Súčasťou filmu sú aj unikátne zábery národného tímu (na snímke tréner Ján Kozák) a jeho cesty majstrovstvami Európy vo Francúzsku.S PRO ALPHA
StoryEditor

Unikátny film, ktorý rozdelil slovenské legendy

23.11.2016, 23:00
V snímke Finále, ktorá má dnes premiéru, sa predstavia aj naše hviezdy Martin Škrtel, Juraj Kucka a Marek Hamšík.

Prvýkrát v ére samostatnosti Slovenska bol nakrútený dokumentárny film o futbale. Autori novej snímky s názvom Finále sa sústredili na zmapovanie osudov legiend československého futbalu, ktoré sa pred 40 rokmi zaslúžili o zisk titulu majstrov Európy v Belehrade. Popritom využili tiež historickú účasť Slovenska na európskom šampionáte a príbehy legiend v dôchodkovom veku sú popretkávané príbehmi súčasných hviezd národného tímu v čele s Martinom Škrtelom, Marekom Hamšíkom a Jánom Kuckom. No snímka Finále, ktorá má premiéru práve dnes, vyvolala aj kontroverzie. Po slávnostnom premietaní mnohých bývalých futbalistov či novinárov prekvapilo, že sa v nej neobjavil legendárny tréner Jozef Vengloš, ktorý bol pri belehradskom triumfe asistentom kouča Václava Ježka. „Je to hanba,“ povedal nám zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Všetci sa nezmestili
Okrem spomínaného Vengloša nedostali vo filme priestor ani ďalší majstri Európy, ako napríklad Alexander Vencel starší, František Štambacher či Dušan Galis. „Čo mám robiť, mám sa sťažovať? Ja si na to nepotrpím. Asi nepovažovali za dôležité spomenúť aj hráčov, ktorí boli počas finále na lavičke. Je to vec režiséra, no pán Vengloš tam rozhodne mal dostať priestor,“ uviedol pre HN Galis. Podľa našich informácií dokonca filmový štáb strávil s Jozefom Venglošom niekoľko natáčacích hodín a má nahraté jeho výpovede. Prečo teda nepadla o najlepšom trénerovi našej histórie vo filme ani zmienka? „Ja nie som ani dramaturg, ani režisér. No ako hovoril režisér Pavol Korec, pri záverečnom strihaní materiálov mali problém čokoľvek odstrihnúť. Pánovi Venglošovi sa týmto ospravedlňujeme,“ konštatuje pre HN producent dokumentárnej snímky Finále Miroslav Čížek. Zároveň hovorí, že základný príbeh sa odvíja od osudov práve tých jedenástich futbalistov, ktorí vstúpili na trávnik pri pamätnom belehradskom finále spred 40 rokov. „Rozprával som sa aj s pánom Galisom a nebolo tam spomenutých viac majstrov Európy. Nezmestilo by sa to – pôvodne mal mať dokument 70 minút, a má až 89 minút. Pritom dokopy sme natočili štvornásobne viac materiálu,“ hovorí Čížek.

Projekt za 300-tisíc
Samotný film sa nakrúcal od marca do začiatku septembra tohto roku. Okrem historických momentov z Belehradu 1976 obsahuje unikátne zábery z majstrovstiev Európy vo Francúzsku a cestu tímu trénera Jána Kozáka, životy legiend, ako sú Antonín Panenka či Karol Dobiaš. „Rozpočet celého projektu sa blíži k 300-tisíc eurám. Celovečerné filmy pritom vyjdú zhruba na dva milióny. Čiže je to strašne veľa muziky za málo peňazí,“ vysvetľuje producent filmu. Prezradil, že štyridsať percent z rozpočtu pokryje príspevok od Rozhlasu a televízie Slovenska a dotácia od audiovizuálneho fondu. „Zvyšok sú súkromné peniaze od rôznych sponzorov a darcov. Slovenský futbalový zväz je síce koproducentom tejto snímky, ale finančne sa na nej nepodieľal,“ hovorí Čížek. Futbalový zväz pomáhal najmä s kontaktmi na manažérov, bývalých reprezentantov a tiež so zábermi z letného šampionátu vo Francúzsku. „Jeden z členov realizačného tímu mal k dispozícii kameru, aby sa v priestoroch pri futbalistoch nepohyboval niekto cudzí. Vznikli z toho zaujímavé zábery, ktoré prispeli k zaujímavosti celého projektu,“ konštatuje hovorca zväzu Juraj Čurný.

Kontrast doby a futbalu
Hlavným motívom dokumentárneho príbehu sú životy žijúcich účastníkov finálového duelu majstrovstiev Európy 1976. Jeden zo šampiónov predáva knihy, ďalší má letnú brankársku školu, vlastní agentúru zastupujúcu futbalistov či skončil ako zamestnanec SBS. K týmto osudom obyčajných ľudí v dôchodkovom veku v Česku a na Slovensku sú v kontraste pridávané minipríbehy úspechu Škrtela v Istanbule, Kucku v Miláne a Hamšíka v Neapole. Ikony súčasnej reprezentácie sa v závere zhodujú na tom, že úspech, ktorý sa podaril v Belehrade, je dnes nemožné v našich končinách dosiahnuť.

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 03 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 04 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 15:18