Na snímke brankár Slovenska Stanislav Škorvánek inkasuje gól, vpravo sa prizerá Michal Ivan, vľavo Mário Grman (obaja Slovensko) v úvodnom zápase základnej B-skupiny Slovensko - Nemecko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v piatok 10. mája 2024. FOTO TASR *** Local Caption *** gól FOTO: TasrFOTO: Tasr
StoryEditor

Pospíšil bol po debute dojatý, Hudáček nechápe prvému gólu Nemcov. Hokejisti hodnotia prvý zápas na MS

10.05.2024, 20:32
Autor:
TASRTASR

Pre Pospíšila išlo o prvý zápas v reprezentačnom drese, hoci ešte nedávno to vyzeralo, že premiéru absolvuje v závere prípravného obdobia.

Slovenskí hokejoví reprezentanti hodnotili úvodný zápas na MS so smutným výrazom v tvárach, no slzy mal iba jeden z nich. Útočník Martin Pospíšil zažil proti Nemecku (4:6) premiéru v najcennejšom drese, po ktorej s dojatím v hlase rekapituloval náročné obdobie, počas ktorého nebol ďaleko od konca kariéry.

Pospíšil si do kanadského bodovania pripísal jednu asistenciu, keď v závere druhej tretiny prihral Martinovi Fehérvárymu na gól na 2:2. Do štatistík si pripísal aj jeden plusový bod a aj dva menšie tresty.

"Každý hráč môže vždy spraviť niečo lepšie. Každý sa učí na svojich chybách a aj z tohto zápasu si vezmem nejaké poučenie. Tá fyzická hra je vo mne, no musím si dávať pozor na vylúčenia," uviedol Pospíšil, ktorý v reprezentačnej premiére vytvoril formáciu s hráčmi, ktorí si v sezóne 2023/2024 zahrali v NHL.

S rovesníkmi Pavlom Regendom a Milošom Kelemenom si rozumeli: "Mali sme veľa šancí, škoda, že sme ich nevyužili. Dúfam, že v ďalšom zápase to bude lepšie," konštatoval Pospíšil, s ktorým súhlasil Regenda: "Myslím si, že sme boli jedna z najvýraznejších formácií. Vytvárali sme si šance, tlačili sme sa do bránky a hrali sme jednoducho. Škoda, že nám toho nepadlo viac. Myslím si, že sme fungovali veľmi dobre. Uvidíme, čo bude v ďalšom zápase."

image

Poriadny direkt smerom k postupovým ambíciám. Nemci vyhrali zaslúžene, hodnotí vicemajster z Petrohradu

Prvý reprezentačný zápas

Pre Pospíšila išlo o prvý zápas v reprezentačnom drese, hoci ešte nedávno to vyzeralo, že premiéru absolvuje v závere prípravného obdobia. Tréneri sa ho v dueloch s Poľskom a USA rozhodli šetriť a tak zažil reprezentačný debut pred zaplnenou ostravskou halou. Štartom v najcennejšom drese a zároveň debutom na svetovom šampionáte sa mu splnil sen.

"Vlani som o takomto čase myslel na koniec kariéry. Za ten rok sa toho udialo veľmi veľa. Až sa tomu nechce veriť. Bol to môj sen obliecť si reprezentačný dres a hrať v NHL. Tie emócie sú teraz veľmi veľké. Bol som naozaj blízko k tomu, aby som zavesil korčule na klinec," konštatoval Pospíšil, ktorý tým narážal na zdravotné problémy, predovšetkým otras mozgu, ktoré ho pripravili o veľkú časť uplynulej sezóny.

"Nový ročník som začal znovu v AHL v drese Calgary Wranglers, no odohral som tam iba šesť zápasov. Potom som sa posunul do prvého tímu Calgary a udržal sa tam. Dnes hrám za slovenskú reprezentáciu na MS. Pre mňa je to neuveriteľné, bláznivé."

image

Slováci zažívajú na úvod sklamanie, na Nemcov nestačili. Nevyšiel ani riskantný ťah trénerov

Nechápe prvému gólu Nemcov

Priveľa chýb robili slovenskí hokejisti vo svojom úvodnom zápase na MS v Ostrave proti Nemecku. Podľa útočníka Libora Hudáčka boli spôsobené prílišnou premotivovanosťou. Slovákom nevyšiel vstup do šampionátu a po prehre 4:6 chcú v nedeľu proti Kazachstanu podať lepší výkon.

V piatkovom stretnutí išli Nemci do vedenia, na ich dva góly odpovedali Marek Hrivík a Martin Fehérváry. Potom však išli do vedenia opäť Nemci a Slováci už len doťahovali náskok. "Boli sme veľmi premotivovaní, prepadávali sme, oni to hrali šikovne, boli spolu piati. My sme sa niekedy zabudli a neboli sme tam, kde sme mali byť," povedal Hudáček.

Prvé dva góly dali nemeckí reprezentanti v presilovke. Druhú hrali v početnej prevahe o dvoch hráčov po tom, čo si po góle Kahuna na 1:0 vzal realizačný tím Slovenska trénerskú výzvu. Nepáčil sa im súboj pred bránkou, pri ktorom avizovali bránenie v hre brankárovi Škorvánkovi. Arbitri však gól uznali a udelili Slovákom dve minúty za zdržovanie hry. "Ja tomu nerozumiem, prečo ten gól platil. Nechápem to. Hráč hral do betónu a do lapačky, chcel dať gól bez puku a zamedzil brankárovi k zákroku. Tá výzva bola v poriadku a nechápali sme, že gól uznali," dodal Hudáček.

V druhom zápase proti Kazachstanu musia zverenci Craiga Ramsayho zmeniť viacero vecí, no najmä disciplínu. Proti Nemecku inkasovali sedem menších trestov a jeden vyšší. "Áno, disciplína nebola dobrá. Mrzí ma, že sme znížili na 3:4, ale dostali sme zbytočný gól na 3:5. Musíme hrať oveľa zodpovednejšie. Dostali sme šesť gólov, ďalší zápas nemôže byť taký."

Výzvu si v zápase vzali aj Nemci, za stavu 2:4 strelil gól Hrivík. Padol však po predchádzajúcom ofsajde a tento ťah trénerovi Haroldovi Kreisovi vyšiel. "Vedeli sme, že bol ofsajd, čakali sme, že gól neuznajú. Aj sám Peťo Čerešňák povedal, že bol ofsajd," uzavrel Hudáček.

01 - Modified: 2024-05-10 11:48:16 - Feat.: 0 - Title: Program Slovenska na MS v hokeji 2024 v ostravskej skupine B 02 - Modified: 2024-05-10 11:29:22 - Feat.: 1 - Title: MS v hokeji: Slováci budú proti Kazachstanu veľkým favoritom. Hlavným cieľom je revanš za minulý rok 03 - Modified: 2024-05-10 07:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štyri otázniky pred štartom MS v hokeji: Tréneri musia vyriešiť rébus na kľúčovom poste 04 - Modified: 2024-05-09 19:31:19 - Feat.: 1 - Title: Slovenská hokejová reprezentácia napísala na súpisku všetkých 25 hráčov. Športovci z AHL sa nepripoja 05 - Modified: 2024-05-09 18:31:24 - Feat.: 1 - Title: Slovenských hokejových rozhodcov Hronského a Durmisa čaká prvý šampionát
01 - Modified: 2024-05-13 09:44:17 - Feat.: - Title: Proti USA bude chytať Hlavaj, Lašák študoval gólmana súpera. Vie, čo by na neho malo platiť 02 - Modified: 2024-05-13 12:00:54 - Feat.: - Title: Handzuš pomenoval pre HN dve slabiny Slovákov. Čo môže rozhodnúť proti Američanom? 03 - Modified: 2024-05-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako vyzerá nočná mora majiteľov elektromobilov v praxi? Vieme, koľko týchto vozidiel za minulý rok reálne na Slovensku zhorelo 04 - Modified: 2024-05-13 07:47:21 - Feat.: - Title: Nemecká kontrarozviedka môže podľa súdu viesť AfD ako podozrivú z extrémizmu 05 - Modified: 2024-05-13 12:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko - USA na MS v hokeji 2024 sledujeme ONLINE
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 14:01