StoryEditor

Čakanie na Güntera Grassa

04.10.2006, 00:00
Dnes sa začína vo Frankfurte najväčší knižný veľtrh na svete. Viac ako 7-tisíc vystavovateľov zo 113 krajín pricestuje na veľtrh, ktorý sa tu každoročne koná už od 15. storočia.

Viac ako 7-tisíc vystavovateľov zo 113 krajín pricestuje dnes do Frankfurtu nad Mohanom na knižný veľtrh, ktorý sa tu každoročne koná už od 15. storočia. Medzi hosťami festivalu je autorka bestsellerov Zadie Smith, nositeľ Nobelovej ceny Imre Kertész či Atom Egoyan, ktorý si prevezme cenu za najlepšiu filmovú adaptáciu literárneho diela, za svoju knihu Where the Truth Lies (Kde je pravda). Pozvanie prijal aj režisér Luc Besson, najviac očakávaný je však 80-ročný nositeľ Nobelovej ceny Günter Grass, ktorý sa nedávno priznal, že počas druhej svetovej vojny patril k elitným nacistickým jednotkám SS.
Vy sa priznajte, ja až neskôr
Vo svojej knihe pamätí Beim Häuten der Zwiebel (Ako sa šúpe cibuľa), ktorá sa v lete, hneď po svojom vydaní stala v Nemecku bestsellerom, sa Grass priznal, že keď mal 17 rokov, bol členom nacistickej jednotky SS. Údajne sa týmto spôsobom chcel dostať z domu, a tvrdí, že v službách SS nikdy nevystrelil. Neskoré priznanie autora, ktorý celý život Nemcov vyzýval, aby sa otvorene vyrovnali so svoju históriou, vyvolalo búrlivé ohlasy. Mnohé inštitúcie zvažovali, že mu odoberú ceny, ktoré za svojho života dostal, iné sa zase postavili za neho.
Pred pár dňami pritom Grass obvinil médiá zo spoluviny na tom, aký ohlas vzbudilo jeho priznanie. Podľa neho mali knihu redakcie dávno k dispozícii, a až útržky v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedli všetko do pohybu. V médiách sa objavili formulácie, že "sa denníku priznal" zo svojho "hriechu mladosti".
"K ničomu som sa v novinách nepriznal, len som niečo priznal vo svojej knihe," vyhlásil Grass. Nech je pravda kdekoľvek, konečné rozuzlenie očakáva svet literatúry práve na tomto festivale.
Knihy na ústupe
Veľtrh je tento rok zasvätený Indii, z ktorej príde až 70 spisovateľov. Ročne pritom v tejto krajine s miliardou obyvateľov vyjde 80-tisíc kníh. Ázia vôbec tento rok nečakane rozšírila svoje stánky, pričom najväčší kus miesta si vybojovala Čína, ktorej výstavná plocha je dvakrát väčšia ako minulý rok.
Nie všetko však bude zavalené papierom. Viac ako 30 percent vystavených titulov je v digitálnej podobe. Digitalizácia kníh a médií je veľkou témou tohtoročného festivalu. Dôkazom toho je aj špeciálny stánok pre bloggerov, kde budú môcť aktuálne písať a publikovať svoje postrehy z veľtrhu. Pre tých, ktorí nestihnú niektoré z diskusií, je pripravená dokonca možnosť stiahnuť si zvukové záznamy z internetovej stránky festivalu www.book-fair.com.
Nový "literárny štýl"
Tento rok dostal priestor aj konzum: v špeciálnej sekcii životný štýl je možné kúpiť si doplnky do domácnosti, dobré vína či módne oblečenie. Súčasťou životného štýlu sveta literatúry sú aj výstavy (raritou je najstaršia kuchárska kniha na svete z 15. storočia) či aukcie ilustrácií.

Fakty o 58. knižnom festivale vo Frankfurte nad Mohanom
Dátum: 4. - 8. októbra 2006
Na festivale je 7-tisíc vystavovateľov zo 113 krajín.
Počet vystavených kníh: 400-tisíc
Počet knižných noviniek: viac ako 110-tisíc
Účasť potvrdilo viac ako 2-tisíc spisovateľov z celého sveta.
Očakáva sa takmer 300-tisíc návštevníkov.
Informácie na internete a aktuálne blogy z festivalu: www.book-fair.com

Žena číta knihu na 58. knižnom veľtrhu vo Frankfurte. Jedno z najväčších podujatí svojho druhu na svete oficiálne otvorili včera večer. Veľtrh je zatienený obavami tradičných vydavateľstiev a tlačiarní o svoju budúcnosť. Beletria je čoraz dostupnejšia na internete, stačí si ju stiahnuť, vytlačiť a začítať sa. Polygrafické podniky sa preto čoraz viac orientujú na tlač reklamných publikácií. Záujem o tradičnú, papierovú knihu ožíva čoraz zriedkavejšie, aj to len vďaka hitom ako Harry Potter či Da Vinciho kód. Snímka TASR/EPA

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 11:12