StoryEditor

Uprostred panelového bytu majú oválne steny s priehľadmi. A sú nadšení

07.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Nespoznáte, že ide o panelák. Parkety, veľa kníh, oblé steny a kruhové priehľady v nich. Veľa atypických, ale nie bezúčelných prvkov. Aj tak môže vyzerať bývanie v bežnom panelovom dome.

Projekt, o ktorom píše portál idnes.cz, nepatrí práve k typickým realizáciám. Neplatí tu, že architekt viedol dlhé debaty s investorom, aby zistil, ako žije, aké má preferencie a predstavy o svojom bývaní. Čo sa pokladá za osvedčený prístup.

V tomto prípade kontaktoval architektku Markétu Zdebskú klient zo zahraničia, prial si vybudovať domov v Prahe. Čiže bývanie pre mladú štvorčlennú rodinu, s dostatkom úložných priestorov, oddelenou kuchyňou, veľkou knižnicou, malú domácu pracovňou, dvoma WC, to všetko pri zachovaní priechodnosti bytu.

Osobne sa nakoniec investor a architektka počas navrhovania a výstavby stretli len trikrát: prvýkrát v predmetnom byte, potom pri odsúhlasovaní výberu konkrétnych materiálov. Ďalšie debaty prebiehali len za pomoci videokonferencií a e-mailovej komunikácie.



Napriek tomu sa podarilo od februára do júna 2015 byt nielen navrhnúť, ale aj zvládnuť výberové konanie na dodávateľa a kompletnú rekonštrukciu realizovať tak, aby sa v lete klienti mohli nasťahovať. To sa tiež k spokojnosti všetkých zúčastnených strán stalo.

Čo možno vytvoriť z paneláku
Vzhľadom k obmedzenému priestoru (72 metrov štvorcových) a možnostiam panelákového bytu využila architektka Zdebská centrálne umiestnenie jadra pre jednoduché pripojenie potrebných inštalácií (2x WC, ďalšie kúpeľňové armatúry, kuchyne a práčky).

V tesnom kontakte s kúpeľňami navrhla priestrannú šatňu. Celé zázemie „zabalila“ do oválu, vloženého do stredu dispozície. Či ste vo vnútri alebo mimo tohto oválu, vnímate krivky, ktoré dodávajú obytným miestnostiam príjemnú mäkkosť.

Kruhové motívy v drobných detailoch prechádzajú celým interiérom. Dôležitý prvok predstavujú priehľady dispozíciou, a to ako priečne, vedenej zázemím, tak pozdĺžne, ktoré ponúkajú možnosť vnímať oba konce bytu a pohyb obyvateľov i denného svetla v celom interiéri.

Pohľad do spálne. Snímka

To sa vďaka usporiadaniu dostáva do miest, kam skôr nemalo prístup, napríklad aj do komunikácie, ktorá tvorí spojku z obytného priestoru do detskej izby. Získanie tohto prepojenia, spolu s umiestnením práčky a vstavaného koša na bielizeň (prístupným z kúpeľne i z komunikácie), klienti počas všedného rodinného fungovania veľmi ocenili.

Mamička má „po ruke“ deti, bielizeň aj kuchyňa, ktorá má blízko k vstupu, čo všetci zúčastnení vnímajú ako nesmierne praktické. Jednotlivé miesta sú tak jasne definované a zároveň celkom prirodzene prepojené, vďaka čomu byt získava vzdušnosť v obytných i hospodárskych priestoroch a priechodnosť, ktorá bola neoddeliteľnou súčasťou zadania.

Použité materiály
Základ tvorí samozrejme kvalitná podlaha, a to nové dubové parkety kladené do stromčeka. V kúpeľniach boli použité PUR stierky, vstavaný nábytok v bielom laku kombinovaný s bórovou preglejkou, čierne akcenty v podobe kovania na dverách a umývadlá z corianu.

V kuchyni bol tento materiál použitý na kuchynskú pracovnú dosku, biele sú tiež drevené okná, repasovaný nábytok a svetlá v kombinácii s novými kusmi. Oblúkové segmenty sú zo sadrokartónu.

01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 08:39