StoryEditor

Špičky slovenských návrhárov na jednom pódiu. Toto sú nadčasové trendy tohto roka

01.03.2018, 23:01
Galavečer pri príležitosti Zimných paralympijských hier v Pjongčangu sa niesol v znamení módy.

Slovenskí módni návrhári predstavili netradičnú show a diváci mali možnosť vidieť aj oficiálne oblečenie našej výpravy.  Na pódiu sa vystriedalo to najlepšie z dielní top slovenských návrhárov.

V galérii si pozrite prehliadku modelov na rok 2018:

​Návrhári dokázali, že móda sa má prispôsobovať nám a nie my móde. Rovnosť pretransformovali do dizajnu:

  • Jana Kuzmová

Jana Kuzmová patrí na slovenskej módnej scéne medzi špičkových dizajnérov. Svoj charakteristický štýl formovala sedem rokov ako hlavný dizajnér ateliéru Vogel Couture, v roku 2007 založila vlastný ateliér Kuzmi. Pracuje na princípoch haute couture.

Jej návrhy charakterizujú čisté línie a dokonalý strih a prevedenie je často minimalistické. Tvorba Jany Kuzmovej oceňujú lokálne i medzinárodne, na konte úspechov nechýba cena Martina Benku či talianska Mittelmoda Premio.

  • Boris Hanečka

Jeden z najuznávanejších módnych návrhárov: "Ľudia majú radi uniformitu, chcú sa zaradiť. Druhí však chcú vyniknúť. Vždy ide o to, čo vám vyhovuje. Dnes žiadny diktát neexistuje, môžete im akurát tak poradiť," dodáva návrhár.

Ako sám hovorí, trendy sú často o tom, že čo sa vyrába, musí sa aj predávať. Tvrdí, že dizajnéri sa často "vykrádajú" v zmysle, že sa inšpirujú módou jeden druhého. Preto sa poľa neho do našich predajní dostáva istý typ oblečenia, ku ktorému mnohé zo žien samovoľne skĺzajú, bez toho, aby si uvedomili či sa im to hodí.

„Potom sú tu ešte tie, ktoré sa tvrdohlavo držia starších trendov, ktoré mali v niektorých prípadoch ostať zabudnuté aj v tej dobe, keď ešte naozaj boli "v kurze".

A ako znie jeho odporúčanie ženám? "Neberte sa tak vážne a užite si módu s radosťou, aby ste sa nestali len obeťou módy."

  • Lenka Sršňová

Patrí k súčasnej generácii mladých slovenských dizajnérov, má za sebou študijné stáže vo Fínsku aj v Paríži, absolvovala aj pracovnú stáž v ateliéri Jean Charles de Castelbajac.

„Móda nie je iba odev. Móda je kultúra, zrkadlo doby a spoločnosti. Je všade okolo nás. Odev identifikuje kto sme a kým chceme byť. Tvorí našu osobnosť a je našou druhou kožou.”

Lenkin pohľad na súčasný odev je poznačený odvážnym, miestami až experimentálnym rukopisom. Využíva intenzívne farby, výrazné vzory.

  • Andrea Pojezdálová

Andrea Pojezdálová je mladá slovenská módna návrhárka. Zameriava sa na kolekcie dámskeho odevu. Jej nadčasové modely sú zvyčajne charakterizované hladkými líniami, obmedzenými farbami, neobvyklými vzormi a kombináciami materiálov.

Odevy kombinujú koncepčný minimalizmus s vysoko kvalitnými materiálmi a perfektným spracovaním. Všetky zbierky sú vyrábané v malej sérii v Slovenskej republike.

  • Richard Rozbora

Venuje sa módnemu návrhárstvu a dizajnu. Po ukončení školy nastúpil ako dizajnér módneho domu Taiza v Prahe pre líniu Couture kolekciu 2004/05 a v roku 2007 založil vlastnú značku a vrátil sa na Slovensko.

Získal The Australian quality store check – udelené magazínom Style up your life! a Ocenenie za prínos pre slovenskú módnu tvorbu – udelené organizátormi BMD v roku 2015.

Vo videu si pozrite ako dizajnéri očarili nielen ženskosťou, jednoduchosťou, precíznosťou a kvalitou, ale aj snúbením dizajnu so zdravotným postihnutím:

01 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 22:47