Pixabay
StoryEditor

Konzumácia hliny zažíva renesanciu. Vyplavuje z tela tuk a upokojuje žalúdok, tvrdia vedci

31.12.2018, 10:00
Autor:
ČTKČTK
Keď si do jedla pridáte hlinu, môže to byť skutočne prospešné.

Dať si na večeru ako prílohu určitý druh hliny môže pomôcť pri prevencii obezity. Hlina z organizmu vyplavuje tuk, tvrdí nová štúdia, o ktorej informoval britský server Mail Online.

Austrálski vedci zistili, že obézne myši, ktoré jedli určitý druh hliny, schudli viac ako tie, ktoré užívali lieky na chudnutie. Odporúčanie jesť hlinu nie je nové. Už starí Gréci sa pozerali na zem pod svojimi nohami a usúdili, že to vyzerá ako niečo na jedenie.

Celebrity ako Shailene Woodleyová a Elle Macpheresonová jedia hlinu kvôli detoxu. Dokonca aj nový vedecký výskum tvrdí, že na tom niečo bude. Ide totiž o neočakávaný spôsob boja s obezitou.

Konzumácia hliny prežíva renesanciu

Väčšina najradikálnejších diét a očisťovaní organizmu je naozaj taká šialená, ako vyzerá: detoxikácia kapustou a sójovou omáčkou či "liečba" terpentýnovým olejom sú nebezpečné a môžu byť dokonca smrteľné.

Ale keď si do jedla pridáte hlinu, môže to byť prospešné. V dejinách a určitých kultúrach ľudia tomuto zvyku holdovali. Táto prax - zvaná geofágia - sa najčastejšie uplatňuje pri tehotných ženách a samozrejme pri deťoch.

Starogrécky lekár Hippocrates hlinu predpisoval tehotným a odporúčal, aby ich v tom nasledovali aj ich deti. Praktizovanie konzumácie hliny bolo zistené na všetkých kontinentoch sveta.

Mnoho kultúr - vrátane väčšiny v USA - to klasifikuje ako poruchu prijímania potravy, známu ako pica. Na juhu ide ale o bežnú prax a v roku 2015 sa stala témou dokumentárneho filmu Eat White Dirt (Jedzte bielu hlinu). Hovorí o záľube južanov v žuvaní kaolínu, čo je druh bieleho ílu, ktorý vzniká z nerastných usadenín.

Kaolín sa nachádza v lieku Kaopectate, ktorý pomáha pri pri problémoch s hnačkou. Antropologický výskum ukazuje, že práve preto ľudí natoľko priťahuje hlina. Zdá sa, že naprieč históriou sa ľudia k požívaniu hliny uchyľovali pri problémoch so žalúdkom.

Vedci z Juhoaustrálskej univerzity úplnou náhodou zistili, že určitý druh hliny by mohol dokázať oveľa viac, než len upokojiť podráždený žalúdok. Tahnee Deningová sa pokúsila nájsť zmesi, ktoré by mohli zlepšiť spôsob, akým telo vstrebáva antipsychotické tabletky.

Potenciálna liečba obezity

"Všimla som si, že čiastočky ílu nepôsobili tak, ako som očakávala," povedala. "Namiesto toho, aby sa rozptýlili, ílovité látky priťahovali kvapôčky tuku a doslova ich vsakovali. Nielenže ílovité látky zachytávali tuk do svojej časticovej štruktúry, ale tiež bránili tomu, aby ich telo vstrebávalo, čím zabezpečili, že tuk jednoducho prešiel vylučovacím ústrojenstvom," opísala vedkyňa pôsobenie hliny v tele.

"Toto unikátne správanie okamžite naznačilo, že sme možno prišli na niečo významné - potenciálnu liečbu obezity," dodala vedkyňa. Ešte nie je jasné, či bentonit, ktorý si získal obľúbenosť medzi celebritami a kaolín, ktorý konzumujú ľudia na juhu, majú podobné vlastnosti.

Deningová a jej kolegovia vykonali test na skupine potkanov, ktoré kŕmili vysoko tučnou stravou s jedným z troch doplnkov: liekom na zníženie hmotnosti, nazývaným Orlistat, ďalej ílovým minerálom - montmorillonitom alebo placebom.

Myši, ktoré jedli tento doplnok, priberali najmenej, z čoho vyplýva, že jedlá hlina bola vhodnejšia pre odplavovanie tuku z ústrojenstva než liek schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

"Nami pripravená hlina má nezvyčajne vysokú povrchovú oblasť, čo znamená, že má obrovskú schopnosť pôsobiť a vsakovať tuky a oleje prítomné v jedle, ktoré jeme," povedala Deningová.

Orlistat predovšetkým zabraňuje v trávení tuku. Ďalším krokom, ktorý vedkyňa plánuje vyskúšať je kombinácia oboch látok. "V zásade bojujeme proti stravovaniu a vstrebávaniu tukov dvomi rozdielnymi spôsobmi a dúfame, že to povedie k väčšej strate hmotnosti s menšími vedľajšími účinkami," dodala Deningová.

Predchádzajúce skúmanie geofágie neodhalilo žiadne významné zdravotné riziká pri striedmom užívaní hliny. Veľké množstvo by však mohlo spôsobiť zápchu. Pri diétnych tabletkách však experti už dlho vyjadrujú obavu, že riziká prevažujú nad prínosmi.

01 - Modified: 2024-05-01 07:55:35 - Feat.: - Title: Dokonalú postavu nemá zadarmo: Takto dosiahnete štíhlu a vypracovanú figúru podľa Belly Hadid 02 - Modified: 2024-04-30 06:57:05 - Feat.: - Title: Päť tipov, ako zrýchlite metabolizmus. Do leta môžete mať expresne o pár kíl menej 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 20:11