StoryEditor

Doma má deti a muža, známosť si hľadá na internete. Ako štyridsiatnici objavujú Tinder

09.01.2024, 10:53
  • Zoznamovacia aplikácie Tinder je tu s nami už vyše desať rokov.
  • Niektorí vďaka nej našli lásku na celý život - iní skôr na jednu noc.
  • Online zoznamovanie je fenomén doby a za aktivitu na Tinderi sa nehanbia ani dnešní štyridsiatnici (alebo len trochu).
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Lidovky.cz.

„Počkaj, keď na triednych schôdzkach uvidíš, toho francúzštinára. Vôbec by si netipla, že je učiteľ. Skvelo sa oblieka, dokonca som ho videla na Tinderi,“ prednesie Monika počas obeda a mne skoro zaskočí phở bò. Vedela som, že sa pred pár mesiacmi rozišla s dlhoročným priateľom, ale nenapadlo by mi, že má profil na Tinderi.

Táto aplikácia vznikla v roku 2012 a počas prvej dekády svojej existencie stihla obrátiť svet zoznamovania hore nohami. A keď sa na ňu počas nasledujúcich týždňov začnem opatrne vypytovať kamarátov a známych, chvíľami mám pocit, že som skoro jediná, kto na Tinderi ešte nie je.

„Na prvú schôdzku som išla asi dva dni po tom, čo som si túto apku nainštalovala do telefónu. S prvým rande prišla prvá lekcia: nikdy nechoď na schôdzku s niekým, kto má slnečné okuliare na všetkých fotkách. Väčšina chlapov vyzerá s okuliarmi skvelo, ale keď ich zložia, nemusí to byť úplne pekný pohľad.

Mali sme stretnutie na záhradke reštaurácie, a už keď som sa blížila, vedela som, že to nie je ono. Možnosti boli dve – buď budem sedieť sama doma a zožierať sa porozchodovým smútkom, alebo si vyberiem obed a small talk.

Druhá možnosť sa mi zdala lepšia. Pán čoskoro pochopil, že nič nebude, ale dali sme si jedlo, prešli sa a bola sranda,“ opisuje Monika svoje prvé Tinder rande z mnohých. Má štyridsaťosem, slušne rozbehnutú kariéru v korporáte a vždy bola cool. Typ, čo jazdí s dospievajúcimi deťmi na eurovíkendy a presne vie, aká reštaurácia je práve v kurze. Ale Tinder?

Sme zhruba rovnako staré a túto zoznamovaciu aplikáciu som podobne ako reels na Instagrame a crop topy považovala skôr za doménu dvadsiatnikov a tridsiatnikov. Nič pre našu „poslednú slušnú generáciu“. Evidentne som sa pomýlila.

Rovný rovného si hľadá

Tinder si rýchlo získal popularitu takmer vo všetkých kútoch sveta. V základnej verzii funguje ako bezplatná zoznamka, ktorú si jednoducho stiahnete do mobilu v App Store a v Google Play Store. „S viac ako 70 miliardami možných prepojení je Tinder najlepšou bezplatnou randiacou apkou a miestom na spoznávanie nových ľudí“ – toľko textácie lákajúcej nových užívateľov, ktorých počet zrejme v budúcnosti ešte porastie.

Podľa prieskumu spoločnosti Behavio z roku 2022 sa online zoznamuje 22 percent Čechov (pre porovnanie: cez kamarátov sa zoznámi 21 percent opýtaných a v práci 18 percent respondentov). Časť sa stretne na sociálnych sieťach alebo záujmových fórach napríklad pri hraní online hier, ale celých 37 percent z nich sa zoznámilo na online zoznamkách, z ktorých najrozšírenejší je práve Tinder.

„Zo svojej praxe psychologičky viem, že ľudia využívajú Tinder pomerne dosť. Zadaní aj nezadaní, za účelom sexu aj s očakávaním vzťahu. Zo skúsenosti klientov viem, že rovný si rovného hľadá. Človek, ktorý chce vzťah, celkom rýchlo prelustruje, o čo druhému ide. Tí, ktorí chcú dopisovanie, odchytia iného podobne zameraného. Z úst mužov som počula, že keď chcú sex, vôbec to neskrývajú a napíšu to rovno. Je to celkom efektívne.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-28 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vy hovädo, vy ste mi prešli bábovku! V týchto veselých historkách z autoškoly sa nájdu mnohí z nás 02 - Modified: 2024-01-02 11:14:49 - Feat.: 0 - Title: Otec na materskej? Úplná hlúposť. Nemôže to zvládnuť, odkazuje pedagóg 03 - Modified: 2023-12-24 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príbehy generácie, na ktorú sa (ne)zabúda: Držal mi pištoľ pri hlave a hovoril, nech si ľahnem. Ja, že nie 04 - Modified: 2023-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo môže dať ľudskému životu zmysel? Intelekt Milana Kunderu nezvládol premôcť vnútornú neistotu
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 11:26