Hokejista Tomáš Tatar získal hlavnú cenu Hokejista roka počas vyhlásenia ankety Hokejista roka 2023 v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Tomáš Tatar sa stal hokejistom roka: Je to výsledok kolektívneho úsilia

09.08.2023, 22:13
Autor:
TASRTASR

Tridsaťdvaročný útočník sa stal v poradí pätnástym Hokejistom roka, keď na pomyselnom tróne vystriedal Juraja Slafkovského.

Slovenským hokejistom roka 2023 sa stal Tomáš Tatar. Okrem premiérovej trofeje za celkové prvenstvo si zo stredajšieho galavečera odniesol aj ocenenie pre najlepšieho útočníka.

Kategóriu najlepšia hokejistka ovládla jednoznačným výsledkom pätnásťročná Nela Lopušanová. V stredu v Bratislave prijali do Siene slávy slovenského hokeja trojnásobného víťaza Stanleyho pohára Mariána Hossu.

Anketa

Výsledky ankety Hokejista roka 2023

Hokejista roka 2023: Tomáš Tatar

Najlepšia hokejistka: Nela Lopušanová

Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Tomáš Tatar

Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Dalibor Dvorský

Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Martin Fehérváry

Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Stanislav Škorvánek

Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Dan Ceman

Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano

Cena Fair Play (Cena Michala Polóniho):

HC Košice (za zbierku "Rivali na ľade, ľudia mimo neho", ktorou finančne pomohol hokejistovi Slovana Bratislava Jurajovi Valachovi a jeho deťom Amálke a Jergušovi, ktorí bojujú s ťažkým osudom)

All Star TIPOS Slovenskej hokejovej ligy 2022/23

brankár: Roman Durný (HC 19 Humenné), obrancovia: Martin Lenďák (HC 19 Humenné), Michal Novák (Vlci Žilina), útočníci: Michel Miklík (Gladiators Trnava), Bruno Mráz (Vlci Žilina), Martin Jakúbek (MŠK Indian Žiar nad Hronom).

All Star TIPOS Extraligy 2022/2023

brankár: Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), obrancovia: Matt MacKenzie (HC Slovan Bratislava), Jordon Southorn (HC Košice), útočníci: Max Gerlach (HC 21 Prešov), Michal Chovan (HC Košice), Brant Harris (HC Slovan Bratislava).

Najproduktívnejší hráč Kaufland Extraligy dorastu 2022/23 (Cena Karola Faka): Denis Novogurský

Najlepší strelec Extraligy juniorov 2022/23 (Cena Dušana Pašeka): Max Ferkodič

Slávnostný galavečer pri príležitosti vyhlasovania výsledkov ankety usporiadal Slovenský zväz ľadového hokeja. O laureátoch rozhodli v anketovom hlasovaní zástupcovia slovenských klubov, členovia Výkonného výboru SZĽH, členovia vedenia SZĽH a hokejoví novinári.

Tatar odohral v uplynulom ročníku NHL všetkých 82 duelov základnej časti, v ktorých si pripísal 48 bodov (20+28) a pomohol svojmu tímu New Jersey Devils k tretiemu miestu po základnej časti vo Východnej konferencii aj v celej NHL. Neskôr si pripísal ešte jeden presný zásah v play off.

Tridsaťdvaročný útočník sa stal v poradí pätnástym Hokejistom roka, keď na pomyselnom tróne vystriedal Juraja Slafkovského. Pred ním si tento titul vyslúžili Erik Černák, Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský, Miroslav Šatan, Peter Bondra, Pavol Demitra, Zdeno Cíger, Jaromír Dragan, Peter Šťastný a Oto Haščák.

Hlasujúci v ankete Hokejista roka zvolili Tatara aj za najlepšieho útočníka v sezóne 2022/2023. Cenu Jozefa Golonku získal už štvrtýkrát v kariére.

"Hokej je kolektívny šport, z toho prichádzajú podobné úspechy. Bez pomoci spoluhráčov, trénerov a všetkých ľudí, ktorí ma podporujú by som tu nestál. Či už vďaka rodine, alebo snúbenici Veronike sa môžem sústrediť na hokej. Chcel by som zagratulovať aj ostatným víťazom. Som hrdý, že som mohol vyhrať. Verím, že sa budem naďalej zdokonaľovať v klube aj v reprezentačnom drese, aby som mohol pomôcť Slovensku," uviedol 15. laureát ocenenia Hokejista roka SR.

Sieň slávy

V rámci galavečera oznámili aj meno nového člena Siene slávy slovenského hokeja. Za rok 2023 pribudol medzi osobnosti Marián Hossa, ktorý je v poradí 37. člen. Hossa sa slávnostného uvedenia nemohol zúčastniť osobne, keďže odcestoval do Chicaga na poslednú rozlúčku so zosnulým majiteľom Blackhawks W.

Rockwellom Wirtzom. Fanúšikom aj hosťom galavečera sa prihovoril prostredníctvom videopozdravu. "Pre mňa a moju rodinu je to obrovská pocta, že som sa dostal do tejto výnimočnej spoločnosti. Je to zadosťučinenie za moju celú kariéru. Ako malé dieťa som sníval, že raz budem hrávať za Duklu Trenčín, národný tím a že sa raz dostanem aj do NHL.

Preto si ocenenie veľmi vážim. Chcel by som sa poďakovať mojej rodine, manželke, rodičom a mojim deťom za ich obetavosť počas celej mojej kariéry. Veľmi si vážim, že som mal takéto zázemie. Poďakovať by som sa chcel aj všetkým trénerom, ktorí mi dali šancu a mohol som vďaka nim napredovať. Ďakujem aj všetkým funkcionárom a Slovenskému zväzu ľadového hokeja.

Prehľad najlepších hokejistov Slovenska

1994 - Oto Haščák

1995 - Peter Šťastný

1996 - Jaromír Dragan

1997 - Zdeno Cíger

1998 - Peter Bondra

1999 - Pavol Demitra

2000 - Miroslav Šatan

2001 - Miroslav Šatan

2002 - Peter Bondra

2003 - Peter Bondra

2004 - Miroslav Šatan

2005 - Ľubomír Višňovský

2006 - Marián Hossa

2007 - Marián Hossa

2008 - Marián Hossa

2009 - Zdeno Chára

2010 - Marián Hossa

2011 - Zdeno Chára

2012 - Zdeno Chára

2013 - Zdeno Chára

2014 - Marián Gáborík

2015 - Marián Hossa

2016 - Andrej Sekera

2017 - Marián Hossa

2018 - Zdeno Chára

2019 - Zdeno Chára

2020 - výsledky sa nevyhlasovali

2021 - Erik Černák

2022 - Juraj Slafkovský

2023 - Tomáš Tatar

Na záver by som chcel popriať slovenskému hokeju tie najlepšie roky, veľa úspešných hokejistov do budúcna, a aby to nominačná komisia mala čo najťažšie s výberom hráčov do Siene slávy," zaznelo vo videopozdrave Hossu, v ktorom si zaspomínal aj na svoje reprezentačné začiatky či olympijsky turnaj z roku 2010 vo Vancouveri, kde slovenským reprezentantom tesne ušla bronzová medaila.

Štyridsaťštyriročný Hossa má za sebou bohatú a úspešnú kariéru ovenčenú ziskom troch Stanleyho pohárov s Chicagom Blackhawks. Odchovanec trenčianskeho hokeja odohral v NHL celkovo 19 sezón. V základnej časti nastúpil na 1309 zápasov, v ktorých zaknihoval 1134 bodov za 525 gólov a 609 asistencií.

V 205 dueloch play off pridal ďalších 149 bodov (52+97). Za Slovensko odohral dovedna 88 zápasov, strelil v nich 39 gólov. Zahral si na ôsmich majstrovstvách sveta, štyroch olympijských turnajoch a dvoch Svetových pohároch. V roku 2021 ho uviedli do hokejovej Siene slávy v Toronte ako tretieho slovenského rodáka po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom.

Najlepšia hokejistka

Unikátna situácia nastala v kategórii najlepšia hokejistka. Pätnásťročná Nela Lopušanová získala absolútne všetky možné hlasy hlasujúcich v ankete. V sezóne 2022/2023 sa stala fenoménom vo svetovom ženskom hokeji, o ktorom informovali zahraničné aj slovenské médiá. Stala sa najproduktívnejšou hráčkou IIHF Majstrovstiev sveta žien do 18 rokov.

V piatich zápasoch zaznamenala 12 bodov za 9 gólov a 3 asistencie. Titul najproduktívnejšej hráčky získala aj na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže 2023, kde v 4 zápasoch získala 12 bodov za 6 gólov a 6 asistencií. Lopušanová obsadila tretie miesto v novovytvorenej ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. V hlasovaní získala 13,6 percenta hlasov.

Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov získal Dalibor Dvorský. Aktuálne už hráč St. Louis Blues, ktorý si ho vo vstupnom drafte NHL vybral z 10. miesta, dominoval v uplynulej sezóne najmä na svetovom šampionáte hráčov do 18 rokov.

Dvorský bol s 13 bodmi za 8 gólov a 5 asistencií v siedmich dueloch najproduktívnejší hráč slovenského tímu, ktorý obsadil konečnú štvrtú priečku. Po turnaji sa Dvorský dostal do All Star tímu majstrovstiev sveta.

Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu si odniesol Martin Fehérváry. Pilier obrany Washingtonu Capitals získal toto ocenenie prvýkrát v kariére.

Predtým získal dvakrát cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov. Fehérvárymu skomplikovali uplynulú sezónu zranenia, ktoré vyplynuli z jeho obetavej hry pre tím z hlavného mesta USA. Napriek tomu odohral v základnej časti 67 duelov, v ktorých sa šesťkrát presadil strelecky a desaťkrát asistoval.

Najlepší brankár

Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho brankára si odniesol Stanislav Škorvánek. Brankár HK Dukla Ingema Michalovce bol kľúčový hráč svojho tímu v play off TIPOS Extraligy a svoje kvality neskôr dokazoval aj na majstrovstvách sveta 2023 v Rige, v ktorých odchytal štyri zápasy a štatisticky bol najlepší brankár s úspešnosťou zákrokov viac ako 95 percent.

Členovia Siene slávy slovenského hokeja

2002: Ladislav Troják, Stan Mikita, Michal Polóni, Ladislav Horský, Ján Starší, George Gross, Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský

2003: Rastislav Jančuška, Vojtech Okoličány, Miroslav Červenka, Ján Jendek

2004: František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč, Milan Kužela

2005: Jaroslav Walter, Igor Liba

2006: Rudolf Tajcnár

2007: Dušan Pašek

2008: Dušan Faško

2009: Dárius Rusnák

2011: Július Haas, Ján Mitošinka, Róbert Švehla

2012: Pavol Demitra

2014: Zdeno Cíger

2018: Miroslav Šatan

2019: Ferdinand Marek, Oto Haščák, Július Šupler, Ján Filc

2021: Peter Bondra

2022: Žigmund Pálffy

2023: Marián Hossa

Najlepším trénerom v sezóne 2022/2023 sa stal Kanaďan Dan Ceman, ktorý svoj tím HC Košice doviedol k majstrovskému titulu po ôsmich rokoch a galavečere dostal cenu Ladislava Horského. Ceman sa stal prvým zahraničným trénerom, ktorý získal v slovenskej extralige dva tituly s dvoma rôznymi tímami. V sezóne 2018/2019 triumfoval s Banskou Bystricou.

Štvrtýkrát v sérii sa stal najlepším rozhodcom Peter Stano. Medzinárodný arbiter si odniesol cenu Juraja Okoličányho. V uplynulej sezóne síce chýbal na MS, v pozícii hlavného rozhodcu však viedol zápasy finále extraligy aj play off či finále českej extraligy.

Slovenský zväz ľadového hokeja tento rok udelil aj Cenu Fair Play - Cenu Michala Polóniho. Získal ju klub HC Košice za zbierku "Rivali na ľade, ľudia mimo neho", ktorou finančne pomohol hokejistovi Slovana Bratislava Jurajovi Valachovi a jeho deťom Amálke a Jergušovi, ktorí bojujú s ťažkým osudom.

Už tradičnou súčasťou programu odovzdávania cien je vyhlásenie All-Star tímov uplynulej sezóny v dvoch najvyšších slovenských súťažiach.

V Tipos extralige patrili medzi šesticu najlepších brankár Škorvánek, obrancovia Matt MacKenzie z HC Slovan Bratislava a Jordon Southorn z HC Košice a útočníci Max Gerlach z HC 21 Prešov, Michal Chovan z majstrovských Košíc a Brant Harris z bratislavského Slovana.

V TIPOS Slovenskej hokejovej lige vytvorili All Star tím brankár Roman Durný z HC 19 Humenné, obrancovia Martin Lenďák (HC 19 Humenné) a Michal Novák (Vlci Žilina) a trojica v útoku Michel Miklík (Gladiators Trnava), Bruno Mráz (Vlci Žilina) a Martin Jakúbek (MŠK Indian Žiar nad Hronom).

Galavečer Hokejista roka 2023 patril aj najvýraznejším postavám uplynulej sezóny v mládežníckych súťažiach. Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča Kaufland Extraligy dorastu získal Denis Novogurský z HK Spišská Nová Ves a Cenu Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca Extraligy juniorov Max Ferkodič z MMHK Nitra.

01 - Modified: 2023-08-04 12:16:21 - Feat.: 1 - Title: Bez Dvorského či Mešára na favoritov nemali. Mladým hokejistom chýbal rozdielový hráč, tvrdí expert 02 - Modified: 2023-07-05 14:23:32 - Feat.: 1 - Title: Tatar môže pokoriť v zárobkoch métu 40 miliónov. V novom klube však bude musieť viac brániť, upozorňuje expert 03 - Modified: 2023-07-03 18:02:07 - Feat.: 1 - Title: Kanadský obranca Marc Staal sa na rok upísal Philadelphii 04 - Modified: 2023-07-02 13:37:00 - Feat.: 1 - Title: Pánik sa po štrnástich rokoch vrátil do Třinca, podpísal ročnú zmluvu 05 - Modified: 2023-06-30 21:26:55 - Feat.: 1 - Title: Náš útočník Studenič nedostal od Dallasu kvalifikovanú ponuku, stane sa voľným hráčom
01 - Modified: 2024-01-14 06:13:37 - Feat.: - Title: Tatar a Nemec pomohli k triumfom svojich tímov, série Seattlu a Edmontonu 02 - Modified: 2024-01-05 06:21:41 - Feat.: - Title: Tatar dal štvrtý gól v sezóne, Seattle ťahá sériu šiestich víťazstiev 03 - Modified: 2023-12-30 06:50:04 - Feat.: - Title: Nemec a Tatar slávili v NHL tretí triumf za sebou, Fehérváry sa zranil po náraze na mantinel 04 - Modified: 2023-09-19 12:55:01 - Feat.: - Title: Boženíkova šou v Portugalsku: Mladý Slovák vládne strelcom. Vždy mal túžbu dávať góly, tvrdí exspoluhráč 05 - Modified: 2023-04-07 07:07:07 - Feat.: - Title: Tatar prispel v NHL gólom k triumfu New Jersey nad Columbusom, Rangers s Halákom prehrali
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 20:03