Novak Djokovic.FOTO: REUTERSS
StoryEditor

Djokovič po zisku rekordného titulu Roland Garros: "Je to výnimočný deň"

11.06.2023, 19:36
Autor:
TASRTASR

Na začiatku tretieho dejstva Ruud zvýšil percentuálnu úspešnosť prvého podania, no za stavu 5:5 opäť stratil servis a Djokovič už zápas dotiahol do víťazného konca.

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom Roland Garros a získal rekordný 23. grandslamový titul. Vo finále dvojhry zdolal v pozícii turnajovej trojky nasadenú štvorku Nóra Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5 a v pondelok bude opäť svetovou jednotkou.

Tridsaťšesťročný Djokovič sa na čele historických tabuliek osamostatnil od Španiela Rafaela Nadala, ktorý má na konte 22 trofejí z podujatí veľkej štvorky. Štrnásťnásobný šampión Roland Garros nemohol na parížskej antuke obhajovať titul pre zranenie bedrového kĺbu. Djokovič je prvý muž v histórii, ktorý vyhral každý grandslamový turnaj minimálne trikrát.

Vďaka nedeľňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 2,3 milióna eur pred zdanením a do rebríčka ATP si pripíše 2000 bodov. Ruud neuspel ani vo svojom treťom grandslamovom finále. Vlani v dueli o titul na Roland Garros prehral v troch setoch s Nadalom. Na minuloročnom US Open nestačil v rozhodujúcom súboji na ďalšieho Španiela Carlosa Alcaraza.

Nór odštartoval finálový duel čistou hrou, v druhom geme prelomil podanie Djokoviča a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:0. Ruud hral trpezlivo od základnej čiary a robil minimum nevynútených chýb, jeho údery mali optimálnu dĺžku. Djokovič v úvode zápasu priveľa kazil najmä z forhendu. Za stavu 2:4 sa však Srb dostal k prvému brejkbalu, po Ruudovom pokazenom smeči ho premenil a následne vyrovnal na 4:4. O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom dominoval Djokovič.

"Nole" úplne prestal robiť chyby a vo výmenách dokázal Ruuda zatlačiť. Na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Nórovi na 3:0 a ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera, do štatistík mu pribúdal jeden víťazný úder za druhým. Za stavu 4:2 prehrával pri svojom servise 15:30, no následne získal tri fiftíny za sebou a aj druhý set sa stal jeho korisťou.Na začiatku tretieho dejstva Ruud zvýšil percentuálnu úspešnosť prvého podania, no za stavu 5:5 opäť stratil servis a Djokovič už zápas dotiahol do víťazného konca. V dvanástom geme premenil druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Ruudom na 5:0. Nór ešte neuhral proti Srbovi ani jediný set.

Djokovič v úvode slávnostného príhovoru poďakoval fanúšikom. "Vytvorili ste skvelú atmosféru. Som poctený, že tento výnimočný deň som mohol zdieľať s vami. Získať v Paríži rekordný 23. grandslamový titul je niečo úžasné. Na tomto turnaji som prežil veľa emotívnych chvíľ. Ďakujem za energiu, ktorá vždy sála z tribún. Casperovi chcem zablahoželať k skvelému turnaju. Je to jeden z najlepších chlapíkov na okruhu, myslia si to hráči aj tréneri. V dnešnom svete je dôležité nájsť vzory a niekoho, kto má správne nastavené hodnoty. Prepáč mi, že som dnes zvíťazil, ale určite ešte budeš v nejednom grandslamovom finále. Je pre mňa cťou byť na na dvorci Philippa Chatriera v spoločnosti Yannicka Noaha, ktorý získal Pohár mušketierov pred 40 rokmi. Ďakujem celej mojej rodine a môjmu tímu. Cením si, že ste trpezliví, často som vás trápil, ale aj v ťažkých chvíľach ste stáli pri mne. Veľká vďaka patrí aj futbalovým hviezdam, ktoré ma prišli podporiť - Zlatanovi Ibrahimovičovi, Kylianovi Mbappemu a Olivierovi Giroudovi. Uvidíme sa o rok, nech žije Srbsko."

Ruud uznal kvality Djokoviča. "Blahoželám Novakovi k ďalšiemu rekordu. Opäť si sa zapísal do tenisovej histórie. Je ťažké opísať, akou si pre všetkých inšpiráciou. Gratulujem celému jeho tímu na čele s Goranom Ivaniševičom, odvádzate skvelú prácu. Veľká vďaka patrí môjmu otcovi, mame a partnerke. Ďakujem aj organizátorom turnaja. Prialo nám aj počasie a v Paríži nás to všetkých veľmi bavilo. Už sa teším na budúcoročný Roland Garros a pokúsim sa opäť dostať až do finále," uviedol Nór.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 07:13