StoryEditor

Žiadna práca snov. Zamestnanci Facebooku spísali najväčšie sťažnosti

29.01.2015, 18:43
Autor:
hašhaš
Facebook bol v hlasovaní zamestnancov vyhlásený za najlepšieho zamestnávateľa. Nesúhlasia s tým však všetci pracovníci.

Facebook je vo všeobecnosti považovaný za miesto, kde by chcel pracovať každý. Zamestnanci zarábajú v priemere od 25-tisíc dolárov ročne viac ako bežní ľudia a samotní pracovníci si firmu zvolili v prieskume za najlepšieho zamestnávateľa.

Nie všetci zamestnanci sú však prácou pre Facebook takí nadšení. Ukázalo sa to na diskusnom fóre Quora, kde bývalí aj súčasní pracovníci písali, čo im najviac na práci pre najväčšiu sociálnu sieť prekáža.

Inžinieri, softvéroví developeri aj anonymné zdroje sa posťažovali na pracovné podmienky, manažment či prideľovanie úplne nevhodných úloh.

Výber týchto sťažností zostavil portál BusinessInsider s upozornením, že nejde o všeobecný názor o spoločnosti, ale o sťažnosti konkrétnych zamestnancov.

Pohotovosť 24 hodín denne 7 dní v týždni

Počas služby "na telefóne" sú inžinieri zodpovední za to, aby všetky systémy fungovali nepretržite. Na jedného takto vo Facebooku vychádza šesť týždňov do roka. "Počas týchto týždňov na víkend neodchádzam z mesta, dávam si veľký pozor, aby som si na párty nedal pohárik navyše a čo je najdôležitejšie, vždy mám so sebou nabitý telefón, ktorý dvíham vždy, aj v noci," popisuje Keith Adams, inžinier vo Facebooku.

"Väčšina manažmentu nevie, ako vytvoriť tím"

Facebook si zakladá na jednej mantre - zapôsobiť. A vidieť to aj na manažéroch, ktorým ide viac o vlastné víťazstvá ako o úspech tímu, popisuje bývalý zamestnanec spoločnosti. "Schopnosť motivovať masy je u manažérov hodnotená veľmi nízko," vysvetlil.

"Aj keď by som rád povedal, že takýto prístup mali len moji nadriadení, nie je to tak. Väčšina lídrov sa správala podobne."

Neexistuje infraštruktúra

Viacerí zamestnanci poukazujú na to, že starať sa o 4000 zamestnancov je oveľa ťažšie ako o 500.

"Rastieme tak rýchlo a nikdy sa nekládol dôraz na organizáciu alebo stabilitu."

"Nesťažuj sa mi len preto, že robím vo Facebooku"

Manželka jedného z exzamestnancov hovorí, že jej muža často ľudia zasypávali otázkami o Facebooku. "Ako manželku človeka z Facebooku aj mňa často ľudia žiadali o pomoc s nastavením ochrany osobných údajov. Vraj to ako žena zamestnanca Facebooku musím vedieť."

Práca pre spoločnosť, ktorá sa tvári, že je mladá

Jeden bývalý zamestnanec hovrí, že aj napriek tomu, že Facebook je obrovská technologická spoločnosť, stále sa chce tváriť ako startup. "Je to ako vo filme s Adamom Sandlerom. Je síce starý, ale hrá sa na mladíka. Trápne," vysvetľuje. 

"Nikto sa nezaujímal o môj tím"

Ďalší sťažujúci sa bol vo firme stážista. Celé svoje pôsobenie venoval redizajnu a programovaniu projektu. "V posledný deň stáže sa tím rozhodol, že plánovaná zmena projektu sa neudeje."

"Ak by sa k tímu dostala presnejšia predstava o budúcnosti produktu, myslím, že by som priniesol viacero vylepšení."

"Bola to moja najhoršia profesionálna skúsenosť"

 

"Ako zástupca zamestnankyne na materskej som bol dočasne pridelený (ako admin) len s veľmi slabým vedením a podporou. Moji šéfovia boli dvaja najhorší lídri, akých som kedy stretol," posťažoval sa teraz už bývalý zamestnanec anonymne.

 

"Dostával som naozaj nevhodné úlohy"

Ďalšia anonymná sťažnosť sa takmer netýka práce. "Tím so mnou zaobchádzal ako s odpadom a dávali mi zvláštne úlohy (napríklad som mal triediť špinavé prádlo svojho šéfa)."

"Zabudnite na jedlo a pitie zadarmo - pracovný priestor je otrasný"

"Predstavte si obrovské miestnosti naplnené radmi stolov, ktoré vyzerajú ako piknikové. Za nimi sedia natlačení ľudia s minimálnym osobný priestorom. Prepáčte, ale takto je uložený dobytok v ohrade a nie talentovaní a kvalitní zamestnanci, ktorí zarábajú šesťciferné sumy," hovorí svoj názor na pracovné priestory Facebooku zamestnanec.

Zdroj: BusinessInsider.com

01 - Modified: 2007-03-01 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Možnosť poistiť sa cez SMS majú Slováci ako prví v Európe
01 - Modified: 2021-10-29 05:41:11 - Feat.: - Title: Mark Zuckerberg chystá veľkú zmenu. Facebook bude mať úplne iný názov 02 - Modified: 2021-10-20 09:26:19 - Feat.: - Title: Vieš si to predstaviť ? Facebook vraj mení názov. Gigant sa vyjadril k špekuláciám 03 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou 04 - Modified: 2021-10-06 07:39:28 - Feat.: - Title: Zuckerberg odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne o škodlivosti Facebooku 05 - Modified: 2021-09-20 10:34:18 - Feat.: - Title: Veľké technologické firmy sa zbavujú budúcej konkurencie. Rekordným tempom nakupujú menších rivalov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 07:42