StoryEditor

Čo sa reálne deje v našom tele hodinu potom, ako zjeme burger

31.10.2015, 16:54
Autor:
lucluc
Odborník poodhalil všetky procesy, ktorými naše telo prechádza hodinu po zjedení napríklad hamburgeru.

Zjeme burger a čo sa stane v našom tele potom? Nehovoríme tu ale o domácich burgroch, skúmané boli najmä burgre svetových reťazcov. Takže 10 minút po zjedení sa dostaví vďaka uvoľneným látkam pocit potešenia, porovnateľný s drogami. Po 20 minútach už naše telo túži po ďalšom hamburgeri, pretože vysoké hladiny fruktózy kukuričného sirupu a sodíka sú "návykové". Pol hodinu po jedle sa môžeme cítiť dehydratovaní kvôli vysokému obsahu soli v burgeri a môže trvať aj tri dni, kým ho úplne strávime.



O vyjadrenia k zisteniam portálu Fast Food Menu Price požiadal portál independent.co.uk hovorkyňu Britskej dietetickej asociácie Priyu Tew.

Prvých 10 minút: mozog preferuje kalorickejšie jedlá, stúpa krvný cukor, cítime sa lepšie


"Samozrejme, prirodzene máme tendenciu preferovať potraviny s vysokým obsahom tuku. Sú chutnejšie a naše telo vie, že sú energeticky nasýtenejšie, s týmto tvrdením súhlasím," potvrdila portálu Tew. "A súhlasím, že môže zvyšovať hladinu cukru v krvi. Nepovedala by som, že nutne ide o abnormálne hladiny, ale zvyšuje ich. "


Po 20 minútach: telo si bude žiadať stále viac návykových cukrov, jedna z príčin obezity

"Píše sa tam, že vysoké hladiny fruktózy kukuričného sirupu a sodíka sú návykové... Keď sa pozrieme do tej štúdie, v skutočnosti bola vykonaná na krysách a bola v malom rozsahu, takže toto naozaj nemôžeme porovnávať," vysvetľuje Tew.


Po 30 minútach: sodíkový útok na telo, dehydratácia môže vo vás evokovať hlad po ďalšom jedle

V štúdii sa uvádza, že skúmaný burger obsahuje 970 mg sodíka. "To funguje ako 2,4 g soli. A keďže dospelý človek by nemal prekročiť hranicu 6 g soli denne, tento burger neobsahuje viac ako je denná dávka. Nie je to dosť na spôsobenie dehydratácie, ale stále je to veľmi slané jedlo, to majte na pamäti," zhodnotila Tew.

 
Po 40 minútach: znižuje sa vám hladina glukózy, chcete stále viac!

"Burger má vplyv na hladinu cukru v krvi do určitej miery, ale tuk spomalí vaše trávenie. Teda vaša hladina cukru v krvi nevystrelí rýchlo hore a potom sa náhle nezrúti dole kvôli obsahu tuku, ktorý je tam. Nepovedala by som, že súhlasím s týmto tvrdením. Vaše telo bude chcieť trochu viac, pretože si nebude myslieť, že už má dosť..." vysvetlila. Tew.


Po hodine: dlhé a pomalé trávenie. zložky burgera môžu poškodiť telo pri dennom konzumovaní

"Keďže burger obsahuje pomerne vysoký obsah tuku, spomalí to trávenie. A to, že štúdia hovorí, že burger trávime až tri dni, o tom neviem," uzavrela Tew s tým, že aj tak by jedenie burgru malo byť pre nás len "občasnou udalosťou". "Nie je to jedlo na každý deň alebo každý týždeň, je to niečo, čo by ste mali brať len ako občasnú maškrtu." 

01 - Modified: 2007-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová zarobila vyše 5 miliónov dolárov
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 19:34