StoryEditor

Napísali o... Milanovi Knížákovi

08.12.2005, 23:00

-- Jeho zneužívanie právomocí (riaditeľa NG) sa mi zdá objektívne preukázateľné. Pozoruhodný je aj spôsob, akým sa Knížák vyrovnáva s ľuďmi, ktorí majú odlišný názor. Nemôže dôjsť k diskusii. Vytvoril si hlúčik priaznivcov, a tých odmeňuje. Ľudí, ktorí majú iný názor, sa snaží z galérie odstrániť. (Milan Kreuzziger, Britské listy, 2005)
-- Ako som pána Knížáka poznal, odlišné názory plne rešpektuje, vždy je ochotný diskutovať a zamyslieť sa nad nimi, o umení a kultúre vôbec má hlboké znalosti. Myslím si, že mnoho výhrad proti Knížákovi má jadro v tom, že po svojom nástupcovi do funkcie riaditeľa (NG) razantne zamedzil akémukoľvek plytvaniu s pridelenými finančnými prostriedkami. (Martin Stumpf, Britské listy, 2005)
-- Starostlivosť o osobnú kariéru vníma Milan Knížák ako svoje stále nenaplnené a provokujúce životné poslanie... (Laudatio prezidenta republiky Václava Klausa pri príležitosti slávnostného aktu udelenia Ceny Nadácie Universitas Milanovi Knížákovi)
-- Milan Knížák s kapelou Aktual jednoznačne predbehol dobu. Kto by čakal (od CD Děti bolševizmu) nesúrodý guláš bez koncepcie a výrazu, ten by sa veľmi splietol, rovnako ako pochybovači na jar 2003 pred vystúpením Aktualu v klube Vagón. Tento album je jednoducho parádna záležitosť. (Igor Nováček, www.freemusic.cz, 4. novembra 2005)
-- ...Knížák je veľký manipulátor a dokázal zo svojho prismrdávania k FLUXUS-u urobiť svetovosť a zo seba svetového umelca. Je skvelý rečník a dogmatik, ale umelec nie je a ani nebude. (Z diskusného fóra na www.lide.cz, 17. novembra 2005)
-- Oblečeniu venuje značnú pozornosť. Veď sa ním zaoberá už od 60. rokov, keď začal svojím potrebám prispôsobovať vtedajšiu tristnú odevnú produkciu, a ani po tridsiatich rokoch nezľavil zo svojej náročnosti. Oblečenie podľa neho demonštruje náš momentálny stav, náš vzťah k svetu. Pokladá sa za akúsi mobilnú výstavnú sieň. Ukazuje sa s prešediveným chvostom padajúcim pod lopatky a s plejádami náušníc v ušiach. (Petr Volf, Reflex)

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 09:47