StoryEditor

Nepečené torty sú hit. A hlavne, chudnete, aj keď ich jete

12.11.2014, 23:00
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Surová strava si postupne získava priaznivcov aj u nás. Veľmi jej k tomu pomáhajú vitariánske tortičky, ktoré sú zdravším variantom maškrtenia a zachutia aj tým, čo sa všetkému označenému ako "racionálna strava" s obavou o chuťový zážitok vyhýbajú. Pripraviť si ich môžete aj doma podľa troch jednoduchých receptov.



Vitariánska čiže raw kuchyňa sa riadi pravidlom, že žiadne jedlo neprechádza tepelnou úpravou viac ako 42 stupňov Celzia. "Vďaka tomu sa v jedle zachovajú dôležité enzýmy a ďalšie látky, ktoré potom naše telo nemusí zložito vyrábať a unavovať sa tým," vysvetľuje Miroslava Malaníková, ktorá nedávno v pražskom Starom Meste otvorila vitariánsku kaviareň. Priaznivci živej stravy sa totiž neobmedzujú len na surové ovocie a zeleninu, jedálniček im dopĺňajú aj orechy a semienka, naklíčené strukoviny alebo obilie. A zatiaľ čo niektorí z nich v kuchyni siahnu aj po čerstvom nepasterizovanom mlieku, surových vajciach a niektorí aj po surovom mäse, ďalší vitariáni sa im z etických, či iných dôvodov, vyhýbajú.

Reštaurácie, kde nevaria
A hoci si možno priaznivcov podobnej stravy predstavujete ako askétov, opak je pravdou. Aj vitariáni chcú jesť pizzu a burgery, ale zároveň nechcú ani na chvíľku zabúdať na svoje zdravie. A vďaka tomu sú veľmi kreatívni a pomocou sušenia, mrazenia, namáčania, klíčenia a mixovania dokážu na tanieri vykúzliť aj variáciu na sviečkovú alebo plnené papriky. Nevarenie klasických jedál však zaberie pomerne dosť času a plánovania, asi aj preto sa postupne napríklad v Česku začínajú objavovať vitariánske reštaurácie, cukrárne aj cateringové spoločnosti. "Ja mám na raw strave rada jej jednoduchosť, že hodím do mixéra zeleninu a bylinky a mám hotovú polievku na obed skôr, než keby som čokoľvek varila. Ale na tie zložitejšie jedlá si rada zájdem niekam, kde sa im môžu náležite a dlho venovať," vysvetľuje svoj pohľad na raw kuchyňu Malaníková.



Cukrárne bez cukru a šľahačky
Jej kaviareň MyRaw Café sa pritom na prvý ani na druhý pohľad nelíši od bežnej kaviarne. Tortičky si tu kúpite tiež, ale nie je v nich žiadna múka, cesto väčšinou tvoria rozmixované namočené orechy, obmedzené je aj množstvo bieleho cukru, ktorý sa nahrádza sušeným ovocím alebo agávovým sirupom. Ku káve sa v raw a vegánskej kaviarni neservíruje kravské, ani sójové mlieko, ale "mlieko" z mandlí alebo kešu orieškov. "Náš barista o tom spočiatku pochyboval, bol presvedčený že kravské mlieko sa k dobrej káve hodí najlepšie. Ale po ochutnaní zmenil názor," smeje sa Malaníková, pre ktorú sa stala vitariánska kuchyňa doslova životným štýlom.

Vitariánstvu a konzumácii veľkého množstva tepelne neupravovaného ovocia a zeleniny prisudzujú jeho zástancovia veľa pozitívnych vplyvov na zdravie, od väčšieho množstva energie až po spomaľovanie starnutia. Mnoho ľudí s ním začne práve vo chvíli, keď sa u nich prejavia nejaké zdravotné ťažkosti, ako s doplnkom liečby.

Najedzte sa a schudnite
Jeho zástankyňa Cecília Jílková zase tvrdí, že vďaka tejto strave sa môžete každý deň poriadne najesť, ale pritom si udržať rozumnú hmotnosť. To potvrdzuje aj Malaníková: "Predtým som bola len vegetariánka, takže som jedla pomerne dosť chleba. Po prechode na raw vegánsku stravu som schudla asi šesť kíl, bez toho aby som o to akokoľvek usilovala. Práve naopak, otvorila som si predsa cukráreň," smeje sa energická blondínka.

Ale ak vás živá strava láka, nesnažte sa okamžite z jedálnička vylúčiť všetko varené a prejsť na surovú stravu. Odborníci odporúčajú navyšovať množstvo nevareného jedla postupne, aby sa telo mohlo zmene prispôsobiť a nezačalo sa prudko čistiť. Nalákať by vás mohli aj už spomínané torty.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V špecializovanom obchode poradia a majú väčší výber
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. máj 2024 16:45