút prerušili.

Pred pokračovaním museli všetky monoposty povinne obuť pneumatiky na extrémne podmienky a po "reštarte" sa jazdilo opäť za safety carom. Podmienky sa ale ešte zhoršovali a tak v 28. kole organizátori preteky prerušili už druhýkrát. Ďalšia pauza trvala takmer polhodinu, potom sa Verstappen dostal na chvíľu na druhé miesto pred Rosberga, ale neskôr zamieril do boxov a vpredu zostali obaja najväčší favoriti. V 49. kole pri svojej derniére na domácom okruhu v Sao Paule predčasne skončil Brazílčan Felipe Massa a na trati sa opäť objavil safety car. Hamilton tak síce stratil svoj už približne 20-sekundový náskok na čele pred Rosbergom, no napokon si prvé miesto až do cieľa postrážil.

01 - Modified: 2024-04-21 09:20:29 - Feat.: - Title: Verstappen dominoval v Číne, vyhral štvrté preteky F1 v tejto sezóne 02 - Modified: 2024-03-03 17:30:00 - Feat.: - Title: Obroda kultovej značky aj „vyhodený“ vyzývateľ. Nová sezóna F1 nebude len o Verstappenovi (Analýza) 03 - Modified: 2024-03-02 16:51:13 - Feat.: - Title: Verstappen odštartoval sezónu F1 triumfom v Bahrajne, Red Bull získal double 04 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 05 - Modified: 2024-02-01 14:20:42 - Feat.: - Title: Zisk Ferrari prvýkrát prekonal jednu miliardu eur. Vlani stúpol viac ako o tretinu​
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:06