Majster sveta F1 Nemec Nico Rosberg oslavoval 30. novembra titul so svojimi priaznivcami počas návštevy rodného mesta Wiebadenu. O dva dni oznámil ukončenie kariéry.TASR
StoryEditor

Nemci stratili F1. Je drahá a neláka

04.12.2016, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Z kalendára pretekov na rok 2017 vypadol Hockenheimring. „Bez divákov a podpory štátu sa podujatie neuživí,“ tvrdí expert.

Je to len desať rokov, čo bolo Nemecko motoristickou veľmocou vo formule 1. Za slávnej éry Michaela Schumachera sa v krajine za jeden rok organizovali až dve podujatia – Veľká cena Európy a Veľká cena Nemecka na okruhoch v Nürburgringu a Hockenheimringu. A stotisíc a viac divákov na tribúnach nebolo výnimkou, ale pravidlom. V nedávno skončenej sezóne sa súťažilo v Nemecku raz. Na prelome júla a augusta bolo hľadisko poloprázdne a do Hockenheimu prišlo „iba“ 60-tisíc ľudí. A v roku 2017 sa v Nemecku jazdiť nebude, keďže Medzinárodná automobilová federácia FIA potvrdila kalendár pre budúcu sezónu. A Veľká cena Nemecka v ňom nefiguruje. „Éra Schumachera je dávno preč. Pre ľudí je F1 drahý špás a organizátori už nedokážu zaplatiť vysoké sumy za organizovanie Veľkej ceny,“ povedal pre HN Martin Trenkler, bývalý zamestnanec spoločnosti Formula One Management podieľajúcej sa na riadení celého „cirkusu“ formuly 1.

Málo ľudí ohrozuje rozpočet
Je možné, že aj klesajúca popularita F1 v Nemecku mala svoj podiel na šokujúcom rozhodnutí majstra sveta Nica Rosberga, ktorý v piatok nečakane oznámil koniec bohatej kariéry. Nemci tak prišli o ďalšiu ikonu, ktorá mohla vzbudiť väčší záujem o preteky. „Nevydolujete peniaze tam, kde nie sú. S takou návštevnosťou sa podujatie bez podpory štátu či regiónu neuživí,“ hovorí Trenkler. Podľa neho dopláca Veľká cena na fakt, že Nemecko nie je takou skorumpovanou krajinou ako ostatné destinácie vo formule 1. Napríklad Veľká cena Bahrajnu, Ruska či azerbajdžanského Baku takú podporu krajiny má. Dalo by sa povedať, že kvôli narastajúcej cene licencie na organizáciu sa preteky „efjednotky“ z Európy odsťahovali. Na porovnanie, pred desiatimi rokmi sa mimo starého kontinentu uskutočnilo iba päť Veľkých cien. V budúcom roku ich bude už dvanásť a v Európe len osem. Podľa autora štúdie Formula Money Christiana Sylta platia najväčšie poplatky na úrovni 70 miliónov dolárov preteky v Singapure, Malajzii a Abú Zabí. „Šéf F1 Bernie Ecclestone je nervózny z pretekov v Európe, ktoré prestávajú mať peniaze na zaplatenie vysokých poplatkov. Je to biznis, kto zaplatí, organizuje Veľkú cenu,“ konštatuje Trenkler.

Na vine sú pretekári, tvrdí Lauda
K téme upadajúcej popularity formuly 1 sa v rozhovore pre nemecký denník Stern vyjadril aj trojnásobný majster sveta, Rakúšan Niki Lauda. „Skvelí nemeckí šampióni ako Vettel a teraz Rosberg majú k ľuďom zvláštny vzťah. Nie sú však takí obdivovaní ako futbalisti, chýba im akási ľudská blízkosť,“ uviedla 67-ročná legenda, dnes poradca v majstrovskom tíme Mercedes. Tak Vettel, ako aj Rosberg si dokonale chránia svoje súkromie a fanúšikovia ich tak majú možnosť vidieť „len“ ako pilotov na okruhoch. „Preto sa im dostáva iba polovičné uznanie. Ľudia chcú totiž vidieť aj ich rodiny a bežný život,“ tvrdí Lauda. Nemeckí piloti získali vďaka Schumacherovi, Vettelovi a Rosbergovi dvanásť z posledných 23 titulov vo formule 1. Podľa Laudu je otázne, či bude práve Rosberg tým pretekárom, ktorý nájde správne prepojenie s ľuďmi a zastaví pád nezáujmu o tento šampionát v Nemecku.

U nás sledovanosť rastie
Kým v Nemecku sa trápia s menším záujmom o preteky formuly 1, u nás je to naopak. Súboje na rekordných 21 Veľkých cenách sledovalo o štvrtinu viac televíznych divákov ako v minulej sezóne. Tvrdí to Evžen Chalanda, manažér spoločnosti AMC Networks International. „Nárast sledovanosti nás teší, zároveň je to záväzok. Chceme tento trend udržať aj v roku 2017,“ hovorí Chalanda. Dramatický záverečný boj o titul medzi Rosbergom a Hamiltonom v Abú Zabí videlo 131-tisíc divákov, čo je o 73 percent viac, ako rovnaké záverečné preteky v minulej sezóne. Pre zaujímavosť, vôbec najsledovanejším podujatím bola večerná Veľká cena Singapuru, ktorú videlo 141-tisíc priaznivcov, čo predstavuje 6,96-percentný podiel sledovanosti.

Rosberg šokoval. Ukončil kariéru

„Končím pôsobenie v F1.“ Túto nečakanú vetu vyslovil majster sveta Nico Rosberg iba päť dní po tom, čo si v Abú Zabí vybojoval premiérový titul šampióna. Nemecký pilot uviedol, že sa chce viac venovať svojej rodine. Spomenul však zložité vzťahy v tíme Mercedes. „Keď som v posledných dvoch rokoch podľahol Lewisovi Hamiltonovi, boli to mimoriadne ťažké okamihy. Nabudili moju motiváciu,“ uviedol v stanovisku. Stajňa ešte nespresnila, kým obsadí uvoľnené miesto v kokpite Mercedesu po odídenom majstrovi sveta.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 02:53