StoryEditor

Neutrácajte za pita placky. Pripravte si ich doma, ide to ľahko

06.02.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Pita chlieb nie je žiadny vysoký bochník, z ktorého sa dajú rezať krajce. Skúste ho ale pri pečení sledovať, ako sa v rozpálenej rúre znenazdajky nafúkne ako vankúšik. Keď ho vychladnutý rozkrojíte, dá sa jednoducho plniť zeleninou, mäsom alebo napríklad nátierkou. A keď to nevyjde a pri pečení sa nenafúkne, dá sa z neho „uždibávať“.



Fotografka a dvojnásobná mamička Petra Novotná dokazuje, že veľa dobrôt, za ktoré bežne utrácame, si môžeme lacnejšie a lepšie pripraviť doma. A čerstvé. A pokojne spoločne s deťmi, ktoré sa vďaka tomu už nebudú varenie báť.

Vyskúšajte si podľa Petrinho návodu, ktorý prináša portál idnes.cz upiecť domáce pita placky, malé ľahučké bochníčky, vnútri duté, a tak akurát do ruky. Rôzne plnené sú ideálnou rodinnou večerou. Alebo poslúžia - neplnené - ako príloha.

A je jedno, či prepadnete práve arabskému pita chlebu, indickým plackám naan či napríklad talianskej focacci. Všetko to sú chlebové placky, aj keď každá trocha iná. V cudzích krajinách jednoducho nie je plakový chlieb nijako výnimočný.


Recept na 8 pita chlebov:
Potrebujeme:
240 g hladkej múky
240 g celozrnnej špaldovej múky
1 balíček sušeného droždia
270 ml vlažnej vody
2 lyžičky soli
1 lyžička trstinového cukru
280 ml mlieka
4 lyžice olivového oleja

Príprava:
Petrin návod je triviálny, popísaný tak, aby podľa neho mohli v kuchyni skutočne pracovať aj deti. Takže najprv si samozrejme pripravte prísady, kuchynské náradie a môžete začať.
Zo všetkého najskôr zmiešajte v miske obe múky, droždia, soľ i cukor.
Pridajte olivový olej a zahriate mlieko a dajte cesto vymiesiť do kuchynského robota. Ak nemáte robot, cesto budete musieť vymiesiť ručne - deti v tento moment o tento krok poprosia matku, pretože je to pomerne prácne. Dieťa vás ale môže skúsiť na chvíľku vystriedať, vďaka tréningu to potom časom zvládne samo.



Akonáhle cesto drží pohromade a odlepuje sa od stien misky, je pripravené na kysnutie. Prikryte ho teda v miske utierkou a uložte niekam do tepla, napríklad na radiátor, ale môžete ho nechať stáť aj na linke. Vydržte približne hodinu, než nakysne.

Potom posypte pracovnú plochu (alebo dosku) múkou a vykysnuté cesto na ňu vyklopte. Keby sa lepilo na steny misy, pomôžte si navlhčenou stierkou.

Hrudu cesta rozdeľte na 8 zhruba rovnakých dielov a valčekom rozvaľkajte placky vysoké približne 5 milimetrov až centimeter. Nesmú byť totiž príliš tenké, inak sa nenafúkne. Súčasne by však nemali byť moc silné, pretože by ste miesto dutých kapsičiek upiekli obyčajné žemličky. Aj keď tiež dobré.

Dva plechy potom vyložte papierom na pečenie, na každý z nich opatrne preneste 4 placky, zakryte ich čistou utierkou a nechajte ich na plechu ešte 15 minút odpočívať. Ešte trochu vykysnú a v rúre sa budú lepšie nafukovať.

Medzitým rozpáľte rúru na vysokú teplotu, ideálne na 250 stupňov. Akonáhle je pripravená, rýchlo do rúry vsuňte prvý plech s plackami a pečte ich asi 5 až 10 minút, alebo kým nie sú zlaté. V ideálnom prípade by sa mali nafúknuť.

Po upečení plech s plackami vytiahnite a rúru nechajte znovu roztopiť na 250 stupňov, pretože pri vyťahovaní prvej várky sa vzduch vo vnútri dosť ochladil. Až potom dajte do rúry upiecť placky na druhom plechu. Hotové chleby zatiaľ zabaľte do utierky a počkajte, až vychladnú. Nebudú potom chrumkavé, ale budú sa dať lepšie narezať a plniť. Všetkým, na čo budete mať chuť.


01 - Modified: 2008-01-31 07:15:21 - Feat.: 0 - Title: Ten, čo robí z talentov hviezdy
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 09:59