StoryEditor

Reportáž z faviel. Miesto, kde je bezpečnejšie pre ženy a zažijete pravú Brazíliu

16.08.2016, 02:00

Keď sa povie Rio de Janeiro, väčšina si predstaví pláže, sochu Krista a brazílske krásky. Pravdou je, že pre mnohých môže byť návšteva tohto veľkomesta sklamaním. Davy turistov, vreckári, prepchaté pláže a príšerné ceny. V meste, kde vedľa seba koexistujú bohaté a chudobné štvrte, sa dá ale cestovať aj s malým rozpočtom, píše Kristína Paulenková pre idnes.cz.

Vláda urobila v posledných rokoch niekoľko krokov, aby sa stalo mesto bezpečnejším. Vďaka tomu je dnes jednoduchšie navštíviť aj miesta, ktorá bola predtým ľuďom "zvonku" zakázané. Ubytovanie v Riu býva veľmi drahé predovšetkým v priebehu veľkých medzinárodných podujatí. Takže napríklad podľa údajov Trivago stojí ubytovanie v dobe konania olympiády v dvojlôžkovej izbe priemerne 200 eur na deň. Takáto suma je pre mnohých nedostupná.

Turisti tak často mieria do neslávne známych slumov, čiže portugalsky faviel. Tie sa preslávili filmom Mesto bohov, ktorý vykresľuje násilie a chudobu v chudobných štvrtiach Ria. Vo favelách dnes ale nájdete veľa zaujímavých miest, navyše dvojlôžková izba vyjde na polovicu ceny, ako je to v klasických štvrtiach. O zážitky je tu pritom postarané.

Aké miesta teda v Riu navštíviť?
Jedným z najpôvabnejších miest v Riu je určite jedna z faviel Vidigal rozkladajúca sa na kopci Morro Dois Irmãos (Hora dvoch bratov). Pahorok je domovom približne 15-tisíc ľudí a ponúka úžasný pohľad na pláž Ipanema a Copacabana. Adrenalínovým zážitkom nie je ani tak štvrť samotná ako skôr jazda na motorke. Túto cestu absolvuje väčšina miestnych niekoľkokrát denne.

Vodiči sa zvyčajne vyhýbajú autám, ľuďom, psom, mačkám, dieram, jednoducho všetkému, čo sa v rušných a úzkych uličkách pohybuje. Do nich sa totiž dostanú väčšinou práve len motorky, v posledných rokoch tu fungujú však aj dodávky upravené na prevoz cestujúcich. 

"Dal som ti tam viac cachaçy (destilát z cukrovej trstiny). Máš nádherné oči," žmurkne snedý Rodrigo na americkú turistku, keď jej podáva caipirinhu. Známa reštaurácia Bar da Laje sa nachádza na vrcholku slumu. Flirtovanie je v Brazílii národným športom. Pokiaľ má žena svetlé oči a je trochu pri tele, stane sa miestnym miláčikom, často postačí len svetlá pleť. 

Vedľa reštaurácie funguje známy hostel Alto Vidigal, ktorý sa preslávil aj pravidelnými koncertami. Ale vôbec najlepšie je navštíviť party, ktorá nie je tak úplne určená pre turistov. Cez víkend sa tu väčšinou konajú aspoň ďalšie dva večierky.
Nad hostelom je cenovo dostupné občerstvenia Casa da Tapioca. Pripravujú tam klasickú placku z maniokovej múky plnenú kondenzovaným mliekom, syrom alebo klobásou. Aj pre menej zdatných športovcov sa oplatí výšľap na vrchol kopca. Poskytuje výhľad na južnú časť mesta a tiež najväčšia favela v Južnej Amerike Rocinha. Práve Rocinha patrila k tým najnebezpečnejším miestam v Riu. "Chceme predstaviť našu komunitu takú, aká je, väčšina ľudí verí, že je to len o násilí a drogách," tvrdí letáčik jednej z turistických agentúr, ktorá tam skupinky cestovateľov dopravuje. V skutočnosti nie je problém tam dôjsť autobusom. Vystrašení turisti netušia, že spodná časť Rocinhy je bezpečná. Rocinha je ako úľ. Podľa niektorých odhadov sa tam tiesni až 300-tisíc obyvateľov na 1,5 kilometer štvorcový.

Pri príchode snáď každého ohromí pulzujúci život tejto časti mesta. Je tu množstvo obchodov, reštaurácií a predovšetkým ľudí. Doslova tisíce Brazílčanov prechádzajú ulicami. Na lacné nákupy je výhodné vyraziť práve sem. Zhruba v polovici je tiež vyhliadka. V tejto favele dokonca v minulosti prevádzkoval reštaurácii aj McDonald's. Horné časti štvrte sú ale stále nebezpečné. Preslávený je hudobný štýl baile funk a s tým spojená party, bez miestneho kamaráta sa ale účasť neodporúča. Drogové gangy si večierky strážia.

Hneď pri známej pláže Copacabana sa nachádza podľa miestnych najkultúrnejšia favela v Riu Cantagalo. Graffiti od známych umelcov zdobí hneď niekoľko desiatok domov. Nedávno tam tiež otvorili Múzeum faviel. "Bojujeme tu každý deň za lepšie komunitu," hovorí učiteľ bojového umenia capoeira Sidney, zatiaľ čo ukazuje dvanásťposchodový opustený hotel, ktorý miestni spravujú. Predtým bola budova prázdna, dnes tu trénujú deti capoeiru či tanec a zriadili tu dokonca knižnicu. Navyše do favely vedie výťah zo stanice metra General Osório, v poslednom poschodí je vyhliadka, a to zadarmo. Favela je bezpečná a priateľská. V komplexe troch faviel Cantagalo-Pavão-Pavãozinho sa dá nájsť hneď niekoľko hostelov. Navyše je to od Copacabany a Ipanemy kúsok.

Medzi ďalšie favely, ktoré sa dajú navštíviť, patrí Morro da Babilônia. Je tu vyhlásená reštaurácia Bar do David, tá je dokonca hojne navštevovaná slávnymi brazílskymi hviezdami, ceny zodpovedajú ohlasu, stále je ale lacnejšia ako luxusné podniky v uliciach Ipanemy. Atmosféra baile funk sa dá zažiť aj na čiernej party Black Santa, ktorá sa koná nepravidelne na rôznych miestach Ria. Vznikla v komunite Morro dos Prazeres, ktorá je stále dosť nebezpečná. Estetický zážitok ponúka favela Dona Marta, kde nakrúcal Michael Jackson klip They do not care about us. Domčeky tam nafarbili rôznymi farbami.

Kristína Paulenková pre MF DNES

Čo robiť a čo nie
Cudzinci si obľúbili favely, pretože sú pre nich exotické. "Tu nikoho nezaujíma, čo mám na sebe a koľko mám peňazí," rozpráva ašpirujúci rapper, Francúz Louis, ktorý sa usadil vo Vidigale. "Keď mi dôjdu peniaze, urobím pár palaciniek a idem ich predať na pláž turistom," rozpráva o svojom štýle života. Vďaka horúcemu počasiu a plážovému štýlu života sa na formálne obliekanie veľmi nepozerá. To, čo u nás pôsobí ako horný diel plaviek a kraťasové nohavičky, je vo favelách denným outfitom.

Keď cudzincom dôjdu peniaze, tak si rovnako ako mnohí Brazílčania často privyrábajú na pláži predajom občerstvenia. Polícia túto činnosť občas kontroluje. Keď si strážnici predajcu všimnú len raz alebo dvakrát, neriešia to. Nie je nezvyčajné, že mladých Európanov a Američanov v slumoch šacujú. A keď nájdu drogy, je zle. Aj malé množstvo marihuany je v krajine trestným činom. "Cudzinci tu sú všetci zhulenci," sťažuje sa predavačka v malých potravinách vo favele Cantagalo.

Do faviel, ktoré kontrolujú drogové gangy, sa odváži málokto. Paradoxne je výlet bezpečnejší pre ženy. Pokiaľ do niektorej takej favely vstúpi neznámy muž, drogové gangy zbystria. Nechcú žiadnu konkurenciu. "Je lepšie mať pozvánku od kamaráta," potvrdzuje Louis. Prestrelky medzi gangmi a políciou sú vo favelách v severnej časti Ria na dennom poriadku.

Tiež jazda taxíkom sa môže predražiť. Bez znalosti mesta sa proti podvodným praktikám taxikárov ale nedá príliš brániť. Dobré je si pred príletom zistiť, koľko bude stáť taxi. Niektorí taxikári sa nezdráhajú trasu predĺžiť aj trojnásobne, preto sa odporúča dohodnúť sa vopred na približné cene. Jazdenie taxíkom je však v krajine bežné a relatívne lacné. Linky autobusov sú bez znalosti portugalčiny nepochopiteľný rébus.

Avšak aj cez bezpečnostné problémy, špinu a obmedzené financie zostávajú miestni ohľadom olympijských hier pozitívni. "Zvládneme to, Brazílčania vedia, ako usporiadať párty," hovorí dvadsaťosemročný Luiz Rezende, obyvateľov Rocinhy. Potvrdzuje tak pohostinnosť a veselú povahu Brazílčanov.

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-01-15 08:39:20 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Mladá Zuzana Paňková mieri na Olympiádu. Životom rovesníčok sa môže len prizerať 03 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 04 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 05 - Modified: 2023-11-13 19:00:00 - Feat.: - Title: Vraždy a drogy v Riu. Policajné milície ničili gangy, až sa stali jedným z nich
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 00:20