StoryEditor

Záhadný hrdina Edward Snowden? Spoznajte najnudnejšieho špióna v histórii

10.11.2016, 23:00

Zloduch či hrdina? Nech sa rozhodne každý podľa vlastných postojov. Bez ohľadu na ne však pôsobí hrdina filmového životopisu Snowden ako najbežnejší patrón v dejinách špionážnych filmov a CIA v snímke vyzerá ako azyl pre zúfalcov, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Kde politicky stojí režisér Oliver Stone, ktorý na karlovarskom festivale loboval za "silné Rusko, silnú Čínu a silný Irán proti Amerike"? Avšak obdivovateľ Stalina a Castra býval aj strhujúcim filmovým rozprávačom. Nielen nosičom plagátov ako v snímke Snowden.

​Najprv stručné fakty: Edward Joseph Snowden, ktorý pracoval pre americkú bezpečnostnú službu, prezradil tlači informácie o ich celosvetovom sledovaní telefónov a elektronickej komunikácie. V USA mu hrozí trest, a tak žije v ruskom azyle.

Služba vlasti
A ako Snowdena vidí rovnomenný film? Jednoznačne hrdinsky až konfekčne, a to vrátane modelovej stavby, ktorá sa od konšpiračného stretnutia s novinármi vracia v jeho spovedi späť v čase. Konkrétne k armádnemu výcviku, kde skončil so zlomenými nohami.

Veta "Svojej vlasti môžete slúžiť aj inde" ho dovedie k CIA, kde tvrdí, že chce pomôcť svojej krajine "zlepšiť svet". A tak dostane šancu, hoci nedokončil ani strednú školu a trpí epilepsiou. Jeho novým bojovým poľom sa stáva internet. Film Snowdena bez stopy skromnosti prezentuje ako počítačového génia. Navyše zažívajúceho romancu s dievčaťom, ktoré ho presviedča, že "moja krajina má na rukách krv". Podobne ho naleptáva jeden z kolegov: "Ide len o to, aby bol vojenský priemysel šťastný."

Filmu, ktorý hovorí v proklamáciách a ktorého obrysy i (dočasný) koniec sú všeobecne známe, skutočne nezostáva veľa spôsobov, ako vonkajšiu podobu zatraktívniť. Joseph Gordon-Levitt v titulnej úlohe je skôr dojemný než zrejmý. Okrem toho, večný detinský úžas mu vnucuje rysy naivného hlupáčika zrelého na výpoveď, ktorý vstúpil do spravodajstva a neskoro si všimol, že to nie sú Rýchle šípy. Takže mu zostáva jediná obrana: "Nejde mi o peniaze, ani o slávu."

Zopár pozitív
Nad vodou snímku držia hlavne cestopisné motívy. Zamestnanec a potom externista Snowden totiž operoval od Ženevy po Havaj. A taktiež technologické prvky. Je naozaj zaujímavé sledovať, čo všetko sa dá zistiť napríklad z obyčajného Facebooku usporiadaného občana vďaka okruhu jeho virtuálnych priateľov. Hoci dnes už to vie kadejaký školák, o špičkových hackeroch nehovoriac.

Naopak otravnú položku predstavujú milostné scény, ktorých jazyk sa prakticky nelíši od diskusií s nadriadeným o bezpečnosti a slobode. Či od heroického finále z Moskvy: "Zavolám mocných na  zodpovednosť, nevzdáme sa, nedáme sa umlčať!"

Film Europe

Odhalenia nečakajte
Kto čaká od Snowdena neznáme fakty, nebude mať šťastie. A divák, ktorý si od špionážneho zákulisia sľubuje vzrušujúci film, nech radšej siahne po Bondovke. Tiež sa dočká moralizovania, ale aspoň v  zábavnejším podaní. Napokon, agent 007 vyzerá vedľa filmového Snowdena ako predajný cynik. A obávaná CIA v tomto filme pripomína okresnú firmu, ktorej IT oddelenie pozná jedinú radu: reštartujte. Takže prijmú každého, kto rozozná komputer od kompostu.

Predovšetkým však Stonov film trpí príznakmi "jedinej pravdy". Bez pohľadu druhej strany, ktorý by oddanú ilustráciu životopisného hesla zdramatizoval, zostáva z neho len bohatierska agitka.

01 - Modified: 2024-05-06 09:00:00 - Feat.: - Title: Ferrari odhalilo dvojicu šialených modelov. Pod kapotou majú „zakázané“ motory 02 - Modified: 2024-05-05 18:09:51 - Feat.: - Title: Vyjednávači Hamasu sa v utorok vrátia do Káhiry na rokovania o prímerí, na ceste je aj riaditeľ CIA 03 - Modified: 2024-05-05 20:59:26 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Káhire sa skončili bez výsledku, šéf CIA mieri do Kataru 04 - Modified: 2024-05-03 08:30:00 - Feat.: - Title: Novinka od Renaultu nedáva na výber. Motor však poteší tých, ktorí nechcú elektromobil 05 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 05:20