StoryEditor

Recenzia: Justin Bieber chce byť už dospelý lámač sŕdc

01.01.2014, 23:17
Autor:
iDnesiDnes

Aspoň tak sa dá chápať jeho nový "internetový" album Journals, ktorý spevák Justin Bieber vydal len digitálne deň pred Štedrým večerom. A ktorý sprevádza tou najstaršou kampaňou v histórii hudobného priemyslu, totiž, že končí kariéru.



Prestrelka Justina Biebera s jeho vlastným manažérom, ktorý to tak tak stíha popierať, pôsobí len ako ďalší z radu hlúpych, ale mediálne vďačných excesov, ktorými devätnásťročný idol v uplynulých mesiacoch plnil stránky iných ako hudobných či tínedžerských časopisov. Okrem toho močenie do vedierka na mop v reštaurácii, fotenia sa s prostitútkami a bitiek s novinármi však Bieber napodiv stihol koncertovať aj pracovať na hudbe. Pesničky zo svojho albumu už od októbra v rámci svojich hudobných pondelkov zverejňoval prostredníctvom digitálneho obchodu iTunes. Na albume je tak vlastne len päť noviniek, ktoré jeho fanúšikovia nepoznali. Pohromade napriek tomu prekvapí svojou súdržnosťou a tiež uvoľnenou náladou - namiesto tanečných "dupotov" Bieber svoju novinku naplnil predovšetkým pomalým r'n'b.

Jeho album už od úvodnej piesne Heatbreaker v mnohom prevyšuje teenagerský pop. Pôsobí dojmom, že sa s ňou Bieber pokúša o podobný krok, aký sa podaril Justinovi Timberlakovi po odchode z boybandu N´ Sync. To je počuť napríklad zo staromilského funky odpichu skladby Roller Coaster, ktorá na albume patrí medzi málo tých svižnejších.

Asi najzreteľnejším dôkazom, že Bieber nemieni kariéru ťahať len na svoju tvár a trapasy, je však duet s R. Kellym. Vo viac ako päťminútovej balade PYD s minimalistickou produkciou, ktorá stavia len na speve, sa hlasy štyridsaťšesťročného kráľa r'n'b a devätnásťročného "cucáka" preťal do pôsobivého celku. Z finále pesničky je poznať, že aj keď Kelly to s hlasom vie o moc lepšie, obaja vedia, ako "položiť babu", keď jej zo seba najskôr sľúbi to najlepšie. Textovo to, rovnako ako na zvyšku albumu, nie je objavná téma. Ale dostať do pesničiek istú tenziu sa Bieberovi darí rozhodne lepšie a dôstojnejšie a menej okato, ako keď Miley Cyrus v novom klipe masturbuje pod perinou.

Nová doska Journals neposúva žiadne hranice, Bieber sa v nej však ukazuje ako schopný spevák, ktorý dokázal spomaliť a v mnohom prekvapiť. Hoci pri počte pätnástich pesničiek nakoniec upadnú do stereotypu a niekoľko z nich znie len ako štúdiové jamovanie, výsledkom je stále slušná nahrávka  Aj cez svoje klišé o dosť múdrejšia než všetko, čo poslednou dobou dospievajúceho idola sprevádzalo .

idnes,cz

01 - Modified: 2005-11-15 20:07:19 - Feat.: 0 - Title: Do dôchodkových fondov pribudlo 237 miliónov korún
01 - Modified: 2024-05-29 18:22:46 - Feat.: - Title: Čínske MPV, ktoré je zmesou drahších i lacnejších áut. Dych vyráža najmä interiérom 02 - Modified: 2024-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálna stredná trieda so skvelým fotoaparátom. Test Pixelu 8a od Googlu 03 - Modified: 2024-05-28 12:11:34 - Feat.: - Title: Špičkový tablet z Číny nemá ďaleko od notebooku. Má však zopár nedokonalostí 04 - Modified: 2024-05-19 00:49:32 - Feat.: - Title: Vydarené kupé Mercedesu nahrádza až dva modely. Potešil priestor, spotreba i komfort 05 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Hodinky, ktoré by si schopnosťami a dizajnom zaslúžili vyššiu cenu. Absentuje však dôležitá funkcia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
31. máj 2024 02:34