StoryEditor

"The Purps" sú nezničiteľní

03.10.2006, 00:00
Anglická kapela Deep Purple je spolu so skupinami Led Zeppelin a Black Sabbath považovaná za jedného z pionierov heavymetalového žánru, hoci sa sama za metalovú kapelu nikdy nepovažovala.

Anglická kapela Deep Purple je spolu so skupinami Led Zeppelin a Black Sabbath považovaná za jedného z pionierov heavymetalového žánru, hoci sa sama za metalovú kapelu nikdy nepovažovala. Nielen táto informácia, ale v podstate celá história kapely je zmätočná a riadne prepletená.

Kto je tam?
V podstate viac ako o histórii sa v spojitosti s Deep Purple hovorí o striedaní rôznych členov kapely. V kapele, ktorá vznikla v roku 1968, hral napríklad David Coverdale, Ritchie Blackmore alebo Joe Satriani. Jednotlivé zostavy kapely sa označujú symbolmi Mark I - Mark VIII. Súčasná zostava, Ian Gillan (spev), Roger Glover (basgitara), Steve Morse (gitara), Ian Paice (bicie) a Don Airey (klávesové nástroje), je v podstate už ôsma.
Samotný Gillan bol súčasťou kapely v troch fázach: v rokoch 1969 až 1973. Keď sa tento spevák vrátil v roku 1992 do kapely tretíkrát, našiel ju v zúfalom stave. "Nevyzeralo to vôbec dobre," povedal v rozhovore pre časopis Classic Rock. "Pozrel som sa na koncerty, ktoré dovtedy odohrali. Nikto si neveril. Počas obdobia The Battle Rages On sme hrali pre čoraz menšie publikum. Bola to doslova toxická situácia. A potom musel prísť tvrdý detox."
V roku 1994 teda prichádza do kapely súčasný gitarista Steve Morse, po ňom aj Don Airey (ex Rainbow, Ozzy Osbourne atď.), ktorý sa podieľal i na komponovaní nových piesní a stal sa stálym členom skupiny. V každom prípade, aj po nahratí ich najnovšieho štúdiového albumu Rapture of the Deep, kvôli ktorému je kapela momentálne na turné, platí, že "The Purps", ako ich slangovo prezývajú fanúšikovia, držia spolu viac ako kedykoľvek predtým.

Hit za hitom sa valí
Základný zvuk kapely, ktorý je s kapelou spojený, bolo prvýkrát počuť na albume Deep Purple In Rock, na ktorom počuť veľa klasických pesničiek spájaných s Deep Purple. Vyšiel v roku 1970 a na oboch stranách Atlantiku dosiahol okamžite obrovský úspech. V anglickej hitparáde U.K. Top 30 sa držal viac ako rok. Porovnateľný úspech mal aj ďalší album kapely, Fireball, ktorý vyšiel v júli 1971. Najväčším albumom skupiny je však Machine Head, ktorý vyšiel v marci 1972. Stal sa hitom číslo jeden v Británii a predalo sa z neho vyše dvoch miliónov kópií. Práve na ňom sa nachádza hit Smoke On The Water.
Deep Purple majú na svojom konte takmer dve desiatky albumov, 100 miliónov predaných kópií. V hitparádach sa pomerne vysoko držali ich jedinečné a nestarnúce hity ako Black Night, Hush, Child in Time či Smoke On The Water, ktoré sú bez pochýb piliermi rockovej hudby. Kapela svojou hudbou výrazne a zásadne ovplyvnila (nielen) hardrockové dianie na celom svete a jej oddaní fanúšikovia si ju radi pozrú v akejkoľvek zostave. Na koncerte v Bratislave budú môcť údajne počuť nielen hudbu z nového albumu, ale aj tie najlepšie pesničky z celej ich histórie.

Zaujímavosti o Deep Purple:
Smoke on the Water, Highway Star - patria podľa hudobného časopisu Rolling Stone medzi najlepšie rockové pesničky všetkých čias.
Pracovný názov pesničky Smoke on the Water bol podľa členov kapely údajne "Durh Durh Durh", podľa zvuku, ktorý sa gitaristi snažia dostať zo svojich nástrojov, keď sa túto skladbu učia hrať.
Istý čas boli zahrnutí v Guinnessovej knihe rekordov ako najhlučnejšia kapela na svete.
Medzi ich nasledovníkov patria kapely Aerosmith, Alice in Chains, Def Leppard, Scorpions či Queen.

Dôležité albumy Deep Purple:
Deep Purple In Rock (1970)
Fireball (1971)
Machine Head (1972)
Rapture of the Deep (2005)
Deep Purple vystúpia zajtra o 20.00 hod. v Bratislave v Expo Aréne a 7. 10. 2006 v košickej Steel Aréne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:51