StoryEditor

Rizling vlašský má meno po Taliansku. No je od Dunaja

17.09.2013, 00:00
Autor:
ihned.czihned.cz
Odborníci sa dnes prikláňajú k tomu, že Rizling vlašský sa rozšíril z povodia Dunaja či z Chorvátska.

Túto odrodu nájdeme často pod názvami evokujúcimi pôvod v Taliansku, napríklad Riesling Italico, Talijanski Rizling či Laški Rizling, ostatne aj náš vlašský znamená taliansky. Priamo do Talianska však prišiel až v 19. storočí, kedy už bol rozšírený inde. Rôzne teórie odkazujú názov Welschriesling k významu "románsky rizling" či priamo k pôvodu v historickej oblasti Valašsko (Valahia, Wallachiia) na území dnešného Rumunska, kde je však tiež nazývaný Italian Riesling, čo teórii nenahráva. Odborníci sa dnes prikláňajú k tomu, že Rizling vlašský sa rozšíril z povodia Dunaja či možno ešte pravdepodobnejšie z Chorvátska, kde je pod názvom Graševina aj dnes najpestovanejšou odrodou.





Iste neprekvapí  že vzhľadom k širokému rozšíreniu odrody a jej prispôsobeniu v oblastiach s radikálne odlišnými pôdnymi aj klimatickými podmienkami - o prístupe k spracovaniu hrozna nehovoriac - možno nájsť Ryzling vlašský v mnohých rôznych podobách a charakteroch: od vín ľahkých a jednoduchých cez vína šumivé, vyzreté, tmavo zlaté a mohutnejšie až po výrazné klasické vína sladké.

Rizling vlašský dozrieva skôr neskôr, preferuje k rastu teplejšie, kvalitnejšie polohy (ale proti zimným mrazom je odolný dobre), avšak pri správnom zaobchádzaní si dokáže udržať výborné kyseliny a tým aj sviežosť. Vďaka tomu nie sú ani hutnejšie vína uťahané a únavné. Ak sa však rast nekontroluje, plodí až moc a výsledkom sú nudné a ploché vína.

V Chorvátsku pestujú "vlašák" prakticky po celej krajine, ale najviac v kontinentálnej časti. Najväčší ohlas majú tie z viníc na východe, predovšetkým zo Slavónska. Už pojmom aj za hranicami sú tie z okolia mesta Kutjevo, napríklad z vinárstva Vlado Krauthaker. Chorvátsky Rizling Vlašský vie byť výborný čerstvý, svieži, príjemne aromatický a dokonale piteľný, ale ponúkajú tiež aj ďalšie polohy, napríklad hutnejšie sladké neskoré zbery. Priamo cez hranice nadväzuje Srbsko, v oblasti Fruška Gora hrá dôležitú úlohu v renesancii srbského vinárstva.

Zásadný je Rizling vlašský pre Rakúsko; hoci tu jeho význam pomaly klesá, ide stále o takmer osem percent všetkých výsadieb. Dobre tu demonštrujú tri dôležité podoby "vlašáku", od sektov (Weinviertel) cez príjemné, ľahko piteľné biele (Štajersko) po bohatá sladké vína v oblasti Burgenland. Veľká rakúska Trockenbeerenauslese z hrozna "vlašákov" napadnutých ušľachtilou sivou plesňou sa radí medzi najlepšie sladké vína sveta.

V Maďarsku nájdete znamenitý Olaszrizling predovšetkým v oblastiach okolo Balatonu, ale tajným tipom sú tie z malej oblasti Somló, čadičového vulkanického kopca náhle sa zdvíhajúceho v inak skôr plochej krajine. Tu vznikajú mohutnejšie charakterné typy sa špecifickou miestnou "železitou" mineralitou.

Taliansko aj napriek názvu odrody zásadným zdrojom nie je. Poohliadnuť sa môžete napríklad po vínach z apelácií Trentino Riesling Italico či ešte lepšie vínach Friuli Isonzo Riesling Italico. Zaujímavé môžu byť lombardská vína z Oltrepo, Pavese, veľkú produkciu má apelácia Collio Goriziano Riesling Italico. Na ňu nadväzujú vinice v Slovinsku a tamojšia produkcia, významnejšia je tá v údolí Drávy.

Jan Čeřovský, blog www.jizni - svah.cz

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 22:21