StoryEditor

Fotograf koní žije v koniarni. Po rekonštrukcii je z nej skvelý mezonet

26.05.2015, 00:02
Autor:
stlstl

V meste ako Londýn sa musí s miestom šetriť. Nielenže ho je málo, ale každý štvorcový meter v lukratívnych častiach mesta má takmer cenu zlata. Keď si známy britský fotograf Mike Penn kúpil byt v bývalej koniarni, požiadal o rekonštrukciu štúdio TG architekta Thomasa Griema. Výsledok predstavuje portál idnes.cz.


Kuchyňa prepojená s obývačkou. Snímka: Philip Vile
 

Mikovou základnou potrebou bolo vytvoriť priestranný, svetlý a vzdušný domov, do ktorého sa nenásilne začlení aj fotografické štúdio. Práca Thomasa Griema pre neho nebola žiadnou neznámou, a preto vedel, že z bývalej koniarne je architekt schopný vyprojektovať dôstojný kreatívny priestor.

Projekt začal veľkou úpravou exteriéru domu, kedy bol dom doslova ako cibuľa olúpaný na holé murivo. Okná sa vymenili, niektorá zväčšili, alebo pretiahli až k podlahe a bol im pridelený malý balkónik. Odhalené pálené tehly mohli smelo kontrastovať s uhladeným nábytkom a dekoráciami.

Ani centimeter nazvyš
Pri riešení dispozície mezonetového bytu sa Griem pohral s dostupným priestorom a vyťažil z neho maximum. Prízemie obsadilo Mikove štúdio. V príjemne zariadenej a domáckym dojmom pôsobiacej študovni pri stole Loop od dánskej značky Hay a na stoličke Cyborg od Magis pracuje Mike na nových projektoch, ktoré preberie s klientom pohodlne usadeným do mäkkej pohovky Pimlico z obľúbeného Conran Shopu.

  
 

Zvyšok prízemného priestoru patrí spálni pre hostí, ktorá má samostatnú kúpeľňu. V prvom poschodí zaberá celú šírku budovy obývacia izba a kuchyňa. Tieto dve zóny logicky a funkčne spája veľký jedálenský stôl.

Mike trval na maximálne otvorenej dispozícii a svetlom interiéri. Výsledok je viac než uspokojivý. Svetlá dubová podlaha, premyslený systém osvetlenia, optické triky a rafinované pretiahnutia dubových dosiek z podlahy na stenu obývacej izby a pridané podsvietenie, okenné tabule siahajúce od podlahy k stropu, to všetko je koktail vedúci k jemnému neutrálnemu, ale pritom nápaditému základu.

Do neho potom šikovný architekt dodal tu a tam sýtu modrú alebo zelenú, využil Mikove fotografie na stenách a oživil tak monochromatický interiér.

Privátna zóna

Najvyššie poschodie je využité ako privátna časť, kde je Mikova spálňa, v strešnej šikmine dômyselne vybudovaná šatňa a veľkoryso poňatá kúpeľňa v štýle New York retro. Obklad inšpirovaný bielo natretými tehlami so skosenými hranami je doplnený mramorom a lesknúcimi sa chrómovými doplnkami, veľkým umývadlom a voľne stojacou vaňou, z ktorej sa kúpajúci môže kochať pohľadom na londýnsku ulicu.

Celý projekt nemožno nepochváliť. Zaujímavé prvky, maximálne využitý priestor a inšpiratívny celok vypovedajú o tom, že byt je domovom kreatívneho muža so zmyslom pre detail a estetiku.

01 - Modified: 2007-06-10 16:00:59 - Feat.: 0 - Title: Policie zastřelila mladíka, který přepadl ženu
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 00:16