StoryEditor

Desať fígľov, ktoré vám pomôžu zhodiť prebytočné kilá

24.04.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Otázka, či sa ešte dá stihnúť zhodiť pár kilogramov do prvého letného slniečka, prichádza s každoročnou pravidelnosťou. Tohtoročné predsavzatia sa dajú ale poňať inteligentne. Prinášame vás desať zásadných fígľov, ktoré odporúča portál idnes.cz.

1. Vymeňte maslo za avokádo
Tento tmavozelený plod je pre svoj obsah zdravých tukov ideálny do diétnej stravy. Perfektne tak v surovom a dobre zrelom stave nahradí maslo. Nielen chuť, ale aj kalorické hodnoty vás môžu o tom presvedčiť: bežné maslo dodá vášmu telu 750 kalórií, zatiaľ čo avokádo v rovnakom množstve len 220. Pritom ešte bohato disponuje minerálnymi látkami, vitamínmi a kvalitnými rastlinnými tukmi, ktoré ocení váš organizmus. Navyše sa pre svoju neutrálnu chuť hodia ako podklad prakticky pod čokoľvek, napríklad pod syr, šunku, zeleninu alebo marmeládu. Výborne chutí aj vo forme takzvaného guacamole - teda nátierky, ktorú rýchlo pripravíte z roztlačeného avokáda, najemno pokrájaných cherry paradajok, nasekaného cesnaku a cibule, pokvapkané limetkou alebo citrónom a ochutené soľou, prípadne korením.


Ilustračná snímka: hypnosischicago.com

2. Pite ako dúha
Každodenný dostatočný príjem vody, ktorý by mal byť priemerne aspoň 1,5 litra, zaženie aj menšie návaly hladu. Ideálnou tekutinou by sa mala stať voda bez bublín. Ale aby vás jej nič nehovoriaca chuť čoskoro neomrzela, dá sa vylepšiť napríklad niekoľkými kúskami kôry z bio pomaranča alebo bio citróna. Alebo s niekoľkými kvapkami šťavy z brusníc či arónie.

3. Bez jablka ani ráno
Jedno anglické príslovie hovorí: „Každý deň jablko a lekár je ďaleko“. Aj keď pochádza z druhej polovice 19. storočia, má pravdu aj v súčasnosti. Podporuje ho v tom aj veľa štúdií. Napríklad vedci z Cornellovej univerzity v New Yorku zistili, že jablčný extrakt, respektíve fenoly flavonoidov, ktoré jablko obsahuje, dokážu znížiť riziko rakoviny a účinne ochrániť organizmus pred následkami spôsobenými voľnými radikálmi. Okrem toho, že jablko je ľahko lokálne aj finančne dostupné všetkým, obsahuje 30 minerálnych látok, veľa vitamínov a vlákninu, ktorá dobre zasýti aj upraví zažívanie. Hodí sa preto ako malá desiata medzi hlavnými jedlami. Experimentujte s rôznymi druhmi.

4. Jedzte do polosýta
Japonské ženy, ktoré sa dožívajú najvyššieho svetového priemeru, vďačia vitalite až do smrti jednej z dôležitých súčastí životosprávy: jedia len tak, aby boli sýte zhruba z 80 percent. "Hara hachi bu", čo v japončine znamená práve ono „jedz do polosýta, pi do polopita“, sa stalo dokonca v Amerike veľkým diétnom hitom, ktorý podľa vedcov zaručene funguje.

5. Biely jogurt v hlavnej úlohe
Aj keď možno preferujete jogurty najrôznejších ovocných chutí, zakaždým by ste si ako základ mali dopriať jogurt biely. Obsahuje totiž zdravé baktérie a sacharidy pochádzajúce z laktózy. Akonáhle totiž radšej siahnete po už pripravenom ovocnom jogurte v obchode, oberiete sa tak o veľké množstvo prospešných látok a naopak svojmu telu dodáte zbytočne veľa pridaného cukru a chémie. Buďte preto kreatívny a do bieleho jogurtu si navrstvite napríklad čerstvé jahody, čučoriedky či ďalšie sezónne ovocie podľa vášho gusta, alebo pridajte pár orieškov a nalámte najemno horkú čokoládu.

6.Skúste ľanový olej
Za studena lisovaný olej z ľanových semienok je tak trochu outsider slovenských kuchýň. Pritom je to jeden z najcennejšie jedlých olejov vôbec. Obsahuje totiž vysoké množstvo omega-3 nenasýtených mastných kyselín a pomáha pri látkovej výmene cholesterolu. Pravdaže, má trochu horkú chuť, ale výborne chutí napríklad s tvarohom, na lúpaných zemiakoch alebo čerstvej zelenine. Olej radšej kupujte v malom balení a čoskoro spotrebujte. Ako jeden z mála totiž rád podlieha oxidácii, ktorá ho môže úspešne znehodnotiť.

7. Šikovný výber marmelády
Vymeňte svoju obľúbenú jahodovú, ríbezľovú alebo malinovú marmeládu s vysokým obsahom cukru za niečo trochu kyslejšie, čo bude obsahovať menej sacharidov a oveľa viac potrebného vitamínu C. Dobrou voľbou je napríklad šípková zaváranina. Ukazovateľom, po ktorej marmeláde siahnuť, sa vám môže stať takzvaná kapacita absorbancie voľných radikálov (ORAC) vyvinutá vedcami z Národného inštitútu pre zdravie v Baltimore. Hovorí napríklad, že práve dávkou šípkovej marmelády dostanete do tela oveľa viac vitamínu C, ako sa nachádza trebárs v pomarančoch, a ako veľký bonus vďaka neutralizácii voľných radikálov získate prevenciu proti celej rade chronických ochorení vrátane účinného boja proti starnutiu.

8. Naškrečkujte si orechy
Áno, obsahujú veľa kalórií (približne 650 kalórií na 100 gramov), ale paradoxne pomáhajú v chudnutí. Najmä svojimi zdravými tukmi, kvalitnými bielkovinami a vitamínmi E a skupiny B, ktoré v sebe obsahujú. A je jedno, či si siahnete po lieskových či vlašských orieškoch, para orechoch, kešu alebo mandliach. Denná dávka by však nemala presiahnuť malú hŕstku týchto jadier. Perfektne sa dajú nakombinovať s čerstvým ovocím alebo práve jogurtom. Alebo ich len tak zobte, keď na vás padne chuť na sladké.

9.Vyhnite sa bravčovému
Výživa hrá veľkú rolu. A v prípade živočíšneho jedálničku to platí dvojnásobne. Podľa posledných výskumov vyšla najavo súvislosť medzi trvalými zápalmi v tele a chronickými ochoreniami, ako je napríklad reumatoidná artritída či astma, alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami a kyselinou arachidonovou. Tá je obsiahnutá predovšetkým v bravčovom mäse.
Všeobecne iniciátormi tejto kyseliny sú omega-6 mastné kyseliny. Vzniknutý tuk potom spôsobuje zahusťovanie krvi a zužovanie ciev, čo sa môže neblaho prejaviť na našom zdraví. Preto sa oveľa častejšie zamerajte na konzumáciu rýb ako je losos, makrela alebo sleď. Obsahujú prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú výskyt chronických ochorení.

10.Večeru servírujte skôr
Do postele by ste si nemali líhať s plným žalúdkom. Telo potom v noci nemá čas na regeneráciu a musí sa venovať spracovaniu potravy v útrobách. Ideálny čas povečerať je tak tri až štyri hodiny pred samotným zaľahnutím. Doprajete tak organizmu čas stravu dobre spracovať a dostatočne sa pripraviť na iné aktivity, ktoré sú počas spánku dôležitejšie.

01 - Modified: 2007-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemec prepísal históriu NBA
01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:54