StoryEditor

Tesla chce zmeniť svet elektriny. Aj u vás doma

04.05.2015, 03:25
Autor:
dpidpi
Automobilka na čele s Elonom Muskom chce pochovať fosílne palivá. Novými batériami.

Tesla to nebudú už len autá, ale aj spôsob života, ako sa vyhnúť používaniu akejkoľvek neobnoviteľnej energie. Šéf Tesly ukázal, ako to chce firma dosiahnuť. A kľúčom sú práve špeciálne batérie. „Každý rok stúpa počet emisií a skleníkových plynov v našej atmosfére,“ povedal pri uvádzaní nového systému Musk. 

Súčasné batérie nemajú podľa Elona Muska veľký zmysel. Tesla chce so svojim projektom Powerwall umožniť domom či dokonca aj bytom sa čiastočne zbaviť závislosti na elektrickej energie z bežnej siete alebo ušetriť. 

Kľúčom je práve batéria Tesly, ktorá sa môže pripevniť na stenu. Navyše samotné batérie môžete spájať do celých článkov a používať ich tak viac súčasne.

Tesla chce, aby sa batéria správala inteligentne, a tak prípade pri fungovaní so solárnymi článkami by systém uchovával energiu najmä na ráno a večer, kedy je odber elektriny najvyšší. Cez deň by sa klasicky batéria dobila. 

Inteligentná batéria

Okrem toho by, samozrejme, systém slúžil ako záložný zdroj energie. Pri podmienkach, kedy by sa dobiť nemohol, batéria by čerpala energiu zo siete v čase, kedy je najlacnejšia. A teda v noci.

Práve tento systém môže smerovať aj do bytov alebo objektov, kde by Tesla Powerwall nefungovala súčasne so solárnymi článkami.   

Rentabilita systému bez využívania slnečnej energie by však bola napríklad na Slovensku veľmi mala. Samotné baterky sa budú predávať vo vyhotovení 7 kWh a 10 kWh. Tá s menšou kapacitou bude dostupná za tri tisíc dolárov a väčšia za tri a pol tisíca dolárov. Záruka je 10 rokov.

Tesla by tak musela ušetriť pri desiatich rokoch minimálne 25 dolárov (22 eur) mesačne, čo je pri bežnej domácnosti a kapacite batérie nereálne. Pre jednoduchšie vysvetlenie 10 kWh batéria by dokázala napríklad na pár hodín obslúžiť práčku, žehličku a chladničku. 

Systém chcú už firmy

Systém je však stavaný na uchovávanie energie a cieľom sú iné trhy, nie byty v panelákoch. Napríklad v rozvojových krajinách by mala podobná batéria pomôcť vykryť denné výpadky energie. A to pomerne pohodlne.  

Tesla začne tento systém ponúkať aj pre firmy, no v omnoho väčšom merítku. Najmä ako záložný zdroj energie, ale aj ako možnosť úspory. Zdá sa, že úspešne. Internetový obchod Amazon a sieť obchodov Target v USA majú byť prvými zákazníkmi. 

Novinka sa však ako prvá dostane len na americký trh, a to už v priebehu tohto leta. 

Zdroj: teslamotors.com, theverge.com

01 - Modified: 2007-05-24 05:53:24 - Feat.: 0 - Title: Slováci čakajú zlepšenie
01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:11