StoryEditor

Hviezdoslav bez osláv

02.10.2006, 00:00
Demýtizácia slovenskej literatúry. Konečne začína byť jasné, kto bol kto v slovenskej literatúre.

Demýtizácia slovenskej literatúry. Aj tak by sa mohol nazvať nový projekt vydavateľstva Kalligram: Knižnica slovenskej literatúry. Počas desiatich rokov (2006 - 2015) vydajú 50 autorov slovenskej poézie a prózy, desať antológií a desať odborných titulov (slovníky, monografie) - spolu teda 70 titulov. Na prvý pohľad nič zvláštne: znova vyjdú knihy, ktoré už všetci poznáme. Nie je to však celkom tak.
Mlčanie o minulosti
Napriek tomu, že od novembrovej revolúcie v roku 1989 prešlo veľa vody, mnohí slovenskí autori zostali "neokomentovaní", stále na svojich miestach. Niektorých si prisvojili komunisti, iných zase prívrženci totalitného slovenského štátu z čias druhej svetovej vojny.
Slovenská literatúra sa po roku 1989 vydávala sporadicky, a najmä kvôli zisku vychádzali často len "príťažlivé" tituly jednotlivých autorov. Z tohto dôvodu sa "vykrádali" edície starších vydaní - knihy vyšli bez akéhokoľvek vysvetlenia, v čom je nové vydanie iné či lepšie. V tom najhoršom prípade sa dokonca pôvodné literárne diela "upravovali" - bez akéhokoľvek vysvetlenia vydavateľov.
Niektorí milovníci kníh si dodnes strážia doma staršie vydania, ktoré nie sú scenzurované a dočítajú sa v nich aj čo-to o autorovi a vzniku diela, pretože v novších vydaniach nič také nenašli. Žiaden doslov, vysvetlenie či opravy ideologických deformácií. Len čistá produkcia.
Malý súmrak bohov
"Je super, že klasici začínajú konečne vychádzať v súborných vydaniach," povedal pre HN literárny kritik Jozef "Dado" Nagy. Podľa neho sa s odstupom času dá na mnohé knihy pozrieť konečne objektívne, čoho dôkazom sú aj texty kritikov, ktoré nájdeme v každej knihe tohto projektu.
Mnohých možno prekvapí, že Hviezdoslavovo "básnictvo" nemá až takú hodnotu, ako sme sa kedysi učili v škole, bolo skôr súčasťou propagandy vtedajšej politiky. A nikto sa to (konečne) nebojí povedať nahlas.
V každej vydanej knihe tejto knižnice je doslov, komentár a vysvetlivky, kalendárium života a diela spisovateľa, fotografická príloha, ale hlavne kvalifikovaný výber z jeho diela (u niektorých básnikov aj súborné dielo), ukážky z ďalších autorových textov (články, listy a pod.) a tiež výber z textov o ňom, ktorý predstaví spisovateľa "v spomienkach a kritike". Všetko pod dohľadom Dany Kršákovej z Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied. Vydávanie titulov sa pritom neriadi princípom chronológie - dôležitejšia je pestrosť edície.

Knižnica slovenskej literatúry

Edícia 2005 (už vyšlo):
Jozef Gergor Tajovský: Prózy
Miroslav Válek: Básnické dielo
Pavel Jozef Šafárik: Básnické dielo
Pavel Vilikovský: Prózy
Ivan Krasko: Básnické dielo

Edícia 2006:
Ján Botto: Básnické dielo
Pavol Országh Hviezdoslav: Básnické dielo
Ladislav Nádaši-Jégé: Prózy
Vincent Šikula: Prózy,
Antológia slovenského nadrealizmu a básnikov Trnavskej skupiny.
Zdroj: www.kalligram.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 14:27