Veronika Cigáneková FOTO: Archív Veronika CigánekováFOTO: Archív Veronika Cigáneková
StoryEditor

Analytička pre verejné politiky: Kus pokory neuškodí vedcom, systému ani antisystému

18.05.2024, 07:30

Jednou z najčastejších je predstava, že osoby s antisystémovými názormi sú prosto neschopní alebo hlúpi a nie je potrebné ich argumenty brať vážne. To nezodpovedá realite. Sú medzi nimi aj mladí, vzdelaní aj nadpriemerne zarábajúci. Prečítajte si rozhovor v HN magazíne.

Vytvorili ste prvú komplexnú štúdiu o antisystéme na Slovensku. Čo bolo vaším východiskom pre zadefinovanie tohto pojmu?

Antisystém dnes ako pojem používajú médiá aj novinári, ale nikto presne nevie, čo znamená – používa sa ako odmietanie mainstreamu a niekedy ako nadávka. Definícia antisystému sa opiera o osobné presvedčenie, že systém, v ktorom jednotlivec žije, je nastavený proti nemu alebo mu dokonca zámerne škodí. Antisystém nevnímame iba negatívne, je to skôr symptóm, ktorý poukazuje na slabiny toho, ako funguje naša spoločnosť a jej inštitúcie. Rozpoznanie a pochopenie týchto symptómov môže viesť k vytváraniu efektívnejších politík a stratégií na zlepšenie sociálnej kohézie a obnovu verejnej dôvery.

Čo vy osobne považujete za kľúčové zistenia vášho výskumu, čo sa podľa vás v rámci analýzy tohto javu výrazne podceňuje alebo prehliada?

Jedným z hlavných zistení je, že vyše polovice Slovenska je úplne alebo čiastočne presvedčených, že systém, v ktorom žijú, je nastavený proti nim. Skúmanie príčin ukázalo kombináciu ekonomických, spoločenských a psychologických faktorov, ktoré k tomuto presvedčeniu prispievajú. Väčšina ľudí s antisystémovým presvedčením – až 70 percent – napríklad považuje kapitalizmus za krutý a nespravodlivý systém. Tento názor sa často prelína s konceptom „losers of globalization“ (po slovensky porazení v procese globalizácie), ktorý opisuje skupiny ľudí, ktorí sa cítia vylúčení alebo poškodení rapídnymi – a nielen ekonomickými – zmenami spôsobenými globalizačnými procesmi.

Kto sú títo ľudia?

Často ide o jednotlivcov, ktorých zamestnania sú napríklad ohrozené automatizáciou. Títo ľudia vnímajú, že zisk z globalizácie je nerovnomerne rozdelený a že súčasné ekonomické systémy ich znevýhodňujú. Na Slovensku sa na tento fenomén navyše nabaľuje aj skupina ľudí, ktorá doplatila na demokratickú transformáciu po páde socializmu, a zmenu tak pociťuje násobne viac. Zmeny v životnom štýle, ako je zvýšený dôraz na individualizmus a zmenšujúce sa komunitné väzby, môžu viesť k pocitu izolácie. Tento pocit je ešte umocnený neistotou a nepredvídateľnosťou, ktoré sú typické pre rýchlo sa meniace globálne ekonomické a sociálne prostredie. Táto skupina subjektívne hodnotí menší benefit z možností, ktoré globalizácia prináša, ako je voľný pohyb a práca v zahraničí, príležitosti na štúdium v zahraničí alebo spoznávanie iných kultúr. Namiesto toho sa tieto skupiny často cítia ohrozené zmiešaným vplyvom negatívnych globalizačných procesov, ktoré môžu erodovať ich tradičný spôsob života a ekonomickú stabilitu. Práve tento pocit nespravodlivosti a frustrácie môže viesť

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-16 13:09:49 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Atentát na premiéra Roberta Fica odkryl najhlbšie útroby spoločnosti 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 03 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cesta do duše slovenského antisystému: Kto sú naozaj tí, ktorých nazývame dezolátmi?
01 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta do duše slovenského antisystému: Kto sú naozaj tí, ktorých nazývame dezolátmi? 02 - Modified: 2024-05-17 08:28:50 - Feat.: - Title: Ivana Gáborík: „Slzy sa mi kotúľajú po tvári na počkanie,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Evitu 03 - Modified: 2024-05-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Hudobník, básnik a výtvarník Pavel Zajíček: Delonovi undergroundu zaplatili vozík priatelia 04 - Modified: 2024-05-15 08:10:00 - Feat.: - Title: Ľadová diera podnecovala fantáziu a vyvolávala obavy. Ako mladý inžinier objavil jednu z najkrajších jaskýň 05 - Modified: 2024-05-14 13:43:10 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu pre HN: Národniarom pri umeleckom fonde nerozumiem. Obávam sa toho, s čím prídu ďalej
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 07:32