Český podnikateľ Pavel Tykač. FOTO: Profimedia/Michal Sváček
StoryEditor

Jeden z najbohatších Čechov kúpil od Číňanov Slaviu Praha: Vstupujeme do novej éry

21.12.2023, 14:09
Autor:
redred

Predajná čiastka by sa mala pohybovať okolo dvoch miliárd korún (80 miliónov eur).

Avizovaný obchod je dotiahnutý. Český miliardár Pavel Tykač vo štvrtok kúpil od čínskej spoločnosti CITIC Group futbalovú Slaviu Praha, informuje portál iDnes.cz. Jeden z najbohatších Čechov zasadne na čelo dozornej rady klubu, ktorý naďalej povedie Jaroslav Tvrdík.

Nový majiteľ by mal mať takmer stopercentný (99,98) podiel na akciách klubu.

Informácie vo štvrtok popoludní potvrdila Slavia na svojom webe aj prostredníctvom videa, v ktorom vystupuje sám Tykač. „Slávisti, vstupujeme do novej éry,“ odkazuje klub fanúšikom.

Dokončenie transakcie a schválenie regulačnými úradmi v Česku aj Číne očakáva vo februári budúceho roka. Predajná čiastka by sa mala pohybovať okolo dvoch miliárd korún (80 miliónov eur), súčasťou dohody je aj kúpa štadióna v Edene.

Okrem Tvrdíka v klube zostane aj existujúci trénerský štáb okolo Henricha Trpišovského.

„Patrím medzi verných slavistických fanúšikov, rovnako ako medzi nich patril už môj otec aj dedo,“ povedal Tykač. „Môcť sa podieľať na ďalšom rozvoji Slavie je pre mňa veľkou cťou. Dúfam, že v mojej práci budú raz pokračovať aj moje deti. Slavia je pre mňa symbolom odvahy, usilovnosti a vytrvalosti, čo sú vlastnosti, na ktorých staviam. Aj preto ide skôr o záväzok než o investíciu.“

„Ďakujem aj predávajúcemu, ktorý dokázal klub opäť pozdvihnúť na top českú aj európsku úroveň. Keď sa však naskytla príležitosť do Slavie vstúpiť, neváhal som,“ dodal Tykač.

„Všetci veríme, že Pavlov vstup do klubu bude pre ďalší rozvoj Slavie veľkým prínosom,“ doplnil Tvrdík. „Nového majiteľa vítame a veľmi sa tešíme na vzájomnú spoluprácu.“

Pred týždňom mal podľa portálu Seznam Správy investičný výbor čínskeho majiteľa predaj schváliť, čo bol prvý z troch krokov.

Potom už ostával len podpis kúpnej zmluvy oboma stranami a posúdenie transakcie regulačnými úradmi. V Česku to mal na starosť protimonopolný úrad.

Vršovický celok mal čínskych majiteľov od roku 2015. Spoločnosť CEFC o tri roky neskôr vystriedala skupina CITIC. Tá pred dvoma rokmi odmietla vstup amerického investora Globalon, ktorý chcel kúpiť päťdesiat percent akcií.

59-ročný Tykač je podľa októbrového vydania magazínu Forbes štvrtým najbohatším Čechom s majetkom 183,3 miliardy korún (7,5 miliardy eur). Jeho hlavnou firmou je energetická spoločnosť Sev.en Group, ktorá je aktívna prevažne za hranicami, hoci v Česku vlastní niektoré elektrárne a uhoľné bane.

Investuje do akcií (napríklad Moneta Bank, ČEZ), v nedávnej minulosti prejavil otvorene záujem o nákup mediálneho domu MAFRA, ten však v septembri prevzala skupina Kaprain Karla Pražáka.

01 - Modified: 2024-01-24 15:55:03 - Feat.: - Title: Sociológ športu pre HN: Slavia si túto reakciu mohla dovoliť. Škrtnúť treba hlavne ruský kapitál a suroviny 02 - Modified: 2024-01-15 09:02:07 - Feat.: - Title: Zhody kapitánov priemyslu. Tykač a Világi hovoria to isté 03 - Modified: 2023-12-13 12:16:21 - Feat.: - Title: Jeden z najbohatších Čechov chce od Číňanov kúpiť pražskú Slaviu​ 04 - Modified: 2022-10-18 21:45:00 - Feat.: - Title: Pred rokom chytal v Rohožníku, teraz čelil hviezdam Slavie. Slovenská skúsenosť mi pomohla, vraví gólman 05 - Modified: 2022-05-11 10:02:23 - Feat.: - Title: Zistenie HN: o podiel v U. S. Steel majú záujem Česi a Maďari. Ako by mohla vyzerať transakcia?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 23:23