StoryEditor

Sprievodca pánskymi nákupmi. Ako si vybrať správnu košeľu (foto)

28.04.2012, 00:00
Autor:
mammam
Tipy a triky, ako si vybrať košeľu, ktorá vám sadne. A zároveň bude "in".

Ak patríte k mužom, pre ktorých je oblek montérkami, pravdepodobne máte v šatníku hneď niekoľko košieľ. Podľa čoho si ich však vyberáte? Golier, gombíky, manžety, rukávy...? Výber správnej košele, ktorá bude vašou „nepriestrelnou vestou“, nie je kvantová fyzika, píše magazín GQ. Aj preto zostavil niekoľko tipov, vďaka ktorým v butiku ľahko trafíte do čierneho.

1. Odmerajte si krk

S, M a L nestačia. Ak sa chcete v košeli naozaj cítiť dobre, potrebujete vedieť dve kľúčové čísla: obvod krku a dĺžku ruky. 

2. Pravidlo jedného prstu

Medzi krk a ideálny golier sa vám zmestí presne jeden prst. Ani viac, ani menej.

3. „Balóny“ sú out

Ešte stále môžete stretnúť mnoho mužov, ktorí majú košeľu na bruchu takú voľnú, že by sa im pod ňu pohodlne vošiel aj menší batoh. Zabudnite na tento balónový vzhľad. Noste košele fit strihu, ktoré kopírujú vašu postavu.

4. Nakupujte správne

Keď vojdete do obchodu, hľadajte slim fit strihy, Dnes ich už robí každý, no majte na pamäti, že strih jednej značky môže byť odlišný od inej. Napríklad košele od Banana Republic sú väčšinou väčšie než tie od Dolce&Gabbana či Dsquared2. Majte tiež na pamäti, že ramenné švy by mali sedieť presne na ramenách a dôležitá je tiež dĺžka rukávov. Ak ich máte rozopnuté, manžety by mali siahať približne k zápästiu.

5. Riešenie pre vysokých

Vysokým mužom sa môže niekedy stať, že v snahe nájsť košeľu s dosť dlhými rukávmi siahajú po príliš veľkých číslach. Riešenie sa volá „extra slim fit“. Takéto košele vám zaručia, že bude aj ova celá, aj vlk sýty – teda aj rukávy dosť dlhé, aj košeľa pekne na telo.

6. Stavte na istotu

Cutaway. Kent. Žraločí. Golierov existujú tisíce, ale ak nechcete šliapnuť vedľa, ignorujte ich. Ideálnym riešením môže byť poloroztvorený golier. Nie je ani staromódny, ani príliš trendy. A pasuje k nemu každý oblek a každá kravata. Nemôžete sa pomýliť.

7. Tajomstvo bielej

Ďalšia z vecí, ktorou určite nič nepokazíte, je biela farba. Biela je klasika, nechá vás vyniknúť, a ak by ste predsa len mali chuť na farbu, pokojne ju môžete doplniť manžetovými gombíkmi alebo kravatou.

8. Skúste kocky

Ak už zvládate zlaté základné pravidlá, pustite sa aj do vzorov. Práve teraz veľmi letia napríklad drobné kocky.V lete si môžete dovoliť aj farebnejšie varianty – pokojne aj zelenú, ružovú či jemnú levanduľovú.

9. Ružová? Prečo nie?

Mnoho mužov sa tejto farby ešte stále stráni, ale fakt je, že ak siahnete po správnom odtieni, nemôžete pochybiť. Takže žiadna žuvačková, vyberte si decentný a jemný odtieň a doplňte ho jednoduchou tmavou kravatou. Takáto ružová svedčí všetkým odtieňom pleti.

10. Nešetrite

Aj keď sa vám niekedy cena môže zdať prehnaná, investujte do kvality. Ručne šitá košeľa sa lepšie prispôsobí vášmu telu, je elastickejšia a tým pádom omnoho lepšie vyzerá.

11. Vrásky sú fajn. Na košeli

Vyhodiť žehličku, vyprať košeľu a... hneď na seba. Aj „nevyžehlený“ look je trendy.

12. Zastrkovať, zastrkovať, zastrkovať

Košeľa trčiaca z nohavíc vás neurobí ani mladším, ani štíhlejším...

13. Malá pomôcka

Táto drobnosť vám pomôže dostať golier vždy do pozoru. Nezabudnite ju však pred čistením vybrať.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 13:48