Twiins - Veronika Nízlová a Daniela Nízlová, Jana Pištejová, Andrea Verešová FOTO: Česko-slovenský Ples
StoryEditor

Česko-Slovenský ples oslávil svoju dekádu. Pozrite si, v čom sa predviedli osobnosti Česka aj Slovenska

20.02.2024, 15:20
  • Okrúhle jubileá, v prípade Česko-Slovenského plesu 10. výročie, sú unikátnou príležitosťou.
  • V tomto duchu sa niesla v sobotu 17. februára 2024 aj kultúrnu udalosť plesovej sezóny v secesných priestoroch Obecného domu v Prahe.
  • Záštitu nad Česko-Slovenským plesom i tento rok prevzali prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a prezident Českej republiky Petr Pavel.
  • V galérii si aj pozrite, v čom sa známe osobnosti predviedli.

Mimoriadny 10. ročník galavečera Česko-Slovenský ples, ktorý sa konal tento víkend v sobotu 17. februára aj kultúrnu udalosť v priestoroch Obecného domu v Prahe pripomenul návštevníkom významné jubileá v našej histórii. Najmä 20. výročie prijatia oboch krajín, Českej republiky a Slovenskej republiky, do Európskej únie, 25. výročie prijatia Česka do NATO a 20. výročie prijatia Slovenska do NATO. V prípade kultúrno-spoločenských jubileí to bolo 200. výročie narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu.

Osobnosti Česka aj Slovenska

V sieni, ktorá nesie jeho meno, si v úvode podujatia mohli návštevníci vychutnať árie Lukáša a Barči z opery Hubička v podaní sólistov Slovenského národného divadla Ondreja Šalinga a Mariany Sajko s klavírnym doprovodom Branka Ladiča.

„Práve inscenácia tejto Smetanovej opery otvorila v roku 1920 Slovenské národné divadlo. Už o pár dní bude mať opera Hubička v Bratislave svoju obnovenú premiéru, a preto sme slávnostné otvorenie plesu poňali ako pozvánku na návštevu Bratislavy a tohto krásneho operného predstavenia. Vďaka spolupráci s Národným múzeom v Prahe sme si pre návštevníkov plesu pripravili tiež historické lahôdky v podobe originálnych artefaktov zo života Bedřicha Smetany, akými sú napríklad okuliare z pozostalosti Bedřicha Smetany alebo pero, ktorým bola napísaná Predaná nevesta,” hovorí konateľ a produkčný riaditeľ plesu, Lumír Mati.

V galérii si pozrite, v čom sa známe osobnosti predviedli:

Zahájenie plesu a sprevádzanie večerom bolo v rukách moderátorskej dvojice Vica Kerekes a Petr Vondráček. Hosťom pripomenuli motto galavečera: „Odvahou k sile, svornosťou k slobode.” Slovo na úvod dostali aj 1. podpredseda Senátu Českej republiky Jiří Drahoš, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Českej republike Ingrid Brocková a riaditeľ Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič. 

Tradičné stretnutie významných osobností z oblasti kultúry a umenia, vedeckého, podnikateľského, diplomatického a politického života opäť pripomenulo vzájomnosť a dalo priestor na utuženie priateľských vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Galavečera sa zúčastnili mnohé známe osobnosti z oboch krajín, významní hostia z oblasti kultúry a umenia, vedeckého, podnikateľského, diplomatického a politického života. Slávnostný večer chcela účasťou poctiť aj Dagmar Havlová, ktorá sa kvôli akútnej indispozícii nemohla zúčastniť, akciu preto podporila listom pre organizátorov plesu.

Bohatý program

Sólisti Baletu Národného divadla v Prahe, sláčiková sekcia Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Rozhlasový Big Band Gustava Broma pripravili tradičné predtancovanie na melódiu Waltz of the Hours z baletu Lea Delibesa Coppelia.

Hostí plesu čakal aj tento rok program, v ktorom vystúpili Collegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Ivo Kahánek, Lenka Nová, speváčka Kristína, český spevák, skladateľ, a producent Ondřej Brzobohatý so svojou kapelou Joybox, Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča so sólistkami Ivanou Regešovou, Andreou Zimányiovou a Zuzanou Gamboa, Felix Slováček,  folklórny súbor Limbora ako aj ľudová hudba Sokolej z Humenného, aktuálneho slovenského Mesta kultúry, ktorá spolu s výstavnou tlačou z Múzea moderného umenia Andyho Warhola reprezentovala Prešovský samosprávny kraj, tohtoročného regionálneho partnera Česko-Slovenského plesu.

Po polnoci vystúpil rodák z Prešova, slovenský spevák, skladateľ a legenda česko-slovenskej hudobnej scény, Peter Nagy s jeho skupinou Indigo. Tesne po polnoci si organizátori spoločne so Zuzanou Kronerovou pripomenuli ďalšie okrúhle výročie - 100 rokov od narodenia významného slovenského herca Jozefa Kronera.

Rovnako ako ambasádorky charitatívnej časti Česko-Slovenského plesu, Lucia Hablovičová a Martina Šmuková, spolu so zakladateľkou Nadačného fondu Be Charity vyhodnotili výsledky charitatívnej dražby a poďakovali hosťom plesu za ich štedrosť, vďaka ktorej bude realizovaná pomoc konkrétnym deťom.

„Elegancia, vzájomnosť, gentlemenstvo a roky budované priateľstvá. Máme za sebou 10 rokov tohto výnimočného podujatia a vážime si priazeň partnerov aj hostí. Mať príležitosť neformálne pokračovať v bratskom spojení oboch krajín je česť a záväzok. Verím, že sa o rok, 1. februára 2025 stretneme opäť tu, v Obecnom dome v Prahe, na 11. ročníku Česko-Slovenského plesu,” povedal na záver riaditeľ galavečera Radovan Čaplovič.

01 - Modified: 2024-02-16 08:33:08 - Feat.: 0 - Title: Sila informácií či reklamy? Firmy využívajú feministické posolstvá na propagáciu zdravotníckych testov 02 - Modified: 2024-01-25 09:14:23 - Feat.: 0 - Title: Ronie a Maxo: Randením si neprešli, všetko totiž spečatila vážna nehoda. Tam sa to zaklincovalo, zhodujú sa 03 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herečka a ultramaratónkyňa Lenka Poláčková: Baví ma nikam nezapadať
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 00:23