StoryEditor

Retro je opäť v móde. A s ním aj krémeše

05.05.2014, 16:02
Autor:
stlstl

Zákusok, ktorý sa už roky drží na pultoch v cukrárňach. V mnohých vyvoláva nostalgické spomienky na detstvo, keď boli "punčáky" a krémeše v móde ako obľúbený dezert. Vlastne, na výber zas toho toľko nebolo.

Nezatracujme však francúzsky krémeš ako vykopávku z čias minulých, pretože správnym receptom prekoná chuťou nejeden zákusok aj dnes. Toľko receptov a druhov, ktoré sa počas jeho dlhej existencie vytvorilo by ste asi nezjedli za celý svoj život, takže aj jeho pravý pôvod sa stal postupne záhadou. Podstata však zostala vždy rovnaká. Veľa krému medzi dvomi tenkými plátmi cesta. Poďte si zaspomínať, pripravte si francúzsky krémeš.

Suroviny na 12 kusov:

1 chladené lístkové cesto
1 l mlieka
2 Zlaté klasy
100 g práškového cukru
2 polievkové lyžice hladkej múky
2 balíčky vanilkového cukru
2 žĺtka
200 g masla
250 ml šľahačkovej smotany 33%
1 stužovač šľahačky
80 g čokolády na varenie
40 g stuženého tuku


Postup:

Ako prvé upečieme lístkové cesto. V papieri na pečenie ho položíme do plechu a vrch popicháme vidličkou. Dáme piecť vo vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 15 minút.

Medzitým pripravíme vanilkovú náplň. Do hrnca nalejeme mlieko a počkáme kým sa trochu zohreje. Potom do neho pridáme Zlaté klasy, múku, práškový cukor, vanilkové cukry a žĺtka. Zmes za stáleho miešania bude hustnúť, až nám vznikne hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Počas chladnutia si roztlačíme vidličkou maslo, aby sme ho potom mohli po častiach zašľahať do pudingu. Keď je pudingová zmes vychladená primiešame maslo, až nám vznikne hladký krém.

Upečené lístkové cesto prerežeme na polovicu a necháme vychladnúť. Potom si môžeme vopred pripraviť vrchný plát s čokoládovou polevou. Čokoládu so stuženým tukom pripravíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou vrchný plát. Ak sa bojíte, že sa hotový zákusok počas krájania poškodí, môžete použiť malý trik - nakrájajte vrchný plát vopred na štvorčeky. Počkajte však, kým čokoládová poleva trošku stuhne.

Na druhú časť cesta natrieme pudingovú zmes. Najlepšie je, ak cesto necháme v plechu, aby plnka držala. Potom si pripravíme šľahačkový krém. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom a potrieme ňou pudingovú vrstvu. Nakoniec poukladáme vopred pripravené štvorčeky na vrch a dáme stuhnúť aspoň na 4 hodiny.

Pripravené v spolupráci s:



 

01 - Modified: 2006-05-03 21:07:32 - Feat.: 0 - Title: Chcete volať záchranku? Väčšinou dorazí Penta
01 - Modified: 2018-03-26 10:23:08 - Feat.: - Title: Televize Retro bude mít “červené tlačítko” HbbTV 02 - Modified: 2017-01-31 10:22:30 - Feat.: - Title: Rádio Retro nabídne speciální mix hudby hvězd, které v roce 2016 odešly navždy 03 - Modified: 2023-04-28 12:27:48 - Feat.: - Title: Desať reklám z éry komunizmu, ktoré by ste nemali minúť 04 - Modified: 2016-11-18 04:41:51 - Feat.: - Title: Deset reklam z éry komunismu, které byste neměli minout - veľa dramatu, spousta erotiky 05 - Modified: 2016-05-13 09:13:42 - Feat.: - Title: Rádio Retro Českého rozhlasu zacílí na Karla IV.
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 21:11