Peter SaganTASR/AP
StoryEditor

Cyklistický rozhodca pre HN: Konečná pre Sagana bude až na štarte

05.07.2017, 00:00
Porozprávali sme sa s jediným slovenským rozhodcom Medzinárodnej cyklistickej únie.

Je diskvalifikácia Petra Sagana z Tour de France primeraným trestom? Čo hovoria medzinárodné pravidlá? Dá sa ešte toto rozhodnutie zvrátiť? Odpovede na tieto otázky sme zisťovali u jediného slovenského rozhodcu Medzinárodnej cyklistickej únie UCI, Milana Dvorščíka.

Nie je vylúčenie Sagana až príliš prísnym trestom vzhľadom na okolnosti jeho kolízie s Markom Cavendishom?

Toto rozhodnutie je kontroverzné a vyvolá polemiky. Rozdelí laickú aj odbornú verejnosť na dva tábory. Prvý bude tvrdiť, že priestupok bol správne potrestaný pretože prvoradé je zdravie a bezpečnosť pretekárov. Cavendish je veľká hviezda a jednoducho bol Petrom odstránený z pretekov.

A tá druhá?

Tá bude hovoriť, že si Cavendish za to môže sám, pretože tam miesto na predbiehanie nebolo a Peter si chránil len svoje územie.

Ale faktom je, že prvý kontakt oboch pretekárov zariadil Cavendish, ktorý sa hlavou oprel do tela Sagana. To pri posudzovaný priestupku nezohráva úlohu?

Takto. Čo zohráva v rozhodovaní úlohu je to, ako to posúdi rozhodcovský zbor. A ten sa riadi vstupmi, ktoré dostáva. To môžu byť zábery z televízie, výpovedí rozhodcovského zboru, svedkov, cyklistov. Alebo aj iné technické prostriedky, ktoré im boli poskytnuté. Napríklad aj video, ktoré získajú od niektorého z divákov im môže pomôcť pri posudzovaní a vezmú ho do úvahy. My tieto vstupy nemáme a preto som trošku zdržanlivý pri nejakých komentároch.

Prečo?

Nemám všetky podklady a nemôžem objektívne buď súhlasiť, alebo nesúhlasiť.

 Veríte, že je rozhodnutie UCI správne?

Takto nerozmýšľam. Ja ho jednoducho akceptujem, aj tak s tým nič neurobím. Je to hypotetická až špekulatívna otázka. Z tých obrázkov ktoré som ja videl, tak som mal pocit že to na diskvalifikáciu nie je. No možno, ak by som mal tie vstupy, s ktorými pracoval rozhodcovský zbor, tak by som svoje vnímanie celej udalosti zmenil. Aj rozhodcovský zbor to najskôr klasifikoval iba ako zbavenie poradia a odobratie bodov v súboji o zelený dres. Až po nejakom čase prišlo k diskvalifikácií.

Čiže mohli do toho rozhodovania vstúpiť nové skutočnosti, o ktorých nevieme?

Presne tak. Ja tiež nemám informácie, na základe čoho zmenili svoje prvé rozhodnutie. Tiež sa môžem vecou zaoberať v špekulatívnej rovine.

Môže Saganov tím Bora-Hansgrohe podať odvolanie voči diskvalifikácií?

Oficiálne voči rozhodnutiu rozhodcov neexistuje opravný prostriedok. Ale rozhodcovia sú do určitej doby otvorení všetkým vstupom. Ak príde aj divák, alebo tréner s mobilným telefónom a ukáže to zboru, tak do určitého momentu sú otvorení všetkým novým informáciám. Ale musia ísť aj spať, musia riešiť túto udalosť.

Kedy teda padne ozajstná definitíva, že diskvalifikácia ostáva v platnosti?

Konečným bodom je štart zajtrajšej etapy. Akonáhle sa odštartuje a nič sa na rozhodnutí UCI nezmení, tak to je úplná konečná pre Petra Sagana.

Čiže až keď nášho cyklistu neuvidíme v stredu po 13:00 hodine na štarte etapy.

Poviem na rovinu, vidím minimálnu šancu, že sa tam Peter objaví. Ale ešte je. Aj tá skutočnosť, že Bora-Hansgrohe ešte nevydala oficiálne stanovisko svedčí o tom, že to nie je 100-percentne stratené.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 11:04