Reuters
StoryEditor

Moskva priznala doping, píše americký denník. Prekrútili naše slová, odkazujú Rusi

28.12.2016, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Výkonná riaditeľka národnej antidopingovej agentúry priznala, že v Rusku existoval štátom riadený dopingový program.

Rusko sa prvýkrát postavilo priamo k jednej z najväčších športových afér. Výkonná riaditeľka národnej antidopingovej agentúry RUSADA Anna Anceliovičová priznala pre denník The New York Times, že v krajine existoval štátom riadený dopingový program.

Podľa nej zamestnanci agentúry systematicky a dlhodobo vymieňali vzorky moču odobraté športovcom pre analýzu dopingovej nezávadnosti. Rovnako tak dodávali svojim športovcom prostriedky na zvýšenie výkonnosti.

​"Bolo to sprisahanie viacerých organizácií," uviedla Anceliovičová, ktorú renomovaný americký denník spovedal niekoľko dní. Odmietla ale obvinenia, že by za programom stál ruský prezident Vladimír Putin či ktokoľvek z vysokých vládnych predstaviteľov.

Slová vytrhnuté z kontextu
Po zverejnení rozhovoru RUSADA prostredníctvom agentúry TASS uviedla, že slová Anceliovičovej v NY Times "boli prekrútené a vytrhnuté z kontextu". Vedenie RUSADA opäť zdôraznilo, že doping bol akciou jednotlivcov a nie systémom, ktorý riadil štát.

Z jej výpovede však vyplýva, že do systému bola zapojená Federálna služba bezpečnosti (FSB), hlavný nástupca sovietskej tajnej polície KGB. Jej príslušníci mali na starosti výmenu vzoriek v dopingovom laboratóriu spoločne s jej riaditeľom, a to aj počas domácej zimnej olympiády v Soči 2014. Ministerstvo športu potom dlhé roky zaisťovalo čisté vzorky popredných športovcov, ktorí užívali zakázané prostriedky.

Dopingová aféra
Ruský šport stratil svoj kredit v priebehu niekoľkých mesiacov po dvoch správach Medzinárodnej antidopingovej agentúry WADA.

Svetová atletická asociácia už vlani v novembri zakázala ruským športovcom štart na všetkých svojich akciách. Vrcholné svetové federácie v ostatných športoch riešili po zverejnení prvej správy WADA pred letnou olympiádou v Riu de Janeiro prípady ruských športovcov jednotlivo a Rusko vyslalo do Brazílie obmedzený tím. Pôvodne mu hrozil plošný trest pre celú výpravu.

Druhá správa, ktorú zverejnil nezávislý vyšetrovateľ WADA Richard McLaren pred pár dňami, uvádza, že z programu profitovalo viac ako 1000 športovcov v 30 športoch. Rusi si tak pomohli k medailám prinajmenšom na domácej zimnej olympiáde v Soči 2014, na letných hrách v Londýne dva roky predtým alebo na svetovom šampionáte atlétov v Moskve 2013.

V dejinách športu nejde o prvý takýto masívny dopingový podvod. V 80. rokoch existoval podobný program vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike, podozrenie o sieti ilegálnej podpore sprevádzajú v posledných dekádach Čínu.

01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 14:15