Takto vyzerá pekloflickr.com/gags9999
StoryEditor

Ročné pracovné hodnotenie? Cesta do pekla sa práve začala

18.03.2016, 14:16
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Každý jedinec si zaslúži svoj vlastný development. Pretože nikto nie je bez chyby. Pravidelné hodnotenie vášho osobného rozvoja (personal development) alebo pracovného (employee development) je peklo. Samozrejme, uspôsobené na korporátny spôsob.

Nalakované pazúry
Ako intenzívne vás nadnárodná spoločnosť potrestá za to, že pre ňu pracujte, závisí od viacerých aspektov. Vnútorných nastavení, histórie, oblasti pôsobenia. No predovšetkým, či svoj rozvoj musíte riešiť s priamym nadriadeným alebo s človekom z centra propagandy (Human Resources či HR oddelenie). V prvom prípade máte malú šancu, že to prejde len ako strata času. Pretože váš nadriadený sa na celé hodnotenie rozvoja pozerá ako na občasnú návštevu pošty. Teda na niečo nepríjemné, zdĺhavé, ale raz za čas nevyhnutné. Vtedy ide o čisto formálnu záležitosť. Ak to váš šéf berie vážne, častejší prípad, začína sa vaše osobné korporátne peklo.
Rovnako skončíte v pekle, keď vás do svojich nalakovaných pazúrov chytia propagandistky z HR. Vtedy rozum radšej pošlite na dovolenku. Inak neprežijete a hlavne nepochopíte. Začne sa veľká exhibícia premotivovanosti a vážneho prístupu k úplným bullshitom. Teda k tomu, čo si za dlhú históriu korporácie vytvorila. Osobné peklo sa podčiarkne tým, že personalisti sú slepá vetva evolúcie alebo brané z duchovného hľadiska ako plnohodnotná sekta obetujúca svoju osobnosť na oltári nadnárodnej spoločnosti. A predovšetkým sami podstupujú tryznu osobného a pracovného rozvoja. S jedným rozdielom. Nemajú možnosť ho riešiť s niekým, kto nemá rád poštu. Aj ten priamy nadriadený každej personalistky je z oddelenia HR. A rozum je tak na dovolenke vyslovene z pracovných dôvodov. Pretože by pravidelnému propagandisticko-motivačnému čisteniu svojej či cudzej hlavy viac ako prekážal.  

Farbičky a kolónky
Ako vlastne hodnotenie rozvoja prebieha. Najprv formálna stránka. Každá korporácia má vlastné metódy, no pointa je rovnaká. V rámci predohry vypĺňate dotazník so zásadnými bodmi. Môj najväčší úspech, z čoho som mal najväčšiu obavu, čo som nezvládol. Keď máte predohru vyplnenú, začnete bilancovať svoje odpovede v duchu hodnôt korporácie. Opäť príklady z praxe. Byť posadnutý zákazníkom, empatický kolega, spoľahlivý biznis partner… Teda všetko veľmi konkrétne záležitosti.
Z hodnôt a výsledkov dotazníka sa vám vytvorí abstraktný obrazec plný sivých políčok. A čo sa robí so sivými políčkami? Treba ich vyfarbiť. Spravidla štyrmi farbičkami. Modrá (top hodnotenie), zelená (v poriadku), žltá (má rezervy) a červená (úplný prepadák). Potom sa farby spriemerujú. Áno, aj z farieb môžete vyrátať priemer. A máte svoje hodnotenie. Takže výsledok vašej ročnej práce? Nuž, oranžová. (V pekle blednú závisťou.)
Ako prebieha hodnotenie v praxi? Ak ste v pazúroch propagandistky, tak zdĺhavým a bolestivým procesom čistenia hlavovej dutiny. Ak so svojím nadriadeným s vyčistenou hlavovou dutinou, tak zdĺhavým dusením, až kým nebudete hrať všetkými farbami.  

01 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 02 - Modified: 2016-12-21 17:26:16 - Feat.: - Title: Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať 03 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci? 04 - Modified: 2016-12-07 17:04:58 - Feat.: - Title: Takto v korporácii trestajú zamestnancov. Ide o udalosť, ktorú pozná každý 05 - Modified: 2016-12-01 14:20:10 - Feat.: - Title: Jedna stupídna otázka, ktorá vám s istotou ukáže, že pracujete v korporácii
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 12:25