StoryEditor

Apple má počítač s najlepšou obrazovkou a nové iPady

16.10.2014, 19:13
Odtlačky prstov už prečíta aj tablet. Apple navyše pripravil ďalší počítač pre profesionálov.

Aj iPad dostal čítačku odtlačkov prstov. Teda už žiadne heslo, biometrickú ochranu Apple integroval do svojho ďalšieho zariadenia. „Môžeme povedať, že klasické heslá pomaly nahradzuje biometria. Apple svoju technológiu takto dokáže posunúť už obrovskej mase ľudí“, povedal pre HN Roman Calík, šéfredaktor časopisu Techbox.

Okrem toho sa Applu zatiaľ darí predávať stále viac svojich tabletov. „Trend je jednoznačný. Počet užívateľov HNonline z mobilných zariadení vzrástol za posledné dva roky štvornásobne. Najväčší podiel z nich tvoria práve ľudia používajúci produkty Apple, priamo z iPadov sa pripája 16 percent zo všetkých mobilných prístupov,“ uvádza šéfeditor hnonline.sk. Peter Blaško.  

Jednoduchšia práca

Novinky sú, samozrejme, technicky dokonalejšie, dostali rýchlejší procesor, lepší fotoaparát a vďaka novému systému iOS 8 dokážu aj viac. Napríklad ak začnete písať mail na tablete a prídete k počítaču Mac, dopíšte ho jednoducho tam. Stačí sekunda a jedno kliknutie. Všetko na pozadí zariadi Apple. A so všetkým súvisí aj nový systém pre počítače, ktorý nesie označenie Yosemite.

Pre používateľov Apple počítačov úplne zmení dizajn, bude vyzerať podobne ako ten na mobilných telefónoch. Navyše ich ešte viac zblíži. Z počítača budeme môcť telefonovať alebo písať SMS. 

Samozrejmosťou, ako pri každej tlačovej konferencii, boli aj čísla. Tim Cook uviedol, že nový iPhone 6 a iPhone 6 Plus sú najúspešnejšími telefónmi v histórii tejto značky. 

Malé sklamanie

Apple navyše dnes ukázal aj počítač iMac s Retina obrazovkou, ktorá má rozlíšenie 5K, teda dokáže zobraziť až takmer 15 miliónov pixelov. Na porovnanie, také Full HD, ktoré dnes predstavuje štandard, dokáže ukázať len približne 2 milióny pixelov. Počítač má špičkové parametre a je určený najmä profesionálom.

Jeho cena bude približne 3 tisíc eur. Rovnako cenovky nových iPadov budú prakticky nezmenené. Staršie verzie (v USA) zlacnia o 100 dolárov, a aktuálne stoja v prípade iPad 2  Air 499 (16 GB) / 599 (64GB) alebo 699 (128GB) dolárov.

Prišlo však aj menšie sklamanie. Apple neukázal očakávaný aktualizovaný MacBook Air a ani s novým väčším iPadom sa zatiaľ neponáhľa. Tieto produkty zostávajú zatiaľ len ako dohady.

Okrem toho Apple dnes prisľúbil, že sprístupní na stiahnutie novú verziu operačného systému Yosemite pre počítače Mac. Doteraz sa tak nestalo, no má na nápravu ešte takmer 12 hodín. V pondelok zas príde ďalší update pre telefóny a tablety. Štartuje ApplePay, a tak iPhony dostanú vrátane iných vylepšení aj nový systém na platenie. 

 

Tri novinky večera alebo čo Apple dnes predstavil?

 

1. iPad Air 2

Upravený tablet prešiel rozsiahlym zoštíhlením. Apple mu ubral takmer pätinu hrúbky a dnes dosahuje len 6,1 mm a hmotnosť 435 gramov. Na tablete sa objavil aj senzor odtlačkov prstov. Displej zostal na veľkosti 9,7 palca spolu s rozlíšením 2 048 x 1 536 bodov. Novinka dostala lepší hadrvér, kameru a batériu. Cena bude začínať na 499 dolároch. Preobjednávky štartujú 17. októbra, teda zajtra. 

2. iMac s Retina obrazovkou

Až 14,7 milióna pixelov alebo 5K. Ak si neviete predstaviť, aké vysoké rozlíšenie dal Apple do svojho počítača, môžete to porovnať s Full HD displejom, ktorý možno máte práve pred sebou. Ten má oproti obrazovke od Apple takmer o 13 miliónov pixelov menej. Špičkový počítač je určený náročným používateľom. Osadený je výborným hardvérom a predávať sa bude od dnes (v USA) s cenou od 2 499 dolárov.

3. iPad mini 3

Áno, aj malé prevedenie sa dočkalo aktualizácie. Prakticky ponúka to isté, čo jeho predchádzajúci model, a je to malé sklamanie. Nová je len čítačku odtlačkov prstov či možnosť využívania Apple Pay. Zostalo rovnaké rozlíšenie a aj procesor. Novinkou je však nové farebné podanie. Apple bude od tohto roku predávať iPad (veľký aj malý) v troch farbách. A to zlatá, streborná a čierna. Cena pri iPade mini 3 začína na 399 dolároch. 

 

Prečítajte si aj náš online prenos:

____________________________________

Aj iPad dostane čítačku odtlačkov prstov či nový operačný systém pre počítače Mac. Apple dnes ukáže svoje posledné novinky na Vianočný trh. Očakávania sú obrovské, Apple najpravdepodobnejšie ukáže aj predajné výsledky iPhonu 6. Ten sa u nás začne predávať 31. októbra. 

Špecialitou je aj prenos, ktorý si Apple stále necháva len pre „svojich“. Dostanete sa k nemu cez tento link, no musíte vlastniť  Mac, iPhone, iPad alebo Apple TV. 

20:23 Tim Cook uzatvára konferenciu a ďakuje svojmu tímu

20:19 Ďalšie počítačové novinky

Apple ukázal ďalšiu aktualizáciu. Vylepšil Mac mini a navyše znížil jeho cenu na 499 dolárov. 

20:17 Cena iMacu s Retinou

Cena najlepšieho počítača  bude na hranici troch tisíc dolárov. Dostupný bude v USA už dnes.

20:12 Počítač pre profesionálov

Displej bude špeciálne upravený na zobrazovanie presných farieb a bude vhodný napríklad pre fotografov, grafikov či na prácu s videom. Odpovedať tomu bude aj špičková hardvérová výbava. 

20:10 Apple ukázal iMac s Retina displejom

Má počítač s najväčším rozlíšenom na svete. Počítač bude mať 5K displej a hrúbku na okrajoch len 5 mm.

20:08 Reč je opäť o počítačoch

Dnes sa očakáva predstavenie nového MacBooku Air. Apple ukazuje, že aj napriek tomu, že počítavý segment klesá, tak jeho predaje stúpajú. 

20:06 Poznáme iPad mini 3

Apple ho len v krátkosti predstavil a povedal, že bude obsahovať niektoré možnosti ako iPad Air 2.  Ceny sú o 100 dolárov nižšie ako pri väčšom iPade. Ukázalo sa však že iPad mini 3, je takmer totožný s jeho minuloročným predchodcom. 

20:04 Všetko o iPade Air 2 v skratke

Hrúbka je navyše len 6,1 mm. Ceny začínajú na rovnakej úrovni ako minula generácia.

Wifi verzia:

16 GB - 499 USD

64 GB - 599 USD

128 GB - 699 USD

19:45 Poznáme iPad Air 2 a zlatú farbu

Nový tablet je o 18 percent tenší, dostal špeciálnu antireflexnú vrstvu nad displej kvôli odrazom a omnoho silnejšiu hardvérovú výbavu. Navyše Apple ihneď odhalil, že nové iPady budú dostupné aj v zlatej farbe, rovnako ako telefóny. Samozrejmosťou je lepšia kamera či snímanie spomalených záberov. 

Veľkým vylepšením je pridanie snímača odtlačkov prstov. Na heslá tak môžete zabudnúť aj na veľkom tablete.  Apple predstavoval aj grafické či výkonnostné možnosti novinky, ktoré sú vďaka novému softvéru brilantné. 

19:30 Apple napravuje chyby 

Nový systém pre mobilné telefóny iPhone a iPady dostane Apple Pay, ktorý štartuje v pondelok, ale len v USA. Používatelia dostanú prístup do iCloud Photo knižnice a pravdepodobne budú napravené mnohé chyby. Apple nepriznal, že mnoho ľudí malo s verziou iOS 8 problém, a ani vydávanie rýchlych aktualizácií ako malé opravy. 

19:20 Novinka v počítačoch

Apple vyzdvihoval novinky na novom operačnom systéme pre počítače, kde bude možné lepšie spolupracovať s telefónom. Napríklad ak začnete písať mail na tablete a prídete k počítaču Mac, dopíšte ho jednoducho tam. Stačí sekunda a jedno kliknutie. Všetko na pozadí zariadi Apple. 

OS X Yosemite bude dostupný na stiahnutie už dnes a zadarmo. 

19:10 - Apple Watch

„Dostali sme pozitívnu odozvu od technologickej komunity, ale aj od športovcov,“ uviedol Tim Cook na adresu nových hodiniek. Rovnako pripomenul, že sa nové hodinky dostali na titulnú stranu Vogue. Budúci mesiac už Apple sprístupní nástroj na vytváranie aplikácií. 

19:08 - Apple Pay

Do nového systému platenia sa pridali ďalšie spoločnosti, ale aj banky. Spolu má mať Apple zazmluvnených viac než 500 bánk, ktoré uvedú ApplePay neskôr v tomto roku.  

19:05 - Začiatok

Tim Cook je na pódiu a uviedol, že nové iPhony stanovili nový rekord v predajoch a predobjednávkach. 

Apple má počítač s najlepšou obrazovkou a nové iPady 19:21 Tlačová konferencia sa začala Tim Cook je na pódiu a uviedol, že nové iPhony stanovili nový rekord v predajoch a pred objednávkach.  19:21 iOS vs Andoird Do nového systému platenia sa pridali ďalšie spoločnosti ale aj banky. Spolu má mať Apple zazmluvnených viac než 500 bánk, ktoré uvedú ApplePay neskôr v tomto roku.   19:19 Apple Pay Do nového systému platenia sa pridali ďalšie spoločnosti ale aj banky. Spolu má mať Apple zazmluvnených viac než 500 bánk, ktoré uvedú ApplePay neskôr v tomto roku.   19:17 Apple Watch „Dostali sme pozitívnu odozvu od technologickej komunity ale aj od športovcov,“ uviedol Tim Cook na adresu nových hodiniek. Rovnako pripomenul, že sa nové hodinky dostali na titulnú stranu Vogue. Budúci mesiac už Apple sprístupní nástroj na vytváranie aplikácií. 
01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zbierka pre baníkov
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 10:20