StoryEditor

Vychádza prvý album Guillaumea Depardieua. Päť rokov po jeho smrti

25.11.2013, 12:58
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Názov albumu Post Mortem si zvolil za života samotný syn Gerarda Depardieua.


Príbeh albumu Post Mortem sa začal rok pred smrťou Guillaumea Depardieua. Snímka: Profimedia.cz

Päť rokov po smrti Guillaumea Depardieua vydáva dnes, teda v pondelok 25. novembra, jeho sestra Julie dvojalbum s jeho piesňami nazvaný Post Mortem „Myslel iba naň, odišiel však skôr. Čo som teda mala robiť?" pýta sa vydavateľka.
Príbeh albumu, ktorého názov si Guillaume Depardieu vybral sám, začal rok pred umelcovou smrťou. Zomrel 13. októbra 2008 vo veku 37 rokov na akútny zápal pľúc, ktorý dostal pri natáčaní v Rumunsku.
Guillaume, syn herca Gérarda Depardieua a jeho prvej manželky Elisabeth, navštívil koncom roka 2007 speváka, skladateľa, producenta a dlhoročného rodinného priateľa Françoisea Bernheima. „Prišiel ku mne s kopou textov a povedal mi: 'Mrkni sa na to'," rozpráva Bernheim. "Myslel som si, že chce počuť môj názor. Za týždeň sa ma spýtal: 'No?' Povedal som mu, čo si myslím, nehovoril som superlatívy, ale bolo to naozaj výnimočné. 'A ty si nič nenapísal? Chcel by som k tomu muziku, ' povedal mi," pokračuje Bernheim.

A prečo vlastne Guillaume Depardieu sám neskladal, keď mal veľký zmysel pre hudbu, od piatich rokov hral na klavír a v sedemnástich čítal teóriu harmónie Arnolda Schönberga? „Myslím, že to bol veľký projekt jeho života. Trochu skladal, ale všetko zničil, pretože to nikdy nebolo podľa jeho predstáv dosť dobré," hovorí jeho sestra Julie .

Guillaume Depardieu, narodený v roku 1971, prežil rebelskú mladosť poznačenú násilím, drogami a alkoholom, čo ho priviedlo až do väzenia. Svoj talent preukázal až vo filme Všetky rána sveta, kde hral so svojím otcom Gérardom. Natočil potom dvadsať snímok, z ktorých film Učni mu v roku 1996 priniesol najvyššie francúzske ocenenie Cézar.
Osud sa s ním však kruto zahral: v októbri 1995 pri nehode na motocykli utrpel zranenie, ktoré ho priviedlo na rok do nemocnice a vyžiadalo si 17 operácií. V nemocnici sa mu do nohy dostala infekcia a Guillaume si nechal nohu v roku 2003 amputovať, aby sa zbavil neznesiteľných bolestí.


Sníval o tom, že sa vráti na scénu a už si aj zvolil názov, s ktorým pred publikum predstúpi: Post Mortem. „Keď mi to oznámil, povedala som mu, že na svete je predsa viac radosti. Spýtala som sa ho, či by nemal iný názov. Odpovedal: 'Nie, uvidíš, že to bude dobré '," spomína Julie Depardieuová.
„Vo všetkých piesňach hovoril, že zomrie. Hovoril tomu Post Mortem. Cítil, že to nebude dlho trvať. Nikto ho však nebral vážne," dodáva. „Keď sa vrátil z Rumunska v kóme, bola som presvedčená, že sa z nej preberie," zveruje sa herečka.

Keď uplynula doba smútku, príbuzní Guillauma Depardieua dlho váhali, čo si s jeho piesňami počať. Nakoniec to bol producent Renaud Letang, ktorý za pomoci hudobníkov Vincenta Segala a Vincenta Taegera piesne upravil .
Album, ktorý vychádza, obsahuje dve CD, z ktorých jedno zahŕňa piesne tak, ako boli nahraté, druhé zas verziu ukončenú po jeho smrti „Som spokojná, že ide vlastne o dva albumy. Dúfam, že Guillaumeove piesne pomôžu niekoľkým živým, ktorí majú možno rovnaké pocity ako mal on sám," hovorí jeho sestra.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-27 20:35:01 - Feat.: 0 - Title: Albert Einstein: Magické číslo 72
01 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 02 - Modified: 2024-03-13 14:45:48 - Feat.: - Title: Desaťročná dcéra Kim Kardashian a Kanyeho Westa chystá nový album. Namiesto detstva chce radšej preraziť v hudbe 03 - Modified: 2023-12-07 10:04:00 - Feat.: - Title: Oplatí sa počúvať nový album Majka Spirita? Ak si homofób a antivaxer, tak určite 04 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Prísne tajný projekt Milana Lasicu: Spoluprácu tajil aj pred najbližšou rodinou, toto je jeho posledný odkaz 05 - Modified: 2023-09-05 12:43:17 - Feat.: - Title: The Rolling Stones po 18 rokoch vydajú prvý album s pôvodným materiálom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 10:27