Josef Laufer FOTO: MF Dnes
StoryEditor

Zomrel známy herec a spevák Josef Laufer, po štyroch rokoch v umelom spánku

21.04.2024, 09:46
Autor:
ndrndr

Josef Laufer sa narodil v roku 1939 ako Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer.

Vo veku 84 rokov zomrel herec, režisér, spevák a scenárista Josef Laufer. Informáciu potvrdil Blesku riaditeľ Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. „Podľa Ester Pepa zomrel na zástavu srdca,“ povedal s odvolaním sa na Lauferovu dcéru denníka. Spevák posledné štyri roky bol v umelom spánku.

Bol v umelom spánku

Do toho ho lekári uviedli po komplikácii pri operácii srdcovej chlopne v marci 2020.

Josef Laufer sa narodil v roku 1939 ako Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer. Narodil sa vo Francúzsku otcovi židovského pôvodu a rodených Španielov. Jeho rodičia sa stretli v Španielsku za čias občianskej vojny, kde MUDr. Maximilián Laufer pôsobil ako interbrigadista v lazarete.

Po porážke Francúzska Nemeckom sa rodina presunula do Veľkej Británie a po roku 1947 do Československa. Josef Laufer po vyučení pracoval vo výskumnom ústave, ale počas vojenskej služby začal hrať a režírovať ochotnícke divadlo. Po návrate z vojny hosťoval v divadle ABC a pripravoval sa na skúšky na divadelnú fakultu, kam bol prijatý.

Počas štúdia na DAMU založil divadelný súbor RADAR, vystupoval vo filmoch, muzikáloch a začal sa tiež objavovať na televíznej obrazovke. Hovoril plynule anglicky, španielsky a nemecky.

Okrem hrania sa venoval aj spevu, natočil niekoľko dosiek, medzi jeho najznámejšie skladby patrí napríklad Zbohom lásko, ja idem ďalej alebo Opasok mi daj.

Spolupracovník ŠtB

A tiež na seba upozornil kontroverznou piesňou List Slobodnej Európy, v ktorej oslavoval návrat agenta Štátnej bezpečnosti, ktorý podnikol bombový útok na rozhlasovú stanicu Slobodná Európa v Mníchove.

Pesnička nebola iniciatívou tajnej služby, ako sa v 70. rokoch špekulovalo, ale priam umelcovu. Laufera evidovala ŠtB v kategórii dôverník s krycím menom Vostrý.

Vďaka svojmu exotickému vzhľadu bol Josef Laufer vyhľadávaným filmovým hercom, videli sme ho napríklad v snímkach Noc na Karlštejne, Páni chlapci, Starci na chmeli, Deň pre moju lásku, Panna a netvor alebo sériu Kameňák. Hral aj v seriáloch Inžinierska odysea alebo Cirkus Humberto.

Bol ženatý s kostýmovou výtvarníčkou Irenou Greifovou, s ktorou mal dcéru Ester. Greifová zomrela predvlani vo veku 83 rokov.

01 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil 02 - Modified: 2020-05-13 13:36:22 - Feat.: - Title: Český herec je už dva mesiace v umelom spánku. Jeho stav je veľmi vážny 03 - Modified: 2016-10-02 14:17:32 - Feat.: - Title: Pred deväťdesiatimi rokmi vysielal československý rozhlas prvý športový prenos
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 10:37