StoryEditor

Architekti oživili legendárny funkcionalizmus. A vznikol skvost

25.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Prvotným zámerom stavebníka bol dom, ktorý bude vzbudzovať otázku, či ide o starostlivú rekonštrukciu prvorepublikovej funkcionalistickej vily, alebo o novostavbu. Zámer sa podaril dokonale, píše o ňom portál idnes.cz.


Dom je nositeľom charakteristických znakov funkcionalizmu. Čisté geometrické tvary, hladké fasády, oblé nárožia, presahujúce stropné dosky a subtílne rúrkové zábradlia ho jednoznačne radia k tomuto architektonickému odkazu. Snímka: Iveta Kopicová

Funkcionalistické domy znamenali vo svojej dobe v architektúre doslova revolúciu, z dnešného pohľadu by však vily s terasami na sever, veľkými tepelnými stratami a dispozíciami často zodpovedajúcimi inému životnému štýlu spĺňali požiadavky na komfort bývania len za cenu značných kompromisov.

Novostavba v malom moravskom meste dokonale spojila výtvarné a filozofické hodnoty architektúry tridsiatych rokov s modernými technológiami. Výsledkom je unikátna stavba s autentickým funkcionalistickým vzhľadom a všetkým moderným pohodlím.

Inšpiráciou pre stavebníka bola brnenská architektonická tradícia funkcionalistických víl. Obrátil sa na mladých architektov Martina Kareša a Roberta Raisa z brnianskeho ateliéru Europrojekta, ktorý sa cielene zameriava na rozvíjanie týchto hodnôt ďalej aj dnes.



"Ešte som nespolupracoval s klientom, ktorý by mal tak hlboké znalosti a tak jasne vyhranený výtvarný názor. Naša diskusia o triezvej estetike, znakoch a materiáloch sa odvíjali predovšetkým od brnenských medzivojnových funkcionalistických ikon, ktoré boli v tomto smere veľkým vzorom," spomína architekt Martin Kareš.

"Rodinnú vilu sme navrhovali s odkazom na funkcionalistické tradície, a to vrátane vnútorného priestorového riešenia. Dispozíciu sme sa snažili rozdeliť na časť spoločenskú a časť súkromnú s relaxačnou zónou, a to tak, aby sa oba svety navzájom nerušili a zároveň spolu žili v blízkom vzťahu," dodáva.


Spoločný obytný priestor možno 2,5 m širokým posuvom otvoriť na terasu. Travertínová dlažba, skladaná makasarová dyha a vstavaný nábytok v bielom laku naznačujú inšpiráciu brnenskými prvorepublikovými vilami.
 

Vertikálny koncept
Úzka pretiahnutá 8-hektárová parcela je na pokojnom mieste v bývalej záhradkárskej kolónii, kde postupne vyrastajú rodinné domy. Stúpa po južnom svahu k bodu, ktorý poskytuje širokouhlý výhľad na mestečko s kostolom a zámkom, zasadené do panorámy pôvabnej moravskej krajiny s ďalekým, jemne zvlneným horizontom.

Dom umiestnený približne v dvoch tretinách svahu je prístupný zhora a jasne orientovaný na juh: v ústrety slnku, krásnemu výhľadu a záhrade. Vo vstupnom podlaží je hala pre príjem hostí, garáž a spoločný obývací priestor so sedením, knižnicou, jedálňou a kuchyňou.

Tá je prakticky (posuvnými dverami) rozdelená na elegantnú otvorenú "pohľadovú" časť a prevádzkovú časť s malými elektrospotrebičmi a ďalším vybavením, ktoré je síce v kuchyni nevyhnutné, v spoločnosti sôch, obrazov a špičkového interiérového vybavenia by ale pôsobilo rušivo. Južné priečelie domu lemuje po celej šírke terasa s murovaným zábradlím.

Zo vstupnej haly vedie otvorené schodisko na prízemie, kde je izba pre hostí s vlastným príslušenstvom, pracovňa, spálňa, veľká komfortná šatňa prepojená s priestrannou kúpeľňou. Ďalej je tu umiestnené technické zázemie domu. Všetky obytné miestnosti sú francúzskymi oknami orientované na terasu s bazénom. Dispozícia graduje smerom nahor.

Najvyššie, ustupujúce podlažie, patrí bohato presklenému relaxačnému priestoru s priľahlou veľkou strešnou terasou. Táto terasa celý pôdorys domu prepája a zároveň uzatvára jemnou formou tyčovitého horizontálneho zábradlia, ktoré vytvára dojem "paluby zaoceánskej lode". Ďalší z výstižných prvkov prvorepublikových víl.

Od estetiky k technike
Oblé rohy, hladké snehobiele fasády, horizontálne presklenia, kruhové okná, výrazne presahujúce stropné dosky, murované zábradlia, to všetko sú jasné znaky funkcionalistickej "abecedy", budiace dojem rekonštruovanej budovy.

Dom je ale vymurovaný z moderných keramických tvárnic a kontaktne zateplený, okná s trvanlivými hliníkovými rámami s tepelnoizolačnými trojsklami, terasy pokrývajú kamenné a betónové dlažby na podložkách. O príjemnú klímu sa stará energeticky úsporné vykurovanie tepelným čerpadlom spolu s klimatizáciou.

Takisto interiérové okrúhle železobetónové stĺpiky a ušľachtilé materiály, predovšetkým leštený travertín, orechové drevo, sklo a dyha makasar, odkazujú na slávne funkcionalistické ikony. Majiteľ domu sa aktívne podieľal na návrhu stavby aj výberu nábytku a interiér citlivo doplnil osvetlením, dekoráciami a obrazmi, ktoré, podobne ako v tridsiatych rokoch, dávajú domu osobitého ducha a vytvárajú zo stavby domov.

"Tvar vily je poňatý ako jednoduchá hmota, a to s ohľadom na princípy nízkoenergetických stavieb využívajúcich pasívnych solárnych ziskov. Za touto zdanlivou jednoduchosťou stojí premyslený koncept reagujúci na svetové strany a svahovitosť pozemku," hovorí Martin Kareš.

 A dopĺňa: "Po výtvarnej stránke má stavba pokračovať v tradícii funkcionalistickej architektúry s dôrazom na otvorený spoločenský priestor, ktorý spolupracuje a voľne sa prelína s obytnou záhradou. Priestory vonkajšie a vnútorné do seba nenásilne vstupujú a navzájom sa ovplyvňujú v každú dennú i ročnú dobu skrz presklené plochy obývacej izby a jedálne.

01 - Modified: 2007-07-03 16:52:04 - Feat.: 0 - Title: Slovensko znížilo za desaťročie dane najviac v EÚ
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 22:09