Roger FedererReuters
StoryEditor

Roger je génius. Všetko, čo robí, je perfektné

29.01.2017, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Prvý poradca v začínajúcej kariére slávneho Rogera Federera, manažér Roger Brenwald pre HN:

Ich cesty sa stretli dávno predtým, ako sa z Rogera Federera stal najlepší tenista všetkých čias. Mal dvanásť rokov, keď mu tenisový manažér z Bazileja Roger Brenwald dával prvé rady. „Dnes sa tenisom už zabáva,“ tvrdí exkluzívne pre HN.

Federer získal rekordný 18. grandslamový titul po tom, ako sa po polročnej odmlke vrátil na kurty. Prekvapila vás jeho senzačná cesta Australian Open?
Na jednej strane je to prekvapujúce, lebo po polročnej odmlke potrebujete niekoľko turnajov, aby ste sa dostali do správneho tempa. Ale ako sme sa presvedčili aj v minulosti, u Rogera vás nič nemôže prekvapiť. Všetko, čo robí, je perfektné. A trúfam si povedať, že nás všetkých bude takýmto výsledkami prekvapovať ešte niekoľko rokov.

Australian Open odohral vo veľkom štýle tak, ako možno nehral už posledné dva-tri roky. Súhlasíte?
V prvom rade, on je tenisový génius. Už 46 rokov organizujem v Bazileji tenisový turnaj a všetci veľkí hráči tu v minulosti boli. Ale žiadny z nich sa Rogerovi nedokáže vyrovnať. Je unikátny, talentovaný a geniálny.

V čom?
Že nepotrebuje vynaložiť toľko energie na víťazné zápasy tak, ako jeho súperi. Je to jeho herným štýlom, nikdy sa počas zápasu neporaní, nevyvrtne si členok. Jeho elegancia, úplne prirodzené pohyby a údery sú to, prečo ho fanúšikovia milujú. A už takmer 15 rokov sa drží v absolútnej tenisovej špičke. To je neuveriteľné.

Ktorý prvok jeho hry, či už herný alebo mentálny, ho doviedol v Melbourne k titulu?
Nedá sa vypichnúť iba jeden a nemyslím si, že hrá lepší tenis ako v posledných dvoch-troch rokoch. Teraz avšak pôsobil na mňa tak, že nemal vôbec čo stratiť a od 1. kola až po finále sa tenisom zabával možno viac ako v minulosti. Nepoznám veľa hráčov, ktorí sú po odohratí siedmich duelov na grandslame v takej fyzickej pohode ako Roger. V tomto je špeciálny.

Vidíte medzi mladými tenistami zo špičky niekoho, kto by sa mohol v nasledujúcich rokoch aspoň priblížiť k úspechom Rogera Federera?
Nebudem prvý, kto povie meno Alexandra Zvereva. Je mladý, veľký, kompletný hráč a hladný po veľkých úspechoch. Netrúfnem si povedať kedy, ale určite jedného dňa obsadí post svetovej tenisovej jednotky.

S Rogerom ste naposledy hovorili koncom minulého roka, neprezradil, dokedy plánuje potiahnuť svoju kariéru?
To podľa mňa ešte nevie ani on sám. No už sa nestretávame tak často ako v jeho začiatku, keďže sa z Bazileja presťahoval do Zürichu. Ale som v častom kontakte s jeho rodičmi, lebo bývame neďaleko od seba. Sú na neho, samozrejme, hrdí. Pán Roger Federer dokazuje každý rok, že je fenoménom svetového športu.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 20:02