StoryEditor

Grammy 2014: Svadby gayov, úspech robotov a znovuspojenie Beatles

27.01.2014, 01:13
Pozrite si s nami priebeh udeľovania hudobných cien Grammy za uplynulý rok.

05:45 A večer je za nami. Najdôležitejšie ceny si teda odniesli najmä Daft Punk, Macklemore & Ryan Lewis a mladučká Lorde. Ďakujeme za pozornosť a prajeme pekné ráno.



Všetkých ocenených nájdete tu.


05:42 Záverečné číslo Grammy je už tradične poriadne akčné. A tento rok je naviac výhradne rockové. Do kopy sa kvôli nemu dali členovia tých zrejme najoceňovanejších amerických kapiel súčasnosti. Dave Grohl z Foo Fighters, Nine Inch Nails aj Queens of the Stone Age sa napospol poznajú z minulosti a už spolu predtým spolupracovali. Na pódiu ich navyše doplnil gitarista a spevák Lindsey Buckingham z legendárnych Fleetwood Mac.

05:40 Poslednú a najdôležitejšiu cenu získavajú Daft Punk! Ich album Random Access Memories sa okrem toho stal aj najpredávanejším vinylovým albumom minulého roka v USA. Všetci opäť nadšene stoja a tlieskajú. "Veľká pocta pre Francúzsko," odznie pri preberaní ceny. Cenu symbolicky vyhlásili, opäť v znamení Beatles, manželka Georga Harrisona, Yoko Ono spolu s Aliciou Keys.

V nomináciách za najlepší album roka boli aj albumy The Blessed Unrest (Sara Bareilles), good kid, m.A.A.d. city (Kendrick Lamar), The Heist (Macklemore & Ryan Lewis) a Red (Taylor Swift).




05:30 Už nás čaká len cena pre najlepší album roka.

05:20 Tradične sa na Grammy spomína na hudobné hviezdy, ktoré nás opustili minulý rok. Bolo ich opäť veľmi veľa, medzi tie najpamätnejšie patrí určite zosnulý Lou Reed. Na Grammy sa udeľuje tiež cena pre najlepšieho hudobného pedagóga. Môžu hlasovať ľudia z celej Ameriky, tento rok prišlo viac ako 30-tisíc nominácií.

05:10 Ďalšie vystúpenie opäť dokazuje, že večer Grammy je tento rok plný unikátnych čísel a je na ňom možné všetko. Herečka Queen Latifah uviedla spoločné vystúpenie na pieseň Same Love a prizvukovala, že všetko je v znamení lásky. Na pódiu sa tak objavili Macklemore & Ryan Lewis, ktorí získlai celkovo štyri ceny, spolu so speváčkou a bojovníčkou za práva homosexuálov Mary Lambert, spomínanou Queen Latifah a "kráľovnou popu" Madonnou. Toto vystúpenie sa zrejme stane najdiskutovanejším momentom tohtoročných Grammy. Počas songu totiž priamo v losangeleskom Staples Center zinscenovali hromadnú svadbu mnohých párov rôzneho aj rovnakého pohlavia. "A nemôžem sa zmeniť, aj keby som to skúsil, aj keby som chcel a nemôžem sa zmeniť," spieva sa v piesni, ktorá sa na ceremoniáli stala akýmsi manifestom rovnoprávnosti. Jedným z oddávajúcich sa na scéne s kulisami kostola stala priamo Madonna.



05:00 Steve Tyler vyhlási nahrávku roka. A cenu získavajú francúzski "roboti" Daft Punk za ich song Get Lucky. Je to už ich tretia dnešná Grammy - majú cenu za najlepší tanečný a elektronický album a najlepšiu popovú spoluprácu dua alebo skupiny. Opäť za nich ďakoval Pharrell Williams.

Nominovaní boli tiež Radioactive (Imagine Dragons), Royals (Lorde), Locked Out of Heaven (Bruno Mars), Blurred Lines (Robin Thicke a T.I. & Pharrell Williams).

04:50 A ďalšie výnimočné vystúpenie. K očakávaným momentom večera totiž patrí aj spomienka na zosnulého Lou Reeda, ktorej sa po emotívnom úvode z úst Jareda Leta z 30 Seconds to Mars ujala kapela Metallica, ktorá s Reedom natočila kontroverzne prijatý album Lulu. Americkí rockeri však v minulosti patrili medzi tých, ktorí na ceny Grammy skôr vrčia. Tento rok tak na ceremoniáli vystúpili po dvadsiatich troch rokoch, naposledy hudobnej smotánke a ľuďom z brandže hrali v súvislosti s vydaním svojho "čierneho" albumu v roku 1991. Tiež si však prizvali netradičného hosťa, ktorým je čínsky klavírny virtuóz Lang Lang. Ten patrí nielen medzi najlepších súčasných hráčov na piano, ale navyše sa preslávil svojou komunikatívnosťou, vďaka ktorej približuje klasickú hudbu k súčasnosti. Niektorí mu preto s nadsádzkou hovoria"Jennifer Lopez klasickej hudby".

04:40 Druhá cena pre Lorde. Pieseň roka je song Royals mladej Novozélanďanky. Opäť hanblivo ďakovala "všetkým, ktorí pomohli, aby jej skladba explodovala". A hneď ako je to možné, uteká z pódia. Okrem jej hitu boli nominované piesne: Just Give Me a Reason (Pink a Nate Ruess), Locked Out of Heaven (Bruno Mars), Roar (Katy Perry), Same Love (Macklemore & Ryan Lewis a Mary Lambert).

04:25 A Daft Punk sú znova na scéne. Ich Get Lucky prezentujú spolu s Pharrellom Williamsom, ktorý pesničku naspieval. Duo však dnes večer podporuje aj jedna z tvárí Grammy, soulový klasik Stevie Wonder, ktorý posledné roky na Grammy jednoducho nemôže chýbať a na svojom konte má už 22 Grammy. Hudobníci v hľadisku stoja a nadšene tlieskajú.  Špeciálnu verziu skladby poňali Daft Punk ako mash up niekoľkých známych skladieb. Nechýbal ani ich hit One More Time či Le Freak od diskotékových legiend Chic, ktorých gitaristom a skladateľom bol práve Nile Rodgers, ktorý s nimi vystupoval. V bielych robotických maskách a so živou kapelou pod taktovkou Daft Punk roztancovali všetkých v sále, vrátane Paula McCartneyho.


04:20 Cenu pre najlepší country album si odnáša Kacey Musgraves za Same Trailer Different Park. Veľká favoritka kategórie Taylor Swift s albumom Red v publiku s úsmevom tlieskala.

04:05 Šou však pokračuje ďalej a máme tu cenu za najlepší popový vokálny album - za Unorthodox Jukebox si ju prebral Bruno Mars. Nominovaní boli tiež: Paradise (Lana Del Rey), Pure Heroine (Lorde), Blurred Lines (Robin Thicke), The 20/20 Experience - The Complete Experience (Justin Timberlake).




04:00 Po niekoľkých hudobných číslach sme sa dočkali najočakávanejšieho hudobného čísla večera. Paul McCartney a Ringo Starr - polovica Beatles - spolu na scéne. Spoločné číslo - pieseň Queenie Eye - prišla uviesť herečka Julia Roberts. Nezabudla spomenúť čím okrem iného je toto číslo výnimočné. Pred 50 rokmi, 9. februára, vystúpili Beatles na stanici CBS a tento rok, ten istý deň im televízia venuje večer. Dnešným dňom tak odštartovali oslavu roku, ktorý sa zapísal do histórie aj v USA. Keďže stanica CBS vysiela aj priamy prenos Grammy je to o to symbolickejšie.

Bolo veľmi dojímavé sledovať preplnenú sálu umelcov, ktorí stáli a tlieskali a vzdávali hold legendám. Yoko Ono dokonca do rytmu piesne, počas ktorej hral McCartney na piano a Starr na bicie, veselo tancovala. Na záver piesne sa obaja umelci objali.

03:50 Na červenom koberci sa, ako vždy, objavilo niekoľko zaujímavých rób. Dominuje biela, strieborná či belastá. Galériu nájdete tu.

03:35 A to už je čas aj pre trocha humoru. Cenu pre najlepšiu rapovú pieseň prišiel odovzdať herec Jamie Fox. A viackrát si neodpustil poznámky, že bol "hotový" z toho ako úžasne vyzerala Beyoncé na začiatku večera. A napokon aj cenu odovzdal jej manželovi Jay Z-emu za pieseň Holy Grail. Ten na pódiu poďakoval svojej krásnej žene a tiež dodal: "Pozri Blue, tatko nesie domov takúto hračku," ako odkaz ich spoločnej dcére.




03:25 "Prichádza spevák, bez ktorého by Beatles nevznikli," takto ohlásila vystúpenie slávneho Ringa Starra kapela Black Sabbath spolu s Ozzym Osbournom, ktorého v hľadisku nadšenie tlieskala manželka aj dcéra. Svojich "blízkych" mal medzi hosťami aj Ringo. Zaspieval svoju sólovú pieseň zo 70. rokov Photograph. Pri jeho dojímavom vystúpení mu tlieskala Yoko Ono a syn Johna Lennona, Sean.

03:20 Prvá cena pre skvelú Lorde. Len 17-ročná speváčka získala za svoju pieseň Royals cenu pre najlepšie popové sólo.




03:15 Vo vzduchu nad umelcami sa momentálne vznáša speváčka Pink. Uviedol ju Bruno Mars.

03:05 Slovo teraz dostávala miláčik amerického publika - mladá speváčka Taylor Swift, ktorá má dnes sedem nominácií. Pred tým ako vyšla na pódium, poslala fanúšikom svoju fotku priamo zo zákulisia na Twitter. Pomocou špeciálneho snímača majú túto možnosť všetci vystúpujúci umelci. Jej vystúpenie je ako vždy plné energie.

03:00 A na pódiu je prvýkrát Paul McCartney. Spolu s Daveom Grohlom z kapely Foo Fighters získali cenu pre najlepšiu rockovú pieseň - Cut Me Some Slack. Pre McCartneyho je to 18. cena v živote. "Ten song som mal zložený asi za dve hodiny, zavolal som Paulovi, či si nechce prísť "zadžemovať. A za pár hodín sme to natočili. A to je rokenrol," povedal pri preberaní ceny Dave Grohl. A nezabudol za inšpiráciu poďakovať" konkurenčným" nominovavým muzikantom z Black Sabbath a Rolling Stones za inšpiráciu.




02:50 Nie každému umelcovi sa však podarí premienať všetky nominácie. Magazín Rolling Stone sa pozrel na to, ktot patrí medzi tzv. najväčších smoliarov - sú nimi hudobník, skladateľ a producent Brian McKnight a raper Snoop Dog, obaja boli nominovaní šestnásťkrát a nezískali ani jednu cenu.

02:45 Grammy sú však aj o špeciálnych hudobných vystúpeniach. Na pódiu sa tak po sebe striedajú Chicago, Robin Thicke, Robert Lamm s ďalšími umelcami.

02:40 Okrem iného však na Grammy platí vždy minimálne jedna známa pravda: akadémia ctí hudbu amerického ľudu. Nominácie na ceny tak väčšinou boli viacmenej rovnomerne rozdelené na jednej strane medzi zástupcov "bieleho" country a folku a na tej strane druhej "čierneho" hip hopu a r'n'b. Pohľad na nominácie v štyroch hlavných a najsledovanejších kategóriách tento rok však vyvolávajú otázku: kam sa podelo country?

02:32 A to sa už na pódium dostala Katy Perry s piesňou Dark Horse, dnes má dve nominácie.

02:30 A podľa očakávaní, ako sme spomínali. Daft Punk a Pharrell Williams premenili svoju nomináciu v kategórii najlepšie vystúpenie dua alebo skupiny. Za všetkých ďakujem Williams: "Aj za robotov by som chcel poďakovať všetkým, akadémii, fanúšikom..."

02:20 Jedného z očakávaných vystúpení sa práve dočkali hostia v L.A., ale aj diváci. Na pódiu sa práve predstavila dvojica tanečných producentov Daft Punk, ktorá zásadne vystupuje v prevleku za robotov. Zaujímavosťou je, že autori minuloročného hitu Get Lucky sa na televíznej obrazovke objavia po šiestich rokoch - naposledy vystupovali na Grammy s Kanye Westom. Je to tiež vôbec prvé vystúpenie, ktoré zahrajú k oceňovanému albumu Random Access Memories. Podľa očakávania sa s nimi na pódiu objavil aj Pharrell Williams a na gitare ich doprevádza spoluautor hitu a ikona diskotékovej hudby, gitarista Nile Rogers. Všetci spolu sú dnes nominovaní v kategórii najlepšie vystúpenie dua alebo skupiny.

02:15 Na pódiu práve vystupuje speváčka Lorde so svojím podmanivým songom Royals. Nominovaná je aj v kategórii nahrávka roka.

02:13 A vyhlasujú cenu pre nováčika alebo objav roka a je ním zoskupenie Macklemore and Ryan Lewis. Zaujali albumom The Heist. Pri odovzdávaní raper Macklemore na akcii oslavujúcej tradičný hudobný priemysel zdôraznil, že album nahrávali bez akejkoľvek pomoci tradičných hudobných štruktúr a spoločností.

Okrem nich boli nominovaní: James Blake, Kendrick Lamar, Kacey Musgraves a Ed Sheeran.





02:10 Na javisku je herečka a speváčka Anna Kendrick a Pharell Williams. Ten má okrem iného dnes sedem nominácií a tiež nomináciu na Oscara. Ešte pred slávnostným večerom ho ocenili ako najlepšieho producenta neklasickej hudby.

02:07 A práve Jay Z spolu s Beyoncé sú prvými učinkujúcimi na tohtoročnom ročníku hudobných cien. Hoci má Jay Z najviac nominácií, vystúpením podporuje práve svoju partnerku. Predstavili skladbu Drunk In Love, ktorá by sa mala stať druhým singlom z albumu, ktorý dostal názov Beyoncé a zaujal nezvyklou formou vydania. Bez akejkoľvek predchádzajúcej kampane ho totiž slávna speváčka začala najprv predávať výhradne cez iTunes.



02:06 Najviac nominácií, až deväť získal americký rapper Jay Z. So siedmimi nomináciami ho nasledujú Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Pharrell Williams a dvojica Macklemore & Ryan Lewis.

02:05 Členovia Národnej akadémie nahrávacích umení a vied tento rok rozhodovali v rekordných 84 kategóriách (skresaný počet z kedysi udeľovaných 109 kategórií), len tie hlavné sa dostávajú do televízneho vysielania. Dnes večer sa teda dozvieme napríklad víťazov kategórií album roka, nahrávka roka, skladba roka či objav. Oceňovať sa budú aj umelci v jednotlivých žánroch.

02:04 Najväčším lákadlom je však určite spomínané vystúpenie "polovice Beatles". Už včera, d pred galavečerom dostali poslední dva žijúci členovia, Paul McCartney a Ringo Starr cenu za celoživotné dielo. A dnes im pred televíznymi kamerami vzdajú poctu Alicia Keys, John Legend a tiež britské duo Eurythmics, ktoré tvoria Annie Lennox a Dave Stewart, ktorí sa kvôli tomu po rokoch stretnú opäť na scéne. Tešiť sa určite tiež môžeme na špeciálne hudobné číslo, ktoré majú priamo počas Grammy spoločne predviesť Paul McCartney a Ringo Starr. Sám McCartney je pritom tento rok nominovaný na Grammy za najlepšiu rockovú pieseň a najlepší videoklip.

02:03 Jedným z dôvodov, prečo sa práve o tohtoročných cenách toľko hovorí, sú takzvané Grammy momenty - nezabudnuteľné vystúpenia hudobných legiend aj aktuálnych mien, ktoré inak nie je možné vidieť. Tento rok usporiadatelia sľubujú napríklad polovicu Beatles. Vystúpia však aj Pharrell Williams, Daft Punk, Stevie Wonder, Pink, Beyoncé, Madonna, Metallica a iní.

02:02 Moderátorom večera je už po niekoľký raz raper LL Cool J.

02:00 Dobrý večer, prajem. V losangeleskom Staples Center už prebieha 56. ročník hudobných cien Grammy, pripájame sa k vám s online prenosom vyhlásenia hlavných cien.

01 - Modified: 2005-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pošta cez sviatky
01 - Modified: 2023-04-16 05:42:00 - Feat.: - Title: Hudobným Cenám Anděl 2022 dominoval album Mira Žbirku Posledné veci 02 - Modified: 2023-02-06 12:08:22 - Feat.: - Title: Rozdali sa hudobné ceny Grammy. Celebrity sa opäť predháňali v extravagantných róbach 03 - Modified: 2022-04-05 14:33:07 - Feat.: - Title: Extravagantné aj dramatické: Grammy ovládli netradičné róby, jedna zo speváčok prišla v kostýme krokodíla 04 - Modified: 2017-09-28 20:27:47 - Feat.: - Title: Odovzdali hudobné ocenenia. Pozrite sa, kto získal ceny SOZA 05 - Modified: 2016-11-26 21:43:47 - Feat.: - Title: Česi rozdali Slávikov, Gombitová so Žbirkom zožali standing ovation
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 09:31