Zdravotné riziká v ovocí číhajú aj tam, kde by sme ich nečakali (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Nebezpečenstvo ukryté v sladkých plodoch: Ako nás môže ohroziť ovocie?

23.07.2023, 00:00
  • Nie je nič lepšie ako sa v lete zahryznúť do šťavnatého melóna či nektárinky.
  • Takýto kúsok však môže okrem osvieženia priniesť i nepríjemný bruchabôľ. V tom lepšom prípade.
  • Na čo si teda dávať pri nákupe či skladovaní ovocia pozor? Ktoré druhy vás „našpikujú“ pesticídmi a na aké exotické pochúťky radšej zabudnúť?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Pokojný podvečer v Edene. Dvojica stojí pod stromom a s bázňou pozerá na šťavnaté ovocie, ktorým je obťažkaný. Chvíľu diskutujú, chvíľu váhajú, napokon sa načiahnu a ochutnajú plody poznania dobra a zla. Ešte nestihnú dojesť ani polovicu, keď sa zrazu zablysne a všeobjímajúci prísny hlas ich karhá, že porušili zákaz.

Nasleduje vyhnanie z rajskej záhrady a počiatok života sprevádzaného tak šťastím, ako i trpkými skúsenosťami. Zjednodušená verzia toho, čo sa podľa Biblie odohralo, keď Adam a Eva, údajne prví ľudia na svete, zahryzli do zakázanej lahôdky.

Podobne ako túto situáciu sprevádzajú mnohé mýty a verzie (dnes poznáme najmä výjavy s jablkom, avšak v pôvodnom texte nie je druh ovocia špecifikovaný, niektoré zdroje zas hovoria o granátovom jablku), tak i v skutočnom živote sa stretávame neraz s rozporuplnými informáciami.

Na jednej strane nás k jeho konzumácii nabádajú lekári či nutriční terapeuti, na druhej strane na nás podchvíľou vyskakujú varovania pred nadlimitnými hodnotami toho či onoho v rozličných druhoch ovocia. Ako sa v tom celom vyznať? A kedy zbystriť pozornosť, aby sme si namiesto vitamínov a minerálov nevpravili do tela zbytočné škodliviny?

Kokteil chemikálií

Nuž a začnime pekne po poriadku od rizík, ktoré nemáme šancu voľným okom zistiť či spozorovať. Tým asi najskloňovanejším v posledných rokoch sú pesticídy. Neveľmi potešiteľnou správou je, že sa im prakticky nedá vyhnúť úplne.

Vďaka pomerne rozšírenému používaniu v minulosti (no i v súčasnosti), sa totiž slušná nálož naakumulovala v pôde či vo vode. Práve v podzemných vodách sa navyše pre absenciu kyslíka, slnečného svetla, baktérií, ale napríklad aj nízku teplotu rozkladajú o poznanie pomalšie ako napríklad v pôde na poli.

„Pesticídy majú množstvo nežiaducich účinkov. Ide predovšetkým o účinky akútne toxické (od určitej koncentrácie môžu spôsobiť akútne otravy), rakovinotvorné, mutagénne (spôsobujú zmenu v štruktúre DNA) a teratogénne (poškodzujú plod),“ vyratúva v rozhovore pre Lidové noviny Martin Pivokonský, riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR.

Uvádza sa tiež, že môžu byť príčinou mnohých civilizačných chorôb, pôsobia na centrálnu nervovú sústavu, ale aj hormonálny a imunitný systém človeka. Navyše veľa týchto látok pôsobí takzvane bezprahovo. To znamená, že

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-29 12:31:32 - Feat.: 1 - Title: Aj zdravé jedlo vás môže zničiť, varuje odborníčka. Kedy si už naozaj dať pozor? 02 - Modified: 2023-02-10 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľné potravinové hrozby: Ako si neuškodiť jedlom? 03 - Modified: 2023-02-24 09:27:32 - Feat.: 0 - Title: Nenechajte sa obmedzovať extrémami a mýtmi: Tieto potraviny si často zakazujeme zbytočne 04 - Modified: 2023-02-07 10:37:26 - Feat.: 0 - Title: Koniec mýtom o zdravom jedle: Kedy sa nevyhýbať prílohám, lepku a cukru a kedy je ich vyraďovanie nebezpečné
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 22:32