StoryEditor

Čo by sa stalo, ak by Google neexistoval? Otestovali sme to

07.11.2015, 12:38
Znelo to úplne jednoducho. Týždeň bez všetkého, čo ponúka spoločnosť Google. A skončilo to veľmi zle.

Šesť písmen, ktoré dnes môžu byť pokojne synonymom internetu. Minimálne na Slovensku. Tu si Google kraľuje a pozná ho (bývalý) prezident a aj malé dieťa. 

Ale dá sa vydržať bez tejto americkej firmy, ktorá ponúka na webe desiatky služieb? No úplne bez problémov - myslel som si. A tak som uskutočnil „katastrofický“ scenár, kedy by Google vypol všetky svoje služby. Jednoducho „zhasol a išiel domov“.

A tak som minulý týždeň v piatok odštartoval obrázkom, ktorý som si symbolicky vytlačil - zákaz používania Google. To, aby som náhodou nezabudol, že neexistuje. 

Zmenil som si základný vyhľadávač, dal si z Gmailu preposielať poštu a vyrazil na internet - bez Googlu. 

Deň prvý

Na moje prekvapenie bol prvý deň ešte pomerne bezproblémový. Začínal som v piatok, bez stresu a s mimoriadne pozitívnou predpoveďou. Veď na všetko, čo Google má, ponúka internet slušnú alternatívu. Video, mapy, vyhľadávanie, cloud či online dokumenty. 

A tak som si v prvý deň zvolil svoj nový vyhľadávač. Voľba padla na Bing od Microsoftu, ktorý doň nalial stovky miliónov dolárov. Navyše som začal primárne využívať Apple mapy. Gmail som v prehliadači skoro nikdy nepoužíval - všetko mám spravované v aplikácii na počítači. Všetku poštu som si nechal preposielať na iný mail. 

Bingu som kvitoval použitie zaujímavých obrázkov na hlavnej obrazovke a Apple mapám dobrú spoluprácu s iPhonom. YouTube som nepotreboval, Waze ma naučil, ktorou cestou mám jazdiť, aby som sa dokonale vyhol zápcham, a tak som sa cítil celkom spokojne. 

 

Deň druhý

Začal sa víkend, a tak som sa snažil na počítač či telefón myslieť čo najmenej. Posledný októbrový deň sa však stala letecká katastrofa, kde sa v Egypte zrútilo ruské lietadlo. Na Sinajskom polostrove. Hoci som v geografii reprezentoval aj školu, vďaka mobilom som totálne osprostel a nevedel som, kde ten Sinajský poloostrov presne je. 

Zapnem Apple mapy, zadám názov a… nič. Super, pomyslel som si. Nezostali svojej povesti nič dlžné. Malý problém som vyriešil pomocou máp od Nokie. Tie používa aj Bing a patria medzi slušne spracované. No nie ako mapy Google. 

Toto bol prvý moment, kedy som si začal uvedomovať, že týždeň bez Googlu nebude taký jednoduchý. 

Deň tretí

V nedeľu som si potreboval spracovať tému do novín a reálne začať pracovať s internetom. No veď Bing je super, nie? Utešoval som sa. 

Nie, nie je. Začalo ma hnevať, že Bing nemá pri výsledkoch dátumy, nevedel som filtrovať presné výsledky v určitom časovom úseku, tiež som spočiatku nevedel, ako vyhľadať na internete obrázok, ktorý mám uložený v počítači. 

Ak to poviem úprimne, už tretí deň sa začalo peklo. 

 

Deň štvrtý

Prvý reálny deň v práci sa niesol až na počudovanie jednoducho. Síce ma trápilo, že prichádzam v mnohých spravodajských článkoch o videá (YouTube), stratil som ďalší nástroj. Cez Google Analytics neviem, ako sa čítajú moje články a neviem tak napríklad reagovať zmenou nepodareného titulku. 

Jeden obrovský problém sa ukázal až večer. Mal som napísať článok, ktorý ukáže, že Apple nemá dokonalé telefóny,či počítače, ktoré sa tak často prezentujú. Majú svoje slabosti. Samozrejme, že tie veci viem z hlavy - (som Apple user), no dohľadávať ostatné informácie cez Bing sa ukázalo ako hŕstka nadávok. 

Luxusne som si zvykol, že Google vie presne, čo hľadám. Napíšem preklep, určité slová a mám pred sebou výsledok, ktorý som hľadal. No a Bing? 

Nemôžem byť úplne úprimný a doslovný, no vyzeralo to asi takto. „Do pekla, to by som si skôr tie informácie našiel vedľa v knižnici, než takto cez tento úžasný vyhľadávač.“

 

Deň piaty

Začalo sa zúfalstvo a predsudky. Denne robím v práci desiatky vyhľadávaní a občas narazím na slovo, ktoré si neviem preložiť. Vďaka bohu aspoň na tom strojovom preklade sa nedá veľa vecí pokaziť. Zistil som, že existuje Bing translator a funguje celkom slušne. 

Ale prisahám, že keď sa predomnou zjavila tabuľka výsledkov z Bingu, okamžite mi stúpol tlak. Vypestoval som si averziu. A bolo mi jedno, že som aj našiel, čo som hľadal. Jednoducho v prvej sekunde som cítil maximálnu nervozitu a želanie prestať ho používať. Čo som aj urobil.

Vyskúšal som Yahoo. Viac k nemu dodávať nebudem. Nepoužívajte ho.

Deň šiesty

Neviem, prečo mi to toľko trvalo, no zistil som, že existuje aj český Seznam. No a ten má aj vyhľadávač. Dovolím si tvrdiť, že jeho výsledky sú pre Slovákov rovnako relevantné, ako tie z Bingu. 

Musím priznať, že som začínal byť už dosť zúfalý. Už pár dní som nevidel žiadne video z YouTube, nepoužil Google mapy a vyhýbal som sa aj navigácii Waze. Navyše bolo pre mňa dosť trápne, keď som po malom rozhovore musel respondentovi vysvetľovať, že si nemôžem stiahnuť tlačové informácie z jeho Google Drive. Poslal mi ich na mail. 

Paradoxne jedna zo služieb, ktoré mi vôbec, ale vôbec nechýbali, bol Gmail. Tá ak by skončila, bolo by mi to úprimne jedno. 

Bez čoho som nemohol vydržať, bolo kvalitné vyhľadávanie. Fakt to bolo peklo. A v šiesty deň som „zhrešil“ a párkrát využil vyhľadávanie Google. Nedá sa to. Dojalo ma, keď som zadal do Bingu - „Banská Bystrica mapy Bing“ a z toho okamžite prvé tri výsledky ma posielali na Google. Považoval som to za znamenie. A tak som ho použil…

 

Deň siedmy

Snažil som sa. Fakt som sa snažil. No posledný deň som už bol tak zúfalý, že mi to bolo úplne jedno. Test sa trošku zvrhol. Zdalo sa mi to smiešne, že týždeň bez Google bude v pohode. Nebol. Najmä ak s informáciami pracujete a potrebujete ich ihneď. Veď vyskúšajte si to sami. 

Avšak okrem tejto základnej myšlienky som prišiel ešte na jednu. Sme tak zvyknutí na tento technologický luxus, že už len bez toho Google v mojom prípade či telefónu v inom by „prežil“ málokto. 

 


 

01 - Modified: 2007-11-04 08:45:50 - Feat.: 0 - Title: Policajti spáchali minulý rok 216 trestných činov
01 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 02 - Modified: 2021-11-02 12:05:04 - Feat.: - Title: Po LinkedIn odchádza z Číny aj Yahoo. Západné spoločnosti sa sťažujú na prísne regulácie 03 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 04 - Modified: 2020-01-17 14:47:05 - Feat.: - Title: Alphabet rozšíril klub bilionárov z Wall Street 05 - Modified: 2019-08-16 22:04:19 - Feat.: - Title: Ako prerobiť miliardu dolárov? Gigant sa s hanbou zbavuje blogovacej platformy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:51