StoryEditor

Šperk, ktorý je inteligentný. Vyskúšali sme si smart doplnok pre ženy

30.07.2018, 14:25
Štýlový doplnok pre ženy, ktorý sníma pohybovú aktivitu a premieta ju do mobilnej aplikácie.

Len málo náramkov, ktoré zaznamenávajú telesnú aktivitu, je určených len ženám. A aj z toho mála sa z dizajnovej stránky dá zvyčajne ťažko hovoriť o niečom príťažlivom pre oči. Či už to akceptujeme alebo nie, ženy potrebujú nielen funkčné veci, ale chcú i to, aby dobre vyzerali.

Bellabeat Leaf je práve takým zariadením. Okrem toho, že má jedinečný dizajn, tiež zaznamenáva aktivitu. Tento „náramok“ pritom nie je len náramok. Je to inteligentný snímač, ktorý môže mať podobu náramku, náhrdelníka alebo klipsne či brošne na oblečení.

Bellabeat Leaf

​Táto transformácia je možná vďaka patentom na zariadení. Sem sa dá uchytiť jemný náramok telovej farby, pričom tento drevený lístok môžete nosiť na ruke ako hodinky a zároveň ako pekný módny doplnok. Ak ho uchytíte na retiazku, ktorá sa tiež nachádza v balení, razom máte zaujímavý prívesok.

Bellabeat Leaf

​A do tretice, pomocou strieborného patentu môžete Bellabeat Leaf prichytiť na oblečenie a bude mať formu klipsne. Všetky tri podoby však majú jednu úlohu. Zaznamenávať pohyb.

​Chýbajúci displej

Bellabeat Leaf nemá displej, hoci sa považuje za „smart tracker“, teda inteligentný zaznamenávač pohybu. V jeho vnútri sa nachádzajú senzory, batéria a Bluetooth rozhranie, pomocou ktorého sa prenášajú údaje do aplikácie v smartfóne (je určená pre Android aj iOS). Až tam si môžete pozrieť, koľko krokov ste prešli, koľko kalórií ste spálili, a tiež to, ako ste spali.

Bellabeat Leaf totiž môžete používať ako zaznamenávač kvality spánku. Na začiatku sme síce mali trochu obavy, ako sa nám bude spať s týmto náramkom, no musíme povedať, že bol ľahký ako „lístok“ a počas noci sme ho ani nevnímali. Ráno si otvoríte aplikáciu a dáta o spánku sa zo zariadenia prenesú do aplikácie. Aplikácia delí spánok na dve etapy – ľahký a hlboký.

Pozrite si aj náš test fitness náramkov, medzi ktorými bol aj Bellabeat Leaf:

​Môžete si tu jednoducho skontrolovať, či ste mali pokojný spánok, alebo ste sa prehadzovali. V aplikácii sa nachádzajú aj informácie o počte krokov, ktoré ste s náramkom na ruke prešli. Tie sa automaticky prepočítajú na spálené kalórie a prejdenú trasu v kilometroch. Ak vykonávate inú telesnú aktivitu, teda beháte, cvičíte aerobik, bicyklujete sa, tieto aktivity zaznamenáte manuálne.

Na výber máte širokú škálu aktivít. Tu sa však treba pozastaviť. Výrobca sa pohral a do aktivít pridal aj Varenie či Upratovanie. Zaujímavosťou pritom je, že každá aktivita má iný prepočet spálených kalórií. Takže po polhodine basketbalu spálite podľa aplikácie 237 kalórií a po polhodine varenia len 74 kalórií. Oceňujeme tento kreatívny prístup. Nepoznáme totiž iný snímač, ktorý by ponúkal ženám upratovanie ako aktivitu.

Alžbeta Harry Gavendová

​​Na ženy sa myslelo aj pri inom monitorovaní. Aplikácia totiž sleduje menštruačné cykly a zobrazuje očakávané „ženské dni“, ale aj plodné obdobie či ovuláciu. Na začiatku si sem však samy musíte zaznamenať váš cyklus a aplikácia až potom automaticky dopĺňa údaje.

Je to síce taká mačka vo vreci, no ak si jednotlivé informácie nedržíte neustále v hlave, je veľmi výhodné nazrieť do aplikácie a okamžite viete, čo máte približne očakávať. Je to veľmi zaujímavá a príjemná integrácia, pretože táto informácia nebýva súčasťou aplikácií zaznamenávajúcich pohyb.

Alžbeta Harry Gavendová

​Čo ďalej stojí za zmienku, je súbor meditácií, ktoré sa dajú stiahnuť a následne praktizovať. Relaxačná hudba, dychové cvičenia či sprievodca meditáciou, to všetko nájdete v aplikácii pod hlavičkou Meditácie. Na čo je to dobré? V aplikácii je totiž indikátor stresu, ktorý sa vypočítava na základe aktivity, spánku, menštruačného cyklu a meditácie.

Alžbeta Harry Gavendová

​Ak málo spíte a počas dňa nemáte veľa fyzickej aktivity, stres mierne rastie. Ak si nájdete chvíľu pre seba a spravíte si napríklad dychové cvičenie, prechádzku – razom sa vám stresový faktor zníži. Netreba to brať zrejme ako smerodajnú vec, no môžete informácie vziať do úvahy. Náramok, respektíve náhrdelník vás tiež môže viac motivovať k pohybu. Veď poznáte to. Stačí sedieť v práci pri počítači a človek zabudne na čas.

Náramok vám preto môže napríklad po hodine zavibrovať a pripomenúť vám pohyb. Vtedy jednoducho vstanete a aspoň sa poprechádzate, čo má priaznivý vplyv napríklad na krvný obeh.

Výhody a nevýhody

Treba vysvetliť, že Bellabeat Leaf nie je určený pre ultrašportovo založené ženy. Spomínané údaje sú pre bežkyne či ozajstné fitnesky zrejme dosť slabé. Neobsahuje napríklad ani snímač srdcového tepu, ktorý sa pri športových aktivitách určite zíde aspoň orientačne. Škoda. Rovnako sa mu dá vyčítať absencia prijímania notifikácií. Nemá síce displej, no mohol by slúžiť pomocou vibrácií aspoň ako upozornenie na hovory.

V každom prípade, je to veľmi príjemný začiatok pre všetky ženy, ktoré sa chcú oboznámiť so smart funkciami náramkov či hodiniek, no pritom si netrúfajú nosiť na ruke športovo vyzerajúce zariadenia. Je to prvý krok k tomu, aby ste zistili, ako je to s vaším pohybom a či sa vám prípadne časom oplatí investovať väčšiu sumu do ozajstného športového trackeru.

Bellabeat Leaf

​Zároveň je tu pre všetky ženy, ktoré chcú mať zaujímavý šperk, a pritom vedieť, že je o „kúsok“ chytrejší ako obyčajný prívesok. Navyše, výhodu môže predstavovať aj fakt, že zariadenie netreba denne nabíjať. Obsahuje totiž klasickú batériu, ktorá sa vymieňa približne raz za pol roka. Tento smart šperk síce nie je novinkou, no na našom trhu je ťažké nájsť mu ekvivalent.

Veľmi pekné kúsky pre dámy majú v podobnej cenovej kategórii v ponuke značky ako Misfit, MyKronoz či TCL. Tie však majú zvyčajne len podobu hodiniek či fitnes náramku. Práve preto sme si všimli Bellabeat Leaf, ktorý je navyše aj cenovo dostupný. Stojí okolo 60 - 70 eur.

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme spoločnosti Agem.

01 - Modified: 2018-07-27 06:06:55 - Feat.: 0 - Title: Harry sa ovešala najlacnejšími fitness náramkami, aby ich otestovala. Pozrite si, ako to dopadlo 02 - Modified: 2018-07-13 12:46:45 - Feat.: 0 - Title: Cukríky zmiatli psychológov. Preslávený test viedol k zlým výsledkom 03 - Modified: 2018-07-16 10:17:20 - Feat.: 0 - Title: Instagram testuje v Stories vytváranie koláží 04 - Modified: 2018-07-23 08:54:11 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme nový televízor od Sony. Má perfektný procesor, ale panel nás sklamal 05 - Modified: 2018-07-23 13:15:19 - Feat.: 0 - Title: Test malého Volkswagenu na steroidoch. Svojím motorom prekvapuje
01 - Modified: 2023-11-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Prenosná sauna, vibračné pásy. Unikátne fotografie ukazujú, ako vyzeralo fitness v minulosti 02 - Modified: 2023-08-10 11:36:40 - Feat.: - Title: Chodíš do posilky len kvôli Instagramu, alebo sa skutočne zaujímaš o cvičenie? Otestuj sa v našom kvíze, či poznáš názvy cvikov 03 - Modified: 2023-07-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Cvič nalačno, zjesť môžeš čokoľvek. Toto je päť najčastejších mýtov o cvičení, na ktoré sa musíš hneď vykašľať 04 - Modified: 2023-06-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Dievčatá majú poruchy príjmu potravy, vynecháva im menštruácia. Slovenská fitneska opísala, ako sa pripravuje na súťaže 05 - Modified: 2023-03-17 01:38:25 - Feat.: - Title: Cvičte doma - Máme skvelé TIPY, ako cvičiť v pohodlí domova!
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:39