StoryEditor

Letný šalát by mal byť kontrastom chutí, hovorí šéfkuchár Rastislav Krampl

05.07.2011, 00:00
Rozhovor: Počas leta by zeleninové šaláty rozhodne nemali chýbať na našom stole. O tom, ako ich správne pripravovať nám porozprával šéfkuchár hotela Crowne Plaza Rastislav Krampl.

Aké druhy šalátov sú momentálne "in“?

Jednoznačne ide o fúziu miešaných ľahkých šalátov so silnejšou prílohou, častokrát aj teplou, napríklad v podobe grilovaných kuracích pŕs, alebo marinovaných v ostrejších omáčkach, prípadne v kombinácii s raviolami v teplom stave.

Preferujú sa viac listové šaláty ako klasická zelenina?

Zelenú rozhodne majú všetky druhy listových šalátov už len pre špecifickú chuť, ktoré sa najlepšie kombinujú s rozličnými omáčkami, či dresingami.

Napríklad?

Klasický ľadový šalát, ktorý má vlastnú silnú arómu a chuť, ak potrebujeme kombinovať s niečim silnejším, tak určite použijeme červenú čakanku.

Sú potraviny, ktoré by sa vôbec nemali kombinovať, aby nenastal chaos chutí?

V súčasnosti sa fantázií a chutiam medze nekladú, ale určite to netreba preháňať s výrazným dochucovaním, či prekombinovaním viacerých dressingov. Treba sa vyhnúť ingredienciám, ktoré sa vzájomne neutralizujú a spôsobia tak mdlý výsledok, napríklad kyslé s kyslým. Dôležité a zaujímavé je vytvoriť kontrast, nie šalát, kde všetko chutí podobne.

Máte radu pre začiatočníkov na prípravu chutného ľahkého šalátu?

Možno vhodné je mať v chladničke pripravenú zálievku vo väčšom množstve, ktorá sa hodí na akúkoľvek zeleninu. Čím dlhšie ostane v chlade, tým lepšie a kvalitnejšie sa uvoľnia chute a možno ňou preliať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi. Recept na takýto dresing je veľmi jednoduchý - rozmixujeme nahrubo nakrájanú bielu cibuľku, vínny ocot, soľ, čerstvé mleté korenie, strúčik cesnaku, dijonskú horčicu, následne prilejeme panenský olivový olej a premiešame, samozrejme, že podľa chuti môžeme pridať nasekané čerstvé bylinky, kto aké má rád.

Hodí sa balzamico ku všetkému?

Na omáčky viac preferujem vínny ocot, balzamico sa hodí ku prílohám, grilovanej zelenine. Keďže má sladkodrevnatú chuť, lahodne pôsobí v ovocných šalátoch.

Používajú sa smotanové dresingy aj v lete?

Zjemňujú sa bielymi jogrurtami, či nízkopercentnou smotanou, aby v letnom období neboli zbytočne ťažké.

Aký je váš obľúbený šalátový recept?

Natrhané sezónne listové šaláty, premiešame so sekanými sušenými paradajkami, bazalkovým pestom, zjemníme olivovým olejom a dochutíme píniovými zrniečkami a krutónikmi.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 20:54