StoryEditor

10 európskych miest, kde najviac podvádzajú turistov

27.08.2013, 00:02
Autor:
ihned.czihned.cz
Prieskum odhalil, že návštevníkom sa najhoršie vodí v Barcelone. Praha je siedma.


La Rambla. Barcelona


Vreckári, prehnané ceny či falošní policajti. Nepríjemné podvody zamerané na turistov na cestách zažil takmer každý. Z nového prieskumu medzi britskými turistami vyplýva, že najhoršou európskou destináciou je z tohto pohľadu Barcelona. V top desiatke sa umiestnila aj Praha.

Prieskumu, ktorý usporiadal reťazec Generator Hostels, sa zúčastnilo 2000 Britov. Odpovedali v rámci neho na to, v akých európskych mestách sa stali obeťami krádeží či podvodov. Najviac z nich označilo práve Barcelonu, nasledovali Paríž a Rím. Praha sa v ankete umiestnila "až" na siedmom mieste a predbehla tak napríklad Benátky, Dublin či Edinburgh.

Gaudího metropola je dlhodobo známa kvôli vreckárom, na ktoré často upozorňujú aj samotné bedekre. Neslávne známa je v tomto smere slávna ulica La Rambla, kde sa už nejednému (nielen) britskému turistovi stalo, že k jej dolnému koncu došiel bez peňaženky.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že 80 percent zúčastnených si myslí, že britskí turisti sa najčastejšie stávajú obeťami vreckárov a nepoctivých taxikárov.

Podvody, ktoré Briti podľa magazínu Wanderlust v prieskume vymenovali najčastejšie, sú napríklad triky taxikárov, ktorí si schválne volili dlhšiu obchádzku či klamali pasažierom, aby ich dostali do iného hotela. Turisti často narážajú aj na falšovaný tovar, falošných policajtov alebo miestnych, ktorí ich nútili zaplatiť za zhotovenie fotografií, k čomu ich predtým sami vyzývali.

O problémoch tohto typu sa už nejaký čas hovorí naprieč celou Európou. V apríli médiami prebehla správa o narastajúcich problémoch s parížskymi vreckármi, ktorí "pracovali" v okolí Louvri, na čo zamestnanci múzea upozornili jednodňovým štrajkom.

Veľkú pozornosť si v britských médiách vyslúžil aj nepríjemný prípad, ktorý sa v máji odohral v Ríme. Skupinka britských turistov vtedy v cukrárni neďaleko Španielskych schodov zaplatila za štyri zmrzliny 64 eur. Incident vyvolal škandál, ktorý vyústil v ospravedlnenie turistom od samotného starostu Ríma.

Výskum britskej National Fraud Intelligence Bureau odhalil, že britskí turisti na svojich cestách ročne prídu vinou rôznych podvodov alebo krádeží o 1,5 milióna libier (cca 1,75 milióna eur).


10 najhorších európskych miest z hľadiska krádeží
a podvodov podľa prieskumu Generator Hostels
:

1. Barcelona

2. Paríž

3. Rím

4. Amsterdam

5. Istanbul

6. Madrid

7. Praha

8. Benátky

9. Dublin

10. Edinburgh

 

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 04:08