StoryEditor

Sledujte svoj život. S kamerou za uchom

28.05.2014, 07:17
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Pozdáva sa vám myšlienka handsfree kamery, ale inteligentné okuliare sú pre vás zbytočné? Alternatívou by mohla byť napríklad náhlavná kamera spoločnosti LifeLogger Technologies. Okrem živého prenosu obrazu poskytne tiež prepracované úložisko s niekoľkými spôsobmi prehľadávania uložených dát. Oblasť nositeľnej technológie nie je totiž výzvou len pre renomovaných výrobcov, uspieť sa v nej snažia aj výrazne menšie spoločnosti.

F
loridská spoločnosť LifeLogger Technologies tak používateľovi umožní nielen zachytiť, ale aj uchovať významné životné okamihy. Samotné zariadenie sa vzhľadom k absencii displeja ovláda cez mobilnú aplikáciu v smartfónoch s operačnými systémami iOS (od verzie 6.0) a Android (od verzie 4.0). Cez aplikáciu tak bude môcť užívateľ nielen nastaviť zariadenie, ale aj spravovať zaznamenané dáta, zapnúť/vypnúť streamovanie či zobraziť stavy batérie a pamäte. Priamo na LifeLoggeri sa tak nachádza len štvorica tlačidiel a tri LED diódy. Tlačidlá slúžia na jeho zapnutie/vypnutie, k aktivácii/deaktivácii videozáznamu, ako spúšť fotoaparátu a na zapnutie/vypnutie wi - fi. Biela dióda signalizuje aktívne zariadenie, červená nahrávanie a modrá potom aktívne wi - fi.
 




Snímač kamery, ktorá používa optiku s 90-stupňovým uhlom záberu, má 5 MPix. Nechýba elektronická stabilizácia. Videá vo formáte 4:3 vyhotovuje v HD rozlíšení (1 280 x 720 pixelov) pri rýchlosti nahrávania 30 snímok za sekundu. Snímanú scénu bude možné navyše streamovať na akýkoľvek stolný počítač, tablet alebo smartfón. Rozširujúcou funkciou bude núdzové nahrávanie. V prípade, že bude aktivované, zaznamená kamera polminútovú sekvencie pred spustením nahrávania videa aj po jeho ukončení. V režime fotografie potom bude k dispozícii sekvenčné snímanie s rýchlosťou desiatich snímok za sekundu.

Počas vývoja osadil tím inžinierov zariadenie gyroskopom, GPS modulom, 2GB RAM a 128MB užívateľskou pamäťou. Tú bude možné navyše vďaka microSD slotu navýšiť o ďalších až 64 GB. Batéria má kapacitu 400 mAh, nabíja sa cez štandardné microUSB 2.0. Komunikačnými kanálmi sú wi - fi 802.11 b/g/ na Bluetooth 4.0.

Spoločne s LifeLoggerem, ktorého predajná cena bude 289 dolárov, získa užívateľ bezplatne na pol roka 100GB priestor na cloudovom úložisku. K dispozícii bude mať aj softvér na spracovanie dát, a to za rovnakých podmienok. Na uľahčenie vyhľadávania v uložených dátach prispejú automatizované systémy. Konkrétne momenty vo videu alebo fotografie bude možné vyhľadať nielen podľa dátumu, ale aj pomocou rozpoznávania tváre či hlasu, optickým rozpoznávaním textu alebo podľa geografických súradníc.

Pracovať na zariadení, ktoré nemá byť len ďalším z mnohých prostriedkov slúžiacich k zaznamenaniu spomienok, ale má vybudovať úplne nový zážitok a zmeniť spôsob prežívania videospomienok, začal tím inžinierov už v polovici roka 2012. Po viac než ročnom testovaní, kedy prioritou bolo dosiahnutie malého a ľahkého zariadenia, sa teraz rozhodol svoj ​​projekt financovať za podpory verejnosti.

Spoločnosť tak spustila kampaň na startupovom portáli Kickstarter. Má im umožniť financovať nielen rozsiahle testovanie, ale aj vývoj firmwaru či počiatočnú výrobu. Cieľová suma je 150-tisíc dolárov. Podporením projektu možno LifeLogger získať s až stodvadsať dolárovou úsporou oproti predpokladanej predajnej cene. V prípade úspešného financovania sa prvých zariadení dočkajú užívatelia už tento rok v decembri.

Lukáš Hron, idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-09 07:23:42 - Feat.: 0 - Title: Majstrovstvá sponzorov na futbalovom šampionáte (3)
01 - Modified: 2016-11-10 09:55:14 - Feat.: - Title: Zázrak sa zatiaľ nekoná. Výrobca sťahuje priekopnícky dron z trhu 02 - Modified: 2016-02-01 11:49:15 - Feat.: - Title: Rozbili vám čelné sklo kamienkom? Preplatiť ho pomôže kamera 03 - Modified: 2015-12-07 10:58:17 - Feat.: - Title: VIDEO: Drahomír Piok vám ukáže Bratislavu tak, ako ste ju ešte nevideli 04 - Modified: 2015-07-30 10:42:20 - Feat.: - Title: Nokia ukázala kameru, ktorá vás prenesie do virtuálnej reality 05 - Modified: 2015-07-08 14:31:12 - Feat.: - Title: GoPro potvrdzuje pozíciu jednotky na trhu s novou a výnimočnou kamerou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 06:35