StoryEditor

Peter Sagan nedal vo finiši nikomu šancu. Ovládol tretiu etapu na Tour

03.07.2017, 12:25
Elitný slovenský cyklista vyhral na najprestížnejších cyklistických pretekoch sveta tretiu etapu.

Elitný slovenský cyklista Peter Sagan potvrdil úlohu najväčšieho favorita a v tretej etape na Tour de France nedal v dramatickom finiši súperom žiadnu šancu.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil v záverečnom stúpaní do cieľa 212,5 km dlhej trate z Verviers do Longwy.

Úradujúci majster sveta získal už svoj ôsmy etapový triumf na TdF.

​"V prvom rade sa chcem poďakovať mojim tímovým kolegom, ktorí počas celej etapy odvádzali úžasnú prácu. Celý deň fúkalo proti nám a ten únik bol v závere dosť silný. Posledný kopec do cieľa bol dosť ťažký. BMC utvorilo dobrú pozíciu pre Porteho, ktorý si spravil malý odstup. Ja som sa rozhodol, že si to dolepím a dostal som sa na prvé miesto. Hovoril som si, že je to rovnaké ako v nedeľu, že som išiel príliš skoro. Navyše, keď som začal špurtovať, vykopol som nohu z pedálu. Povedal som si: 'Toto nie je možné'. Zase ďalšia chyba, ale rýchlo som si to nakopol späť a pokračoval som v špurte. Matthews sa na mňa doťahoval, ale už som si to postrážil," povedal Sagan v televíznom rozhovore.

Na druhom mieste skončil Austrálčan Michael Matthews zo Sunwebu a tretí bol Ír Daniel Martin z Quick-Stepu.

Na čele celkového poradia zostal víťaz úvodnej etapy Geraint Thomas z Veľkej Británie, P. Sagan poskočil už na štvrté miesto, keď na lídra stráca len 13 sekúnd.

Organizátori pripravili na pondelok zvlnenú trať s piatimi menšími kopcami 3. a 4. kategórie, pričom cieľ bol na vrchole 1,6 km dlhého stúpania so sklonom 5,8 percenta.

Krátko po štarte etapy sa na čele vytvorili dve trojčlenné skupinky, ktoré sa po niekoľkých kilometroch spojili a vytvorili hlavný únik dňa. V ňom boli Nathan Brown (Canndonale-Drapac), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Romain Sicard (Direct Energie), Adam Hansen (Lotto Soudal), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin) a Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro). Ich náskok sa po 30 km vyšplhal na dve minúty, no pelotón, na ktorého čele pracovali najmä jazdci Sky, Quick-Stepu a Bory, nedovolil, aby sa výraznejšie zvýšili.

Situácia sa nemenila ani v ďalších minútach. Dianie na trati obohatila rýchlostná prémia, ktorú vyhral Politt. V pelotóne sa na čele zoradili tímy, ktoré bojovali o ďalšie body. Špurt hlavnej skupiny vyhral Cavendish.

Sagan sa pretláčal s Andrém Greipelom a skončil na desiatom mieste, získal šesť bodov. Obaja si kontakt ešte po prémii vysvetľovali.

V ďalších minútach viedol pelotón na čele Juraj Sagan v drese slovenského majstra. Únik sa po druhej vrchárskej prémii rozpadol a vpredu ostali len Politt a Brown.

Po ďalšom kopci Côte d'Eschdorf sa však šestica opäť spojila a držala si náskok stále približne dve minúty.

Asi 60 km pred cieľom už spadol rozdiel pod jednu minútu. Vtedy zaútočili Lilian Calmejane (Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro) a na čele sa vytvorila deväťčlenná skupina.

Tridsať kilometrov pred koncom ostali vpredu len traja noví unikajúci s Hardym, stále mali k dobru 1:35, no to už pelotón poriadne zrýchľoval a kontroloval situáciu. Nakoniec ostal na čele len Calmejane, ale aj jeho pokus o sólové víťazstvo sa onedlho skončil.

Na záverečný výstup do cieľa tak prišli všetci pokope. Peter Sagan si držal výborné miesto, v záverečných 300 metroch vyštartoval spoza Richie Porteho a aj keď sa na neho doťahovali Matthews s D. Martinom, jeho nástup stačil na triumf.

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 06:18