StoryEditor

Oscary 2024: Aké trendy ovládli tohtoročné odovzdávanie a kto si a červenom koberci vyrobil faux-pas?

11.03.2024, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Červený koberec, po ktorom hviezdy prichádzajú na slávnostnú ceremóniu, je každoročne svedkom nielen módnych vrcholov, ale aj prešľapov.

Róby s výraznými siluetami, lesk metalických farieb na ženách i na mužoch a nevyhnutná ružová inšpirovaná filmom Barbie dominovali na červenom koberci v rámci tohtoročného odovzdávania filmových Oscarov. Aj na najväčší filmový sviatok prenikol odraz aktuálneho svetového diania: niektorí z účastníkov, vrátane muzikantských súrodencov Billie Eilish a Finneasa O ‘Connella či herca Marka Ruffala, si na slávnostný odev pripichli červený špendlík ako symbol výzvy na prímerie v Gaze.

Jednoduchosť

Módni komentátori sa zhodujú, že ak by mali tohtoročný trend nejako charakterizovať, najviac by sa mu hodilo označenie minimalistický luxus. Jeho zosobnením bola v prvom rade Sandra Hüllerová, ktorá vyzerala veľmi elegantne v čiernych sametových šatách s dramatickým výstrihom.

Čiernu zvolila napríklad aj herečka Eva Longoriová v róbe s nádychom gotiky či Rita Morenová.

image

Eva Longoria FOTO: TASR/AP, Richard Shotwell

image

Rita Moreno FOTO: TASR/AP, Evan Agostini

Kombináciu čiernej a bielej obliekla Carey Mulliganová. Jej šaty bez ramienok - v tohtoročnej obľúbenej siluete morskej panny - zdôraznili morský motív mušličkovým okrajom a celkovým odkazom na Botticelliho Zrodenie Venuše.

image

Carey Mulligan FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

Mnohí odborníci na módu stavajú práve túto róbu na špičku pomyselného rebríčka najlepšie oblečených účastníkov 96. ročníka odovzdávania Oscarov - spoločne s vypasovanými šatami na jedno rameno v ružovej farbe s metalickým vzorom, ktoré si obliekla herečka a speváčka Zendaya.

image

Zendaya FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

Na vlnu umiernenosti naskočila aj Jennifer Lawrenceová, ktorá zvolila čierne šaty s bielymi bodkami, živôtkom bez ramienok, rozšírenou sukňou a šálom z rovnakej látky.

image

Jennifer Lawrence FOTO: TTASR/AP, Jordan Strauss

A uhladene elegantná bola aj Margot Robbieová, ktorá vymenila ružovú za vypasovanú, metalicky hnedočiernu róbu bez ramienok ozvláštnenú nariasením v pase.

image

Margot Robbie FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

Obľúbenou farbou žien tento rok bola aj tmavomodrá, po ktorej siahli napríklad Lily Gladstoneová, Annette Beningová či Jodie Fosterová. Smaragdovu zelenú si vybrala Cynthia Erivová - jej šaty s hlbokým výstrihom zaujali krátkymi netopierými rukávmi, ktoré na chrbte prechádzali do nariasenej vlečky; niektorí módni kritici ich však prirovnali ku kostýmu, aký by si obliekla fanúšička Godzilly.

Módne faux-pas

Mnoho mužov sa objavilo v štandardnom čiernom smokingu, no viacerí sa aj tento rok odchýlili od tradície. Colman Domingo si obliekol tmavý oblek so stojáčikom, striebornými gombíkmi a výraznou brošňou. Strieborná v podobe lemov na tmavom obleku aj na rozhalenej košeli žiarila na Ryanovi Goslingovi, ktorý navyše vynechal viazanku.

image

Ryan Gosling FOTO: TASR/AP, John Locher

Bez viazanky sa dostavili aj Bradley Cooper alebo Dwayne Johnson, ktorý zvolil lesklý šedozelený oblek.

image

Dwayne Johnson FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

image

Bradley Cooper FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

Červený koberec, po ktorom hviezdy prichádzajú na slávnostnú ceremóniu, je každoročne svedkom nielen módnych vrcholov, ale aj prešľapov - a pádov. Jednou z prvých, ktorí si tento rok pripísali čiarku za módnu faux-pas, sa stala Erika Alexanderová.

Obliekla si biele, priliehavé šaty bez ramienok, ktoré by boli neuveriteľne elegantné, keby si cez ne neuviazala veľkú čierno-fialovo-ružovo-zelenú tylovú sukňu, ktorá väčšinu šiat zakryla, napísal britský portál Daily Mail.

image

Erika Alexander FOTO: TASR/AP, Jordan Strauss

Speváčka a textárka Billie Eilishová, ktorá je známa tým, že rada borí módne hranice, na tohtoročných Oscaroch priťahovala pozornosť. Jej čierne sako a čiernobiela plédová sukňa síce zapadali do monochromatickej farebnej škály, ale v kombinácii s čiernymi topánkami s páskou cez nohu a bielymi podkolienkami budila dojem, akoby si obliekla školskú uniformu.

image

Billie Eilish FOTO: TASR/AP, Richard Shotwell

Austrálska herečka Claudia Doumitová zvolila zlatisté priliehavé šaty s dlhými rukávmi, ktoré by mohli pôsobiť veľmi decentne, keby neboli priehľadné, takže nechávali len veľmi malý priestor pre predstavivosť.

image

Claudia Doumit FOTO: TASR/AP, Richard Shotwell

A americká herečka a youtuberka Liza Koshyová si obliekla ohromujúcu červenú róbu, ktorá sa mohla zapísať medzi módne vrcholy tohtoročných Oscarov. Obula si však lodičky na nezmyselne vysokých opätkoch, v ktorých spadla priamo pred zrakmi divákov, fotoaparátov a kamier.

01 - Modified: 2024-03-11 10:40:57 - Feat.: 1 - Title: Oppenheimer ovládol Oscary, odniesol si sedem zlatých sošiek 02 - Modified: 2024-03-12 07:04:17 - Feat.: 0 - Title: Oscary 2024: Pozrite si fotografie tých najzaujímavejších osobností a ich rób z červeného koberca 03 - Modified: 2024-02-25 07:40:00 - Feat.: 1 - Title: Oppenheimer zožal úspech. Životopisná dráma vyhrala hlavnú cenu Združenia filmových a televíznych hercov
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:57