StoryEditor

Iron Mana nečakajte. Do kín prichádza odrastený Harry Potter

03.11.2016, 23:00

Značka Marvel vysiela do kín ďalšieho super hrdinu svojich komiksov. Doctor Strange má medzi nimi tú výhodu, že jeho predstaviteľ Benedict Cumberbatch dokáže viac než len pózovať v kostýme pred kamerami. Píše o filme, ktorý včera prišiel do našich kín, Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Pochopiteľne, film je určený najmä fanúšikom komiksu. Ale pretože predstaviteľ seriálového Sherlocka môže zlákať aj nezasvätených, patrí sa ho predstaviť. Lekár Strange by sa dal opísať ako doktor House v kúzelníckej škole z príbehov o Harrym Potterovi. S Housom ho spája profesijný talent a jedovatý egocentrizmus, s Potterom prijatie poslania majstra.

Až na dno
Lenže úspešný operatér Strange sa musí najprv dostať na dno, pri havárii stratiť cit v prstoch a po zúfalej sérií márnych liečebných pokusov zablúdiť za poslednou nádejou až do Nepálu.

Prozaický prológ môže síce ctiteľa žánru zdržovať, ale ako psychologická dráma stojí Doctor Strange nad akčnými rozprávkami. Aj vďaka Cumberbatchovi, ktorý nepotrebuje večný dážď za oknami, aby vyjadril zúfalstvo postavy, ktorá zranená vo svojej jedinej životnej posadnutosti zraňuje iné.

Digitálna ezoterika
Herecky zvládne aj tréning, štúdium a postupnú premenu racionálneho vedca na objaviteľa spirituálnej sily, hoci podstatu východnej filozofie film vysvetľuje v dlhých dišputách kuchynskými poučkami typu "presvedčím dušu, aby vyliečila telo". Napokon, o filozofickú rovinu vo filme beztak nejde. Hoci sa vydáva za "premýšľavý", vystačí si Doktor Strange so slovom mágia.

A tu začína film tŕpnuť, lebo nič nie je mystike vzdialenejšie než jej digitálne ilustrácie. 3D cesta k osvieteniu vedie obvyklými trikmi počítačových hier, laserovými lúčmi, bezodnými tunelmi a šialenými rokmi, ku ktorým scenár pridáva prevarené proroctvo o temných dňoch, moci zla či odrodilých Tovaryšoch.

Dobro je nuda
Komiksový doktor sa tradične sploští aj vo chvíli, keď nájde pokoru, dokonca slzu vyroní. Hoci si zachováva štipku humoru, človeku sa zacnie po Iron Manovi, ktorý by sršal sarkazmom aj pod šibenicou.

S akciou príde obvyklá zmes kúzel, bojových umení, kaskadérskych pádov a zrútených mrakodrapov. Síce neobvykle dobre vykonaná, však účinnejšia v detailoch, ako je test bežiaceho času na obyčajnom jablku alebo hravá duchárska etuda v ordinácii, než v obrovskom finále s netvorom. V každom prípade hororový režisér Scott Derrickson s hercom Benedictom Cumberbatchom vytvorili v rámci priemernej historky sľubne nadpriemerný tandem.

01 - Modified: 2024-05-06 15:16:04 - Feat.: - Title: Múzeum Prado potvrdilo pravosť strateného Caravaggiovho obrazu, vystavia ho na konci mesiaca 02 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 03 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 04 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 05 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 22:07